Η αρχαία πόλη της Παλμύρας, που καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2015, θα αναστηλωθεί ώστε να είναι προσβάσιμη στους τουρίστες, το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τις συριακές αρχές.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες σχεδιάζουν την αποκατάσταση από την καταστροφή που προκλήθηκε στην Παλμύρα», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί, μιλώντας στο Sputnik News.
Ο Μπαραζί επισήμανε πως η Συρία έχει δεχτεί «καλές προσφορές από διεθνείς δυνάμεις» για την ανοικοδόμηση της ιστορικής πόλης, εκτιμώντας ότι η Παλμύρα θα είναι και πάλι επισκέψιμη για τους τουρίστες το καλοκαίρι του 2019.
«Αυτή είναι παγκόσμια ιστορία και δεν ανήκει μόνο στη Συρία», πρόσθεσε ο Μπαραζί.
Η Παλμύρα, που είναι ένα από τα 1.073 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κατελήφθη από τους τζιχαντιστές του ΙΚ το 2015.
Όντας φανατικοί ισλαμιστές, οι τρομοκράτες κατέστρεψαν τον λίθινο Ναό του Βάαλ και τον Ναό του Μπααλσαμίν επειδή ήταν «ειδωλολατρικοί». Παράλληλα, διέλυσαν την αψίδα του θριάμβου και τους στύλους στην Κοιλάδα των Τάφων.
Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την αρχαία πόλη τον Μάρτιο του 2016 αλλά οι τζιχαντιστές ξαναπήραν τον έλεγχο της τον Δεκέμβριο του ίδιους έτους.
Καθώς όμως το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να υποχωρεί, οι συριακές δυνάμεις πήραν εκ νέου των έλεγχο με τη βοήθεια ρωσικών μονάδων, τον περασμένο Μάρτιο.
Έκτοτε, Ρώσοι μηχανικοί ανέλαβαν να εξουδετερώσουν τα κρυφά ναρκοπέδια που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές.
Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής, είναι ότι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών στα δημόσια κτίρια και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Ιανουάριο του 2017, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» και «χτυπήματα στην πολιτιστική κληρονομιά» την καταστροφή του Τετράπυλου στην Παλμύρα και της πρόσοψης του ρωμαϊκού θεάτρου .
Σύμφωνα με τον Μπαραζί, η αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Χομς, που επίσης διαλύθηκε από τους τζιχαντιστές, θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει φροντίσει για όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Αν οι εργασίες κυλήσουν ομαλά η αγορά της Χομς, ηλικίας 2.000 ετών, θα είναι πάλι έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες τον Μάιο του 2019.
Με πληροφορίες από Art Newspaper
σχόλια