«Χρησιμοποίησε την τέχνη μας και φτιάξε καινούρια τέχνη» είναι το σλόγκαν που απευθύνει το μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Άμστερνταμ προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το Rijksmuseum, φημισμένο για την τεράστια συλλογή του που περιλαμβάνει έργα του Ολλανδικού Χρυσού Αιώνα, μεταξύ των οποίων πίνακες του Rembrandt και του Vermeer, έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση προς την τέχνη που φιλοξενεί. Μέσω της διοργάνωσης Rijkstudio Awards καλεί το κοινό να εμπνευστεί από την τέχνη του μουσείου και να δημιουργήσει τη δική του χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο επιθυμεί.
Έναυσμα του διαγωνισμού είναι η «απελευθέρωση» 250.000 έργων του Μουσείου, τα οποία γίνονται διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση. Οι χρήστες μπορούν να τα κατεβάσουν εντελώς δωρεάν, να τα επεξεργαστούν με όποιο τρόπο θέλουν και συνεπώς να δώσουν νέα ζωή και προοπτική σε αριστουργήματα που συνηθίζουμε να μην αγγίζουμε και να βλέπουμε από απόσταση. Ανάμεσα στους νικητές περασμένων διοργανώσεων συναντάμε μια πρωτότυπη σειρά μακιγιάζ που αντλεί έμπνευση από πορτρέτα γυναικών που φιλοξενούνται στο μουσείο και μια σειρά από ταπετσαρίες με μοτίβα από την ασιατική συλλογή του.
Οι φετινές συμμετοχές είναι πρωτοποριακές, ετερόκλητες, με καλές δόσεις χιούμορ. Από τους 2.600 designers που έλαβαν μέρος απ’ όλο τον κόσμο, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τους δέκα κορυφαίους. Το νικητήριο project “Masterpieces Never Sleep, sleep masks” εμπνευσμένο από το έργο του Johannes Cornelisz Verspronck “Portrait of a Girl Dressed in Blue”, είναι μια σειρά από μάσκες ύπνου που δανείζονται ζευγάρια ματιών από εμβληματικούς πίνακες. Ο δημιουργός τους, Lesha Limonov, αναφέρει σχετικά με την ιδέα πίσω από τις μάσκες: «Όταν η νύχτα ξεκινά και οι αίθουσες του μουσείου αρχίζουν να αδειάζουν, τα αριστουργήματα μένουν ξάγρυπνα, κοιτώντας μέσα απ’ το σκοτάδι. Μέχρι το πρωί, δεν κλείνουν μάτι, επιβλέποντας τον χώρο. Όταν φοράς τις μάσκες με τα μάτια τους, να είσαι σίγουρος ότι θα δεις αριστουργήματα στον ύπνο σου και ότι τα όνειρά σου θα είναι υπό την προστασία αυτών των άγρυπνων φρουρών».
Η λίστα των νικητών περιλαμβάνει ακόμη: φακούς επαφής με μοτίβα από στύλους (!) του 17ου αιώνα, προφυλακτικά με τον Αδάμ και την Εύα και άλλες βιβλικές σκηνές και ένα φωτιστικό πατώματος που θυμίζει τον ερωδιό από τον πίνακα του Ιάπωνα, Οhara Κoson.
Περισσότερες συμμετοχές του διαγωνισμού που ξεχώρισαν καθώς και τα έργα του μουσείου ελεύθερα για κατέβασμα εδώ.
Με πληροφορίες από τα: https://www.rijksmuseum.nl/ και https://www.behance.net/.
σχόλια