Η ώρα του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η ώρα του Νόμπελ Λογοτεχνίας Facebook Twitter
1

Σε λίγες ώρες, ένας συγγραφέας θα λάβει την σημαντικότερη διάκριση για την καριέρα του και θα δει το όνομά του να γράφεται στην ιστορία, δίπλα σε αυτό των κατόχων Νόμπελ.Όμως ποιος θα είναι ο φετινός νικητής;

Το Νόμπελ για τη λογοτεχνία δεν ανακοινώνει τους υποψηφίους του ούτε παρουσιάζει τελικές λίστες για τους επικρατέστερους διεκδικητές, όπως συνηθίζεται με πολλά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία.

Τα ονόματα των υποψηφίων κλείνουν τον Φεβρουάριο (αυτή είναι τελευταία προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας) ενώ τον Μάιο η αρμόδια επιτροπή αποφασίζει ποιοι είναι οι πέντε συγγραφείς που θα αναμετρηθούν σε τελικό στάδιο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μέλη της επιτροπής μελετούν ενδελεχώς το έργο της πεντάδας για να το συζητήσουν εξαντλητικά τον Σεπτέμβριο και να καταλήξουν στην απόφασή τους στις αρχές Οκτωβρίου.

Η επιτροπή δεν επιτρέπει μέχρι τότε να διαρρεύσει καμία πληροφορία προς τα έξω. Κάθε χρόνο, παρόλα αυτά, τέτοιες ημέρες, ξεκινάει μια ατέρμονη εικοτολογία για το ποιος θα είναι ο νικητής. Οι προβλέψεις δεν έχουν παρά σπανίως ευτυχήσει. Πολλά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής σκηνής έχουν θεωρηθεί επί χρόνια ισχυροί υποψήφιοι, αλλά δεν κέρδισαν ποτέ κάτι παραπάνω από την πιθανολογούμενη δόξα τους.


Σταχυολογώντας από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ορισμένοι δίνουν φέτος προτεραιότητα στους Αμερικανούς συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη πως το λογοτεχνικό Νόμπελ έχει εδώ και δεκαετίες να δοθεί στις ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη συζητιούνται οι μυθιστοριογράφοι Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελλίλο και Τόμας Πύντσον, η διηγηματογράφος Λύντια Ντέιβις και ο ποιητής Τζον 'Ασμπερι. Κάποιοι, όμως, από αυτούς θεωρούνται είτε ιδιαιτέρως στιλίστες και περίπλοκοι είτε εξόχως ανατρεπτικοί, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούνται απλώς λογοτεχνικά και βιολογικά γερασμένοι.


Πολλές πιθανότητες δίνονται για συγγραφείς εκτός Αμερικής: για τον Σύρο ποιητή 'Αδωνι, για τον Κενυάτη μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Ngugi Wa Thiong'o, για τον Νορβηγό μυθιστοριογράφο Jon Fosse και για τον Νοτιοκορεάτη ποιητή Ko Un. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Ανθρώπου ή έχουν ζήσει πολλά χρόνια εξόριστοι - και όλοι ξέρουν πως η επιτροπή του Νόμπελ αρέσκεται να τιμά τέτοια κριτήρια. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείονται και μυθιστοριογράφοι όπως η Αμερικανίδα Τζόυς Κάρολ Όουτς, ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ, ο Ισπανός Χαβιέρ Μαρίας, που έχει αποκληθεί και δεύτερος Μάρκες, ο Ιρλανδός Τζων Μπάλβιλ και ο Ούγγρος Λάζλο Κρασναχορκάι.


Περιέργως, μικρότερες πιθανότητες δίνονται σε συγγραφικές διασημότητες που έχουν διαβαστεί πολύ και στην Ελλάδα, όπως ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ινδός Σάλμαν Ράσντι, η Καναδή Μάργκαρετ 'Ατγουντ, ο Τσέχος (γράφει στα γαλλικά) Μίλαν Κούντερα και οι Βρετανοί Τομ Στόπαραντ, Τζούλιαν Μπαρνς και Χίλαρυ Μαντέλ. Κλείνοντας, κανείς πλέον δεν πιστεύει πως έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να διεκδικήσει το φετινό Νόμπελ ο πολύς Φίλιπ Ροθ (ΗΠΑ), που έμεινε πολλά χρόνια ανενεργός στις λίστες των υποψήφιων και έχει δηλώσει εδώ και καιρό πως έχει σταματήσει να γράφει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια