Το άλμπουμ της εβδομάδας: Rufus Wainwright - Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets

Το άλμπουμ της εβδομάδας: Rufus Wainwright - Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets Facebook Twitter
1

ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΤΖΙΡΙΤΑ

Το άλμπουμ της εβδομάδας: Rufus Wainwright - Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets Facebook Twitter
Το Take All my Loves ακούγεται χωρίς συνεκτικούς ηχητικούς πλοηγούς και ακόμα και οι καλεσμένοι (ουκ ολίγοι, βλέπε παρακάτω) δεν καταφέρνουν να αποτελέσουν συνεκτική ύλη για στο πόνημα του Rufus.

Αυτό που διαπιστώσαμε και στην καλοκαιρινή επίσκεψη του Καναδού star στην Αθήνα είναι η προσπάθεια του να μπει σε περιοχές ήχου που μάλλον τις έχει αντιληφθεί από ένα πρίσμα πλασματικό. Η όπερα του για την Κάλλας (πέραν της φτωχής αισθητική της επί σκηνής) ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα copy paste μερικών μέτρων από έργα του Kurt Weil και στις υπόλοιπες απλώς μια βαρετή επανάληψη μονόχνοτων πρελουδίων του Βέρντι.

Γι αυτό και το code red χτύπησε κατευθείαν με το που μάθαμε περί της έκδοσης του δίσκου “Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets” στην Deutsche Grammophon.

Καταρχάς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rufus καταγίνεται με τα σονέτα του Shakespeare. Το 2002, όταν ο μακαρίτης Alan Rickman έστησε ένα δίσκο με γνωστούς του από το χώρο της ηθοποιίας αλλά και από έναν ευρύτερο κύκλο μουσικών δίσκο, πάνω σε κείμενα του Άγγλου δραματουργού ο Wainwright είχε συμμετάσχει με το Σονέτο 29, το οποίο εμφανίζεται και τον δίσκο που μόλις εξέδωσε με σημαντικότατες διαφορές όμως. Τότε τραγουδούσε ο ίδιος συνοδεία πιάνου και μαντολίνου, σήμερα μας δίδει μια άλλη ενορχήστρωση με χαμηλές συχνότητες όπου και τραγουδά σε σαφώς πιο pop δρόμους (αλλά στην ίδια μελωδία) η πάντα συμπαθής Florence Welch. 

Ο Rufus δεν κατέβηκε αδιάβαστος στο studio, αν μη τι άλλο σε λογοτεχνικό επίπεδο. Αυτό που δεν κατάφερε να μας αποδείξει είναι το γιατί επέλεξε τα σονέτα. Για την αποδεδειγμένη λογοτεχνική και γλωσσική τους αξία ή για την ιδιαιτερότητα του σεξουαλισμού τους;

Το εξώφυλλο το λες πολύ άνετα κακόγουστο. Όχι επειδή ο Rufus καμώνεται την Ελισάβετ Α' (1533-1603) στο εξώφυλλο (και μάλιστα μιμούμενος το πρότυπο του σε αποτυπώσεις της από τα ύστερα χρόνια της, κοντά στο 1600), αλλά επειδή είναι απλά κακό στις λεπτομέρειες το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η επιλογή της Ελισάβετ δεν είναι τυχαία. Στην εποχή της βασιλείας της γεννήθηκε και έζησε ο Shakespeare (1564-1616) και τα σονέτα είναι το τελευταίο του έργο που δημοσιεύτηκε ενόσω ζούσε. Η ελευθεριότητα που επικρατούσε στην εποχή της Ελισάβετ (κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό) ενέπνευσε τα σονέτα στην πλατφόρμα της σεξουαλικής ανοχής που ευαγγελίστηκαν. Μεγάλο μέρος των συνολικών 157 σονέτων έχουν ως αποδέκτη ένα αντρικό αντικείμενο του πόθου.

  

Για όσους αποτελεί έκπληξη, αν όχι μυστήριο, η ετικέτα της Deutsche Grammophon σε ένα τέτοιο εγχείρημα να θυμίσουμε ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα σε pop καλλιτέχνες που διαβαίνουν το κατώφλι της λόγιας μουσικής και τρανταχτά παραδείγματα είναι ο Elvis Costello και ο Sting μόνο που σε καμία  περίπτωση ο Καναδός δεν πλησίασε τον πήχη αμφότερων στο τελικό του αποτέλεσμα. Το Take All my Loves ακούγεται χωρίς συνεκτικούς ηχητικούς πλοηγούς και ακόμα και οι καλεσμένοι (ουκ ολίγοι, βλέπε παρακάτω) δεν καταφέρνουν να αποτελέσουν συνεκτική ύλη για στο πόνημα του Rufus. Ο δίσκος πελαγοδρομεί ανάμεσα σε spoken word (Carrie Fisher), pop ελεγείες, πεπερασμένα εφέ στα μικρόφωνα (William Shatner), οπερετικές απόπειρες (Anna Prohaska) και new age περάσματα (όπως στο αχαρακτήριστο Sonett 43 με τη φωνή της Sian Phillips). Και αυτά δε φτάνουν επ' ουδενί για να αναδειχθεί  ενιαίο concept όπως θέλει ο αγαπητός Rufus.

Ο Rufus δεν κατέβηκε αδιάβαστος στο studio, αν μη τι άλλο σε λογοτεχνικό επίπεδο. Αυτό που δεν κατάφερε να μας αποδείξει είναι το γιατί επέλεξε τα σονέτα. Για την αποδεδειγμένη λογοτεχνική και γλωσσική τους αξία ή για την ιδιαιτερότητα του σεξουαλισμού τους; Για άλλη μια φορά έβαλε την προβολή της προσωπικότητας του πάνω από το ίδιο το δημιούργημα.  

Το άλμπουμ της εβδομάδας: Rufus Wainwright - Take All My Loves - 9 Shakespeare Sonnets Facebook Twitter
Ο Rufus δεν είναι η πρώτη φορά που καταγίνεται με τα σονέτα του Shakespeare.

Ο Στυλιανός Τζιρίτας είναι μουσικός δημοσιογράφος/εκτελεστής μουσικής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ