Η Έρση Σωτηροπούλου τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο λογοτεχνίας Mediterranee

Η Έρση Σωτηροπούλου τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο λογοτεχνίας Mediterranee Facebook Twitter
0

Η Ελληνίδα μυθιστοριογράφος Έρση Σωτηροπούλου έλαβε σήμερα το βραβείο Mediterranee (Μεσόγειος), για το μυθιστόρημα της «Τι μένει από τη νύχτα» (Ce qui reste de la nuit). Επίσης, με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε ο Ελβετός μυθιστοριογράφος Μετίν Αρντιτί για το μυθιστόρημα του «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» (L' enfant qui mesurait le monde) που έχει για πρωταγωνιστή του ένα μικρό Ελληνόπουλο. 

Η ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Έρση Σωτηροπούλου έλαβε το βραβείο «Mediterranee» στην κατηγορία ξένου μυθιστορήματος για το «Τι μένει από τη νύχτα», ένα βιβλίο που αφηγείται τρεις ημέρες από τη ζωή του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το μυθιστόρημα του Μετίν Αρντιτί, το «Παιδί που μετρούσε τον κόσμο» αφηγείται την ιστορία του Γιάννη, ενός αυτιστικού παιδιού που είναι μεγαλοφυΐα στα μαθηματικά και ζει σ' ένα ελληνικό νησί ρημαγμένο από την κρίση.


Η συνάντηση του παιδιού, που μεγαλώνει με τη μητέρα του, η οποία βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας σκληρά με παραγάδι, με έναν ηλικιωμένο αρχιτέκτονα θα είναι η ευκαιρία για τον τουρκικής καταγωγής συγγραφέα από τη Γενεύη να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με τον κόσμο.

Στην κατηγορία «δοκίμιο» το βραβείο δόθηκε στον Αντρέ Τουμπέφ για το «L' Orient derriere soi», ενώ ο Ανρί Ντρογκέ έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «ποίηση» για το «Desordre du jour».


Τα βραβεία θα απονεμηθούν το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια μιας δεξίωσης που οργανώνεται στο Παρίσι.


Το βραβείο Mediterranee, που ιδρύθηκε το 1985 στο Περπινιάν, απονέμεται από το Μεσογειακό Κέντρο Λογοτεχνίας και τους εταίρους του (την Πόλη του Περπινιάν, το διαμερισματικό Συμβούλιο Ανατολικών Πυρηναίων, την Περιοχή Οξιτανί και το Ταμιευτήριο Λανγκεντόκ - Ρουσιγιόν).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ