ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter
0
Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter

Φανταστείτε να είστε μέσα σε ένα πιάνο και το πιάνο να είναι τόσο μεγάλο όσο μια αίθουσα συναυλιών.

Φανταστείτε να είστε μέσα σε ένα πιάνο. Φανταστείτε ότι το πιάνο επεκτείνεται και καταλαμβάνει το μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών. Αυτή είναι μια εγκατάσταση που το  EMPAC (experimental media performing art centre) ανέθεσε  στον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. Η εγκατάσταση και η συναυλία βασίζονται στην ιδέα του prepared piano, μιας παράδοσης όπου βίδες, καουτσούκ, και άλλα στοιχεία είναι συνδεδεμένα με τις χορδές μέσα σε ένα πιάνο, και αλλοιώνουν τον ήχο. Με βάση τις πολλές διάσημες συνθέσεις που υπάρχουν, ο Γασπαράτος μετατρέπει την ιδέα σε μια μοναδική ηλεκτρονική μορφή.

Ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος, κάνει πρεμιέρα στο EMPAC, στο Τρόι της Νέας Υόρκης, στις 7 Νοεμβρίου, με αυτό το καινούργιο προσωπικό πρότζεκτ. Το EMPAC είναι ένα κέντρο experimental media performing art centre, στο οποίο φτάνουν και πειραματίζονται με τον ήχο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένος από τα έργα του John Cage, επιχειρεί τη δική του δουλειά στο prepared piano.

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter

Τον συναντήσαμε για να λύσουμε τις απορίες μας

Θα μας εξηγήσετε τι σημαίνει prepared piano;

Διάφοροι συνθέτες, με πιο γνωστό τον John Cage έχουν γράψει έργα για prepared piano, που σημαίνει ότι με μηχανικούς τρόπους προετοίμαζαν ένα πιάνο. Βάζοντας ελάσματα, βίδες, διάφορα πράγματα και φτιάχνοντας ένα τμήμα του πιάνου να ακούγεται σαν κρουστό και όχι πια σαν πιάνο. Εμπνευσμένος από αυτή την ιδέα εγώ, είπα να φτιάξω μια εγκατάσταση που να αφορά ένα πιάνο το οποίο θα είναι ηλεκτρονικά και όχι μηχανικά προετοιμασμένο.

Δηλαδή η σύνδεση του πιάνου αυτή τη φορά είναι με ηλεκτρονικό υπολογιστή;

Ναι, θα υπάρχει ζωντανά επεξεργασία από τον υπολογιστή. Έτσι κατά κάποιο τρόπο φτιάχνουμε ένα καινούργιο όργανο. Τμήματα του πιάνου, παράγουν καινούργιους ήχους ζωντανά, επειδή τροφοδοτούνται από έναν υπολογιστή. Αυτό αφορά το πρώτο μισό μέρος της εγκατάστασης.

Το δεύτερο μισό είναι ότι το κοινό ακούει την performance αυτή, το έργο το οποίο θα γράψω γι’ αυτή την εγκατάσταση, μέσα σε ένα surround σύστημα 24 καναλιών. Αυτό έχει σαν πρόθεση να τοποθετήσει το κοινό «μέσα στο πιάνο», να νιώσουν δηλαδή ότι η σύνθεση που ακούνε παράγεται από ένα εικονικό όργανο το οποίο είναι οικείο στον άνθρωπο.

Πόσο καιρό πειραματίζεστε με αυτή την εφαρμογή;

Ήμουν εκεί όλο τον Αύγουστο, όπου ουσιαστικά έκανα πειράματα και ασχολήθηκα με τα τεχνικά μέρη. Τώρα έχω ξεκινήσει να γράφω τη μουσική γι’ αυτό και πηγαίνω πίσω στην Αμερική 22 του Οκτωβρίου και μετά από πρόβες δύο εβδομάδων θα το  παρουσιάσω εκεί στις 7 Νοεμβρίου εκεί. Στην ουσία πρόκειται για ένα συνδυασμό του κλασικού ήχου και του κλασικού τρόπου γραφής με ένα συνδυασμό της τεχνολογίας και του σύγχρονου τρόπου γραφής στην πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα πόσο έχουμε προχωρήσει σε αυτές τις εφαρμογές και τα πειράματα του ήχου;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που πειραματίζονται με τη συνύπαρξη του κλασικού ήχου με τον ηλεκτρονικό. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει περισσότερο σε ένα χώρο ακαδημαϊκό, και λιγότερο από συνθέτες που έχουν πρόθεση να έρθουν σε επαφή και να αγκαλιάσουν το ευρύ κοινό. Επόμενο πρόβλημα ή εμπόδιο, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι. Tο προφίλ του 90% από αυτά τα πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα έχουν έναν ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

Εσάς ποιά είναι η πρόθεσή σας με αυτό το έργο;

Η πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω ένα έξυπνο κι ενδιαφέρον installation που να έχει απλά πολλή τεχνολογία, η δική μου πρόθεση είναι να φτιάξω ένα καινούργιο όργανο για το οποίο θα γράψω ένα μουσικό έργο. Ο τελικός μου στόχος δεν είναι η τεχνική, το τεχνικό επίπεδο, αλλά είναι το να χρησιμοποιήσω αυτά τα καινούργια υλικά για να γράψω ένα ενδιαφέρον έργο για αυτά.

Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν και ένα επίπεδο εφεύρεσης;

Ένα μεγάλο του κομμάτι έχει να κάνει με μία έρευνα που κάνω για τον surround ήχο αλλά και για το πώς το φυσικό όργανο αυτό, ο μηχανισμός του, μπορεί να παράξει άλλα πράγματα άλλο ήχο. Το ίδιο το πιάνο είναι ένα απίθανο όργανο. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει επάνω του όλη την τεχνολογία, έναν καινούργιο τρόπο παιξίματος αλλά και έναν καινούργιο τρόπο να ακούς μέσα στην αίθουσα. Επίσης αυτό που με αφορά είναι το ότι μπαίνεις σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών και βλέποντας ένα μεγάλο πιάνο στο κέντρο της σκηνής,  περιμένεις ένα κλασικό κονσέρτο πιάνου, αλλά τελικά αυτό που θα ακούσεις δε θα είναι καθόλου αυτό. Η ανατροπή αυτή έχει να κάνει με τη συνοχή του κλασικού και της τεχνολογίας. Είναι ένα μακρύ ταξίδι και ένα μεγάλο παιχνίδι.

Tο ηλεκτρονικά προετοιμασμένο πιάνο του Σταύρου Γασπαράτου Facebook Twitter
Η αίθουσα συναυλιών στο EMPAC

 

O Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης και ασχολείται με τον ψηφιακό ήχο. Συνθέτει μουσική για τον χορό, το θέατρο και τον κινηματογράφο, και συχνά εργάζεται για σόλο μουσικά έργα. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε όλα τις μεγάλα ελληνικά θέατρα και συναυλιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, και το Μέγαρο Μουσικής. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς στο Λονδίνο, το Μακάο, τη Νάπολη, το Βερολίνο, το Τορόντο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Σόφια. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 90 παραγωγές και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του νέου ελληνικού κύματος.

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

The Review / Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

O Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ Νίκος Ζώης συναντήθηκαν στη δεύτερη μέρα του φετινού Techniques και σχολιάζουν τη βραδιά, το σετ της –ακριβοθώρητης πλέον– Charlotte de Witte και όσα είναι hot τώρα στην ηλεκτρονική σκηνή και στο αθηναϊκό nightlife.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
νταλαρας παπακωνσταντίνου

Μουσική / Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξανά μαζί 33 χρόνια μετά

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ετοιμάζονται να μοιραστούν και πάλι τη σκηνή, παρουσιάζοντας μια θεατροποιημένη μουσική παράσταση με κείμενα και αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου που θα αφορούν το ελληνικό τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tsugranes

Μουσική / Η επιρροή των ελληνικών '90s -’00s στις Tsugranes και τον ήχο τους

Με αναφορές στον ΛεΠα και την Charli XCX, το τριμελές σχήμα από τα Γιάννενα, που άνοιξε τη συναυλία της Μαρίνας Σάττι στην Τεχνόπολη, φέρνει την πιο φρέσκια μουσική στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Khirki παντρεύουν το metal με τα ποραδοσιακά, σείοντας τις Συμπληγάδες 

Μουσική / Οι Khirki παντρεύουν το metal με παραδοσιακά στοιχεία και pop ευαισθησίες

Η νέα μπάντα του ελληνικού underground, που έχει ήδη ξεχωρίσει, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη δεύτερη ευρωπαϊκή της περιοδεία, περιμένοντας το κοινό από κάτω να φωνάζει «the Greek song, the Greek song».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Μουσική / Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Το «Ταξίδι στο φως», μια σειρά συναυλιών του σπουδαίου μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεχίστηκε στην Αίγινα με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Colin Stetson: Από τις απαιτήσεις ενός αιωνόβιου μπάσου σαξοφώνου σε μουσική για ταινίες τρόμου όπως το «Hereditary»

Μουσική / Colin Stetson: Ένας από τους πιο καταξιωμένους σαξοφωνίστες έρχεται στην Αθήνα

Ο μουσικός που έχει παίξει πλάι στον Tom Waits, με τους Arcade Fire και τους Chemical Brothers και πλέον συνθέτει μουσική για δημοφιλείς ταινίες τρόμου, όπως το «Hereditary», θα εμφανιστεί το Σάββατο στο Gazarte.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ