Τρία νέα μνημεία εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής της Unesco, μετά την 42η συνεδρίασή της στο Μπαχρέιν.
Πρόκειται έναν πέτρινο οικισμό του 16ου αιώνα στην Κένυα, μία αρχαία πόλη στο Ομάν και μία όαση στη Σαουδική Αραβία.
Το πρώτο από αυτά, είναι ο οικισμός Thimlich Ohinga στην Κένυα, βορειοδυτικά της πόλης Μιγκόρι. Ο οικισμός αυτός από ξηρούς λίθους πιθανόν χτίστηκε τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την Unesco.
Όπως αναφέρει, ο οικισμός φαίνεται να έχει «χρησιμοποιηθεί ως φρούριο για τις κοινότητες και τα οικόσιτα ζώα τους, αλλά επίσης καθόριζε κοινωνικές οντότητες και σχέσεις που συνδέονται με τη γενεαλογία» και είναι ο «μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος από τους παραδοσιακούς αυτούς έγκλειστους οικισμούς».
«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της παράδοσης των τεράστιων περιβόλων με περίφραξη ξηρών λίθων, χαρακτηριστικό των πρώτων ποιμαντικών κοινοτήτων στην περιοχή της λίμνης Βικτώριας, που διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα», πρόσθεσε.
Η αρχαία περιτειχισμένη πόλη της Καλχάτ στο Ομάν, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή του σουλτανάτου, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα.
«Η πόλη αναπτύχθηκε ως ένα σημαντικό λιμάνι στην ανατολική ακτή της Αραβίας μεταξύ του 11ου και του 15ου αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Ορμούζ. Σήμερα φέρει μοναδική αρχαιολογική μαρτυρία στους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της ανατολικής ακτής της Αραβίας, της ανατολικής Αφρικής, της Ινδίας, της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας», αναφέρει η Unesco.
Το τρίτο που εντάχθηκε στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η όαση Αλ-Άχσα, στη Σαουδική Αραβία, η οποία περιγράφεται ως «ένα εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο στην ανατολική Αραβική χερσόνησο».
Η επιτροπή της Unesco περιέγραψε την όαση ως «μια διαδοχική ιδιοκτησία που περιλαμβάνει κήπους, κανάλια, πηγές, πηγάδια και μια λίμνη αποστράγγισης, καθώς επίσης και ιστορικά κτίρια, αστικό ιστό και αρχαιολογικούς χώρους».
«Αντιπροσωπεύουν ίχνη συνεχιζόμενης ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή του Κόλπου από τη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται από τα εναπομείναντα ιστορικά φρούρια, τεμένη, πηγάδια, κανάλια και άλλα συστήματα διαχείρισης των υδάτων. Είναι η μεγαλύτερη όαση με φοίνικες στον κόσμο. Η Αλ-Άχσα είναι επίσης ένα μοναδικό γεωπολιτιστικό τοπίο και ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από The Guardian