ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Κάτια Πάσχου: Μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης στον ιστορικό χώρο του «Παρνασσού»

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί σε μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης Facebook Twitter
Το λυρικό τραγούδι ήρθε να συνδυάσει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις που είχα ως νεαρή σπουδάστρια.
0

Μια διακεκριμένη σοπράνο και ένας διεθνούς φήμης τενόρος συναντιούνται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να μας μεταφέρουν στον τόπο όπου άνθησαν μελωδίες σαν αυτές που θα ακουστούν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:30, στην αίθουσα του ιστορικού συλλόγου στην καρδιά της Αθήνας.

Με τίτλο «Χριστούγεννα στη Βιέννη!» οι δυο διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Κάτια Πάσχου και Αντώνης Κορωναίος ερμηνεύουν κλασικά εκκλησιαστικά έργα Βιεννέζων συνθετών, γνωστές βιεννέζικες οπερέτες αλλά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ μαζί τους θα είναι ο εξαίρετος πιανίστας Μανώλης Παπασηφάκις.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπρή αφορμή για να συναντηθούν οι καλλιτέχνες επί σκηνής, να γιορτάσουν μαζί με το κοινό και να νιώσουν πάλι τη ζεστασιά της μουσικής και η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί στο πρόγραμμα της βραδιάς και στην ιδιαίτερη αυτή νύχτα μουσικής, αλλά και στη διαδρομή της στο λυρικό τραγούδι.

— Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για όλους και θα ήθελα πρώτα να μου μιλήσετε για το πώς ετοιμάσατε αυτό το πρόγραμμα και τι συμπεριλαμβάνει.

Με μεγάλη τιμή δεχτήκαμε την πρόσκληση αυτή κι έτσι εμπνευστήκαμε ένα πρόγραμμα που να συνάδει με την ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού». Με τον κορυφαίο τενόρο Αντώνη Κορωναίο και τον εξαίρετο πιανίστα Μανώλη Παπασηφάκι ετοιμάσαμε ένα μουσικό ταξίδι στη Βιέννη που περιλαμβάνει έργα εκκλησιαστικά κορυφαίων Βιεννέζων κλασικών συνθετών στο πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως το «Exsultate Jubilate» του Mozart και το «Ave Maria» του Schubert, ενώ το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στη βιεννέζικη οπερέτα των Strauss, Lehár και, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που άλλωστε ανήκουν σε όλο τον κόσμο, όπως τα «Stille Nacht», «Ο Holy Night», «Adeste Fideles».

Είναι πολύ συγκινητικό που επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντούμε πάλι έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν έναν δρόμο για να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση.

— Μέσα στο εκλεκτό αυτό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει ποια είναι τα έργα που σας συγκινούν περισσότερο και γιατί;

Αυτήν τη στιγμή με συγκινεί το ότι θα γιορτάσουμε επί σκηνής τα Χριστούγεννα με δύο αγαπημένους συναδέλφους και συνεργάτες και θα μοιραστούμε τη μουσική αυτή στιγμή με παρουσία ζωντανού κοινού.

— Φαντάζομαι, είστε συγκινημένη, όπως και οι συνάδελφοί σας, που βλέπετε κόσμο να γεμίζει τις αίθουσες και να μοιράζεστε αυτή την εμπειρία. Μάλιστα, για εσάς τους λυρικούς καλλιτέχνες τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Μιλήστε μου γι' αυτή σας την εμπειρία.

Ακριβώς. Πράγματι είναι πολύ συγκινητικό που επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντούμε πάλι έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν έναν δρόμο για να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ώσμωση που δημιουργείται μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της τέλεσης μιας οποιασδήποτε ζωντανής παραστατικής τέχνης.

— Κυρία Πάσχου, έχετε σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μονωδία στο Μουσικό Κολέγιο Μάννες και υποκριτική στο στούντιο της Σάντε Σούριν στη Νέα Υόρκη, αλλά σας κέρδισε το τραγούδι. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Η όπερα, ως τέχνη εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική τραγωδία, συνδυάζει όλες τις τέχνες μαζί: μουσική, δράμα, κίνηση, χορό, εικαστικές τέχνες. Άρα το λυρικό τραγούδι ήρθε να συνδυάσει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις που είχα ως νεαρή σπουδάστρια.

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί σε μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια Ελληνίδα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο λυρικό τραγούδι είναι η έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας.

— Είναι δύσκολο να κάνει καριέρα μια Ελληνίδα στο λυρικό τραγούδι; Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο και ποια η πιο αισιόδοξη πλευρά σε μια δουλειά τόσο ανταγωνιστική;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια Ελληνίδα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο λυρικό τραγούδι είναι η έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας. Με το που βγαίνουμε εκτός Ελλάδας ήδη οι συνομιλικοί μας είναι έτη φωτός πιο μπροστά από εμάς σε αυτό το θέμα. Παλεύουμε με τα θηρία με μόνο όπλο τη φλόγα που πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες έχουν μέσα τους, καθώς ο τόπος αυτός ανέκαθεν γεννούσε φωνές. Αυτό δεν είναι αρκετό όμως. Ούτε το ταλέντο, που για να σμιλευθεί, χρειάζεται καθοδήγηση. Θέλει να έχεις βάσεις για να ανταποκριθείς σε ένα υψηλού επιπέδου και απαιτητικού ανταγωνισμού επάγγελμα. Βάσεις που πρέπει να έχουν μπει από τα πρώτα χρόνια σπουδής του καλλιτέχνη.

Στην Ελλάδα αυτό επαφίεται στη μοίρα του καθενός. Αν η μοίρα του τον φέρει κοντά σε καλούς δασκάλους από νωρίς, σίγουρα θα σταθεί καλύτερα στις δοκιμασίες εκτός Ελλάδας. Διαφορετικά, πιθανότατα θα ξοδεύει τον χρόνο του για να καλύπτει τις ελλείψεις του, την ώρα που οι συνομήλικοί του θα καλπάζουν αρπάζοντας τις ευκαιρίες.

Από την άλλη, έχουμε παραδείγματα, σπάνια βεβαίως, καλλιτεχνών που το ταλέντο τους εν τη γενέσει του ήταν τόσο ώριμο που αμέσως απογειώθηκαν, ξεχωριστές περιπτώσεις φυσικά. Ο δρόμος όμως είναι ατομικός εν τέλει και από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχουν κανόνες.

— Πού προτιμάτε να εργάζεστε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Για να αφοσιωθείτε σε μια καριέρα διεθνή τι θα θυσιάζατε;

Η θυσία είναι θυσία, όπου κι αν είσαι σε αυτό το επάγγελμα. Η ζωή σου είναι αφιερωμένη σε αυτή την τέχνη και δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο. Κοιτώντας πίσω δεν το βλέπω ως θυσία αλλά ως συνειδητή επιλογή αλλά και ως ανταπόκριση στο κάλεσμα προς μια περιπέτεια προς το άγνωστο της ζωής, όπου αυτή κι αν μας οδηγεί.

— Πόση σημασία έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην εξοικείωση με τη μουσική;

Απόλυτη. Γι' αυτό και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε βήμα, κυρίως από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον διευθυντή κ. Φώτη Παπαθανασίου, να αφιερώσω ένα μεγάλο μέρος της δράσης μου σε αυτά, τόσο για να εκπαιδευτεί το κοινό όσο και οι νέοι καλλιτέχνες. Αλλά αυτά θα πρέπει να γίνονται με μια φιλοσοφία και ένα όραμα, όπως προείπα.

— Τα επόμενα σχέδιά σας;

Συνεχίζοντας την εξαιρετική συνεργασία μας με το Ίδρύμα Θεοχαράκη, που μετρά πλέον πάνω από δεκαετία, θα δώσουμε με τους εκλεκτούς συναδέλφους Φανή Αντωνέλλου, Μαρία Παπαπετροπούλου και Γιάννη Καλύβα την τέταρτη και τελευταία συναυλία του Κύκλου Μουσικού Φιλελληνισμού με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Γαλλικό Φιλελληνισμό στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ενώ στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σε επανάληψη, κατόπιν αίτησης του κοινού, το σεμινάριο ενηλίκων «Εταίρες και θυσία στην όπερα». Πρόκειται για έναν κύκλο 6 διαδικτυακών συναντήσεων, όπου αναλύονται οι όπερες «La Traviata» του Verdi, «La Bohème» του Puccini , «Manon» του Masenet , «Madama Butterfly» του Puccini κ.ά. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις για την παρακολούθησή του, είναι όμως εξίσου μεστό και ενδιαφέρον τόσο για σπουδαστές λυρικού τραγουδιού όσο και για κάθε θεατή που θέλει να εξοικειωθεί με την όπερα. Επίσης, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα έχω και καλλιτεχνικά νέα για το έργο «Το τραγούδι της Λητώς» των Μωραΐτη-Παπαγεωργίου.

Χριστούγεννα στη Βιέννη!

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, 20:30

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

Exsultate Jubilate, (W.A.Mozart)

Ave Maria (F. Schubert)

Panis Angelicus, (C. Frank)

Cantique de Noël, (Adam)

Dein ist mein ganzes Herz, Das Land des Lächelns, (F. Lehár)

Lippen Scwheigen, Die Lustige Witwe, (F. Lehár)

Άγια Νύχτα

Συντελεστές:

Κάτια Πάσχου, σοπράνο

Αντώνης Κορωναίος, τενόρος

Μουσική
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 12 Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πολιτισμός / Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Όσα θα δούμε τους επόμενους μήνες

Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, μιούζικαλ, όπερα για παιδιά και νέους, παραστάσεις σύγχρονου χορού, περφόρμανς, συμπαραγωγές με φορείς του εξωτερικού, φεστιβάλ, συναυλίες και αφιερώματα απαρτίζουν το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για το πρώτο επτάμηνο του 2022.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

The Review / Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

O Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ Νίκος Ζώης συναντήθηκαν στη δεύτερη μέρα του φετινού Techniques και σχολιάζουν τη βραδιά, το σετ της –ακριβοθώρητης πλέον– Charlotte de Witte και όσα είναι hot τώρα στην ηλεκτρονική σκηνή και στο αθηναϊκό nightlife.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
νταλαρας παπακωνσταντίνου

Μουσική / Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξανά μαζί 33 χρόνια μετά

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ετοιμάζονται να μοιραστούν και πάλι τη σκηνή, παρουσιάζοντας μια θεατροποιημένη μουσική παράσταση με κείμενα και αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου που θα αφορούν το ελληνικό τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tsugranes

Μουσική / Η επιρροή των ελληνικών '90s -’00s στις Tsugranes και τον ήχο τους

Με αναφορές στον ΛεΠα και την Charli XCX, το τριμελές σχήμα από τα Γιάννενα, που άνοιξε τη συναυλία της Μαρίνας Σάττι στην Τεχνόπολη, φέρνει την πιο φρέσκια μουσική στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Khirki παντρεύουν το metal με τα ποραδοσιακά, σείοντας τις Συμπληγάδες 

Μουσική / Οι Khirki παντρεύουν το metal με παραδοσιακά στοιχεία και pop ευαισθησίες

Η νέα μπάντα του ελληνικού underground, που έχει ήδη ξεχωρίσει, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη δεύτερη ευρωπαϊκή της περιοδεία, περιμένοντας το κοινό από κάτω να φωνάζει «the Greek song, the Greek song».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Μουσική / Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Το «Ταξίδι στο φως», μια σειρά συναυλιών του σπουδαίου μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεχίστηκε στην Αίγινα με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Colin Stetson: Από τις απαιτήσεις ενός αιωνόβιου μπάσου σαξοφώνου σε μουσική για ταινίες τρόμου όπως το «Hereditary»

Μουσική / Colin Stetson: Ένας από τους πιο καταξιωμένους σαξοφωνίστες έρχεται στην Αθήνα

Ο μουσικός που έχει παίξει πλάι στον Tom Waits, με τους Arcade Fire και τους Chemical Brothers και πλέον συνθέτει μουσική για δημοφιλείς ταινίες τρόμου, όπως το «Hereditary», θα εμφανιστεί το Σάββατο στο Gazarte.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ