Χωρίς σπουδαία μουσική κίνηση το επόμενο δίμηνο στην Αθήνα -τι πάιζει

Χωρίς σπουδαία μουσική κίνηση το επόμενο δίμηνο στην Αθήνα -τι πάιζει Facebook Twitter
0

Χωρίς ένα μεγάλο, αβανταδόρικο συναυλιακό όνομα που δεν έχουμε ξαναδεί θα περάσουν οι δύο πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μια σειρά από αξιόλογες συναυλίες από ονόματα που έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές αλλά και εγχώρια σχήματα που έχουν ενδιαφέρον. Στις 15/1 οι πρωτεργάτες του art punk, Savage Republic, προσγειώνονται στη σκηνή του An Club από το Λος Άντζελες. Μία μέρα μετά, στις 16/1, οι RNS και το σκληροπυρηνικό χιπ χοπ τους χτυπούν το Gagarin205. Στις 22/1 οι Callas παρουσιάζουν για πρώτη φορά ζωντανά τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά τους με τίτλο «Half Kiss Half Pain» στο six d.o.g.s. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται με τον Jim Sclavunos, που έχει αναλάβει την παραγωγή του άλμπουμ. Την ίδια ημέρα, οι Big Nose Attack και οι κιθάρες τους βάζουν φωτιά στο Gagarin205, με ήχους που θα έκαναν τον Jimi Hendrix περήφανο. Στις 22/1, όμως, επιστρέφει και ένας άλλος κοινός γνώριμος. Ο Tricky ανανεώνεται και παρουσιάζει το «Skilled Mechanics» με νέα μπάντα στο Fuzz Club, σε ένα show όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, χωρίς όμως να ξεχνάει όλες τις επιτυχίες που τον έχουν κάνει τον θρύλο που είναι σήμερα.


Στις 23/1, οι Mohammad ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος και παρουσιάζουν το «Az almok itt irnek viget» για μία και μοναδική παράσταση που ξεκινάει αυστηρά στις 21:00, ενώ ο Νικήτας Κλιντ και οι Ροδες United παρουσιάζουν το πρώτο τους άλμπουμ έπειτα από 8 χρόνια στο Gagarin205 – και το όνομα αυτού «Internet». Ο Ιανουάριος κλείνει με την εμφάνιση των Maybeshewill. Το βρετανικό post-rock συγκρότημα κάνει μια τελευταία στάση στη χώρα μας στις 25/1 και στο Fuzz Club πριν πει το οριστικό αντίο με την επικείμενη διάλυσή του.


Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα φεστιβάλ: η παρέα των Velvoids διοργανώνει το πρώτο ThinkBabyMusic Festival στο Second Skin, με live, εκθέσεις και διάφορα άλλα. Τα συγκροτήματα που θα λάβουν μέρος είναι οι Skallhal, Angry Boy Jester, The Rattle Proxy, Star Star και Kooba Tercu. Στις 11/2, το Death Disco υποδέχεται γι' ακόμη μια φορά τη synth pop αγαπημένη Molly Nilsson με τις παγωμένες μελωδίες της. Στις 12/2 έρχονται στην Αθήνα και στον πιο φρέσκο συναυλιακό χώρο της πόλης, στην Πειραιώς 117, οι θρύλοι του doom metal, Candlemass. Στις 18/2, το Death Disco γεμίζει από τους ήχους των τρομερών Hocico με καταγωγή από το Μεξικό και πολύχρονη καριέρα στη «σκοτεινή» ηλεκτρονική σκηνή. Δύο μέρες μετά, στις 20/2, η Πειραιώς 117 υποδέχεται τους Vodka Juniors. Η προηγούμενη συναυλία τους, τον Δεκέμβριο, είχε ακυρωθεί λόγω προβλημάτων υγείας. Ευτυχώς, τα ξεπέρασαν και το γιορτάζουν με ένα μεγάλο live. Την ίδια ημέρα οι Dead Brothers από τη Γενεύη, η μοναδική Death Blues Funeral Trash ορχήστρα του κόσμου, κάνουν μια επίσκεψη στο Gagarin205 και υπόσχονται μια μυστικιστική μουσική εμπειρία. Στις 24/2, ο Jan Van Engel ερμηνεύει τα νέα του τραγούδια σε στίχους του Ευθύμη Φιλίππου και παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ, με τίτλο «Γιαν Βαν», στο Tiki Bar. Τέλος, στις 27/2, το φαινόμενο των All Them Witches επισκέπτεται τη χώρα μας και το Gagarin205. Μαζί τους φέρνουν τους Asteroid για μια άκρως ψυχεδελική βραδιά.

Χωρίς σπουδαία μουσική κίνηση το επόμενο δίμηνο στην Αθήνα -τι πάιζει Facebook Twitter
Tindersticks

Nέες κυκλοφορίες
Μετά τον αναπάντεχο θάνατο του David Bowie το «Blackstar» αποκτάει άλλες διαστάσεις και είναι αναμφίβολα η κυκλοφορία αυτού του μήνα που ξεκίνησε πολύ άσχημα. Απ' όσα άλμπουμ έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά που μεγάλα ονόματα του παρελθόντος επιστρέφουν μαζικά, ενώ γίνεται τέτοιος χαμός από προγραμματισμένες κυκλοφορίες γνωστών και αγνώστων, που είναι δύσκολο να επιλέξεις. Το νέο άλμπουμ των Mechanimal «Delta Pi Delta 4.1» βρίσκεται ήδη στα μαγαζιά και στις 15 του μήνα κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ των Daughter «Not to Disappear» με παραγωγό τον Nicolas Vernhes (Deerhunter, War On Drugs, Animal Collective). Στις 22 του μήνα έρχεται το τρίτο άλμπουμ της Eleanor Friedberger των Fiery Furnaces με τίτλο «New View» μαζί με τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο του Alex Smoke «Love Over Will», με ένα εξαιρετικό single για πρώτο δείγμα, ενώ την ίδια μέρα βγαίνουν οι νέες δουλειές των John Cale, «M:FANS», η συλλογή των Lush, «Chorus», των Megadeth το «Dystopia», η επιστροφή των Suede με το «Night Thoughts», των Tindersticks με το «The Waiting», των Tortoise με το «Catastrophist», του Ty Segall με το «Emotional Mugger» και της Yoko Ono με τον σαρκαστικό τίτλο «Yes, I 'm a witch too». Στις 29 Ιανουαρίου βγαίνουν δύο ελληνικά από την Inner Ear, το νέο των Callas «Half Kiss Half Pain» με παραγωγό τον Σκλαβούνο για άλλη μια φορά και το πρώτο άλμπουμ των Night Knight, «God is a motherfucker», το προσωπικό πρότζεκτ του Σεραφείμ Γιαννακόπουλου, ντράμερ των Planet of Zeus. Την ίδια μέρα κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ των Bloc Party «HYMNS», του Saul Williams, «MartyrLoserKing», και της Sia, «This is Acting».

Χωρίς σπουδαία μουσική κίνηση το επόμενο δίμηνο στην Αθήνα -τι πάιζει Facebook Twitter
Tricky


Ο Ιανουάριος έχει ακόμη το νέο του Tricky «Skilled Mechanics» και των Panic! at the Disco «Death of a bachelor».


Ο Φεβρουάριος φέρνει το νέο άλμπουμ του Elton John, «Wonderful crazy night», την επιστροφή των Cult με το «Hidden City» και το σάουντρακ για το «Heaven adores you» με κομμάτια του Elliott Smith, το «Big black coat» των Junior Boys και το νέο άλμπουμ των Animal Collective «Painting With». Κατά τα άλλα, επιστρέφουν οι Matmos με το «Ultimate Care II», οι Kula Shaker με το «K 2.0», ο Prins Thomas με το «Principe del norte», ο Bullion με το «Loop the Loop» και η Santigold με το «99Ά».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT