Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου. Φωτ.: Χάρης Ακριβιάδης
0

Με μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου εν όψει της πρώτης συναυλίας στις 30 Νοεμβρίου με τα «Βρανδεμβούργια κοντσέρτα» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και μετά από χρόνια περιπετειών που είχαν να κάνουν με οργανωτικές δυσλειτουργίες του οργανισμού, στις οποίες συνέβαλε και η οικονομική κρίση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκος Πιμπλής, παρουσίασε συνοπτικά τη διαδικασία επανασύστασής της.

Με πλήρη σύμπλευση του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής με το Μέγαρο και κυρίως χάρη στη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού έγινε δυνατή η σύσταση του 18μελούς πυρήνα της ορχήστρας, ο οποίος θα αποτελείται από μουσικούς του αρχικού σχήματος που μεταφέρονται στον οργανισμό του Μεγάρου αλλά και από νεότερους που επελέγησαν μέσα από ακροάσεις. Μέρος αυτής της επιτυχίας συνδέεται με την επιθυμία και των ίδιων των μουσικών να συμβάλουν στη διάσωση της ορχήστρας.

Μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πειραματισμό και την καινοτομία η νέα Καμεράτα θα συμβάλει καθοριστικά στην προσφορά νέων εμπειριών στο πολυπληθές κοινό της.

Τα προβλήματα που οδήγησαν το 2015 στην αδρανοποίησή της δεν τους αποθάρρυναν, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Πιμπλής: «Είχε φροντίσει να φτιάξει ένα όνομα, μοναδικό, να έχει ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερο, διεθνή αναγνώριση και από το 2012, με τη διεύθυνση και καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου, να διακριθεί με τα χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα, και μάλιστα στα χρόνια της κρίσης, λειτουργώντας ως σύνολο, αλλά και στο εξωτερικό, και να προσφέρει για πολλά χρόνια μια δυνατότητα χάρη στους μουσικούς που την απαρτίζουν, που είναι μοναδικοί.

Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
«Όταν ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής ίδρυσε την Καμεράτα, είχε το όραμα να υπηρετήσει την κλασική μουσική στην Ελλάδα και να ολοκληρώσει την αποστολή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συμπληρώνοντας το πολύπλευρο έργο του με μια resident ορχήστρα υψηλού επιπέδου».

Πέρασε από πολλές συμπληγάδες και όλοι ξέρουμε ότι εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα δεν υπήρξαν πολλές ελληνικές ορχήστρες που μπόρεσαν να εμφανιστούν στη Σκάλα, στο Μπαϊρόιτ, στα BBC Proms, στις Βρυξέλλες, στο Σάλτσμπουργκ. Αυτό η Καμεράτα το κατάφερε με πολύ λίγα μέσα και πρωτοβουλίες συγκεκριμένων ανθρώπων, μιας ομάδας που ήθελε να διατηρήσει αυτό που ήταν η ορχήστρα».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Πάνος Δημαράς, ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση διαβάζοντας την πρόσκληση που είχε αποσταλεί από τον Χρήστο Λαμπράκη, τότε πρόεδρο του συλλόγου, για την πρώτη εμφάνιση της ορχήστρας την 20ή Σεπτεμβρίου 1991, και συνέχισε: «Όταν ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής ίδρυσε την Καμεράτα είχε το όραμα να υπηρετήσει την κλασική μουσική στην Ελλάδα και να ολοκληρώσει την αποστολή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συμπληρώνοντας το πολύπλευρο έργο του με μια resident ορχήστρα υψηλού επιπέδου.

Με την ώθηση που της έδωσε ο πρώτος της καλλιτεχνικός διευθυντής Αλέξανδρος Μυράτ και στη συνέχεια εξαίρετοι διεθνείς μουσικοί, η Καμεράτα συνεργάστηκε με αναγνωρισμένους σολίστ και ταξίδεψε συστήνοντας την κλασική μουσική σε όλη την Ελλάδα με συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργώντας μια νέα γενιά ακροατών. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να τη βλέπουμε να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να μπορεί ξανά να υπηρετήσει την αποστολή της».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Βακαρέλης, που πήρε αμέσως μετά τον λόγο, είπε, μεταξύ άλλων: «Με συγκίνηση ανακοινώνω την επίσημη πλέον επανένταξη της Καμεράτας ως μόνιμης ορχήστρας του Μεγάρου. Η συνεργασία αυτή αντικατοπτρίζει τη βαθιά δέσμευση του Μεγάρου Μουσικής να αναδεικνύει και να στηρίζει την καλλιτεχνική αριστεία στον χώρο της κλασικής μουσικής. Η Καμεράτα μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στο όραμά μας να παρουσιάζουμε στο ελληνικό κοινό προγράμματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας αλλά και να προάγουμε τη μουσική παιδεία στις νέες γενιές.

Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
«Περάσαμε πάρα πολύ σπουδαίες στιγμές στο εξωτερικό, όπως και πάρα πολλές δυσκολίες. Όλα αυτά μας έκαναν πιο δυνατούς, θέλουμε να συνεχίσουμε με τις καλύτερες πια συνθήκες, αυτό που τόσο αγαπάμε και θέλουμε να κάνουμε». Φωτ.: Χάρης Ακριβιάδης

Μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πειραματισμό και την καινοτομία, η νέα Καμεράτα θα συμβάλει καθοριστικά στην προσφορά νέων εμπειριών στο πολυπληθές κοινό μας. Η ερχόμενη σεζόν υπόσχεται σπουδαίες μουσικές στιγμές αυτής της καταπληκτικής ορχήστρας, σχεδιάζοντας κλασικά έργα με σύγχρονες αντιλήψεις που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη ταυτότητά της. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριό μας με έργα που αφορούν και το ευρύτερο κοινό. Πρόκειται για μια Καμεράτα που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της κλασικής μουσικής σε περιοχές εκτός Αθηνών, μεγαλώνοντας σε συναυλίες και περιοδείες.

Προσβλέπουμε σε πρωτότυπες παραγωγές και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα φέρουν κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μέλημά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να γνωρίσουν την κλασική μουσική και να συμμετάσχουν ενεργά στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, με τον οποίο, όπως μας αποκάλυψε, έχουν παίξει μαζί πιάνο σε συναυλία στη Βουδαπέστη, εκπροσωπώντας μουσικά επάξια την Ελλάδα εκτός συνόρων, αλλά και όλους τους μουσικούς της Καμεράτας και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής.

Ο Γιώργος Πέτρου, χωρίς τον οποίο ίσως η Καμεράτα να μην υφίστατο –μάλιστα, ήταν αυτός που την οδήγησε σε μια διεθνή πορεία με εμφανίσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, συναυλίες σε ιστορικές αίθουσες και όπερες αλλά και ηχογραφήσεις με εταιρείες υψηλού κύρους που έχουν βραβευτεί–, παίρνοντας τον λόγο, είπε: «Για μένα προσωπικά και τους μουσικούς της ορχήστρας σήμερα είναι μια μέρα εξαιρετικής σημασίας γιατί ανταμείβονται οι κόποι και τα όνειρα πάρα πολλών χρόνων. Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους μουσικούς οι οποίοι τόσα χρόνια πίστεψαν σε αυτό το όραμα, πίστεψαν ότι κάποιος θα ενεργούσε με τον τρόπο που ενήργησαν ο κ Πιμπλής, το Μέγαρο Μουσικής, το διοικητικό συμβούλιο και ο Σύλλογος ώστε η Καμεράτα να πάρει τη θέση της ως ορχήστρα του Μεγάρου.

Περάσαμε πάρα πολύ σπουδαίες στιγμές στο εξωτερικό, όπως και πάρα πολλές δυσκολίες. Όλα αυτά μάς έκαναν πιο δυνατούς, θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, με τις καλύτερες πια συνθήκες, αυτό που τόσο αγαπάμε και θέλουμε να κάνουμε». Συμπληρώνοντας είπε πόσο δύσκολος είναι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεδομένου ότι το νέο ξεκίνημα έχει πολλά πρακτικά θέματα, ωστόσο ο στόχος είναι να λυθεί το παζλ ώστε να παρουσιάσουν κάτι πολύ ιδιαίτερο, με την ελπίδα ότι σύντομα θα επανέλθουν και στις αίθουσες του εξωτερικού.

Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Φωτ.: Χάρης Ακριβιάδης

Ο προγραμματισμός της καλλιτεχνικής περιόδου 2024-25 περιλαμβάνει:

Johann Sebastian Bach: Βρανδεμβούργια κοντσέρτα (σε όργανα εποχής)

30/11/2024
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Χριστούγεννα στις Βερσαλλίες του Βασιλιά -Ήλιου (σε όργανα εποχής)

27/12/2024
Jean-Baptiste Lully: Te Deum

Marc-Antoine Charpentier: Te Deum
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Πρωτοχρονιά με άρωμα Βιέννης: Μια εορταστική βραδιά στο πνεύμα της παράδοσης της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης

4/1/2025
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Συμφωνικές ροκ μεταμορφώσεις

19/2/2025
Philip Glass: Συμφωνία αρ. 4
(βασισμένη στο άλμπουμ «Heroes» των David Bowie και Brian Eno)
John Lord (Deep Purple): Sarabande για ροκ γκρουπ και ορχήστρα
Mουσική διεύθυνση, πιάνο, hammond organ: Γιώργος Πέτρου

Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Φωτ.: Χάρης Ακριβιάδης

Μίκης Θεοδωράκης: Η αρχή και το τέλος

17/3/2025
Αποκάλυψη - Ωδή στον Μπετόβεν
Ραψωδία
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Georg Friedrich Händel: H Ανάσταση (σε όργανα εποχής)

14/4/2025
Ορατόριο σε 2 μέρη
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Estravaganza Veneziana (σε όργανα εποχής)

14/4/2025
Η Καμεράτα παρουσιάζει τις θρυλικές «Τέσσερις εποχές» του Antonio Vivaldi και λαμπερά έργα του ιταλικού μπαρόκ υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου σύγχρονου ερμηνευτή του είδους Shunske Sato (μουσική διεύθυνση, σόλο μπαρόκ βιολί)

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT