Κάτια Πάσχου: Μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης στον ιστορικό χώρο του «Παρνασσού»

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί σε μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης Facebook Twitter
Το λυρικό τραγούδι ήρθε να συνδυάσει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις που είχα ως νεαρή σπουδάστρια.
0

Μια διακεκριμένη σοπράνο και ένας διεθνούς φήμης τενόρος συναντιούνται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να μας μεταφέρουν στον τόπο όπου άνθησαν μελωδίες σαν αυτές που θα ακουστούν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:30, στην αίθουσα του ιστορικού συλλόγου στην καρδιά της Αθήνας.

Με τίτλο «Χριστούγεννα στη Βιέννη!» οι δυο διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Κάτια Πάσχου και Αντώνης Κορωναίος ερμηνεύουν κλασικά εκκλησιαστικά έργα Βιεννέζων συνθετών, γνωστές βιεννέζικες οπερέτες αλλά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ μαζί τους θα είναι ο εξαίρετος πιανίστας Μανώλης Παπασηφάκις.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπρή αφορμή για να συναντηθούν οι καλλιτέχνες επί σκηνής, να γιορτάσουν μαζί με το κοινό και να νιώσουν πάλι τη ζεστασιά της μουσικής και η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί στο πρόγραμμα της βραδιάς και στην ιδιαίτερη αυτή νύχτα μουσικής, αλλά και στη διαδρομή της στο λυρικό τραγούδι.

— Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για όλους και θα ήθελα πρώτα να μου μιλήσετε για το πώς ετοιμάσατε αυτό το πρόγραμμα και τι συμπεριλαμβάνει.

Με μεγάλη τιμή δεχτήκαμε την πρόσκληση αυτή κι έτσι εμπνευστήκαμε ένα πρόγραμμα που να συνάδει με την ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού». Με τον κορυφαίο τενόρο Αντώνη Κορωναίο και τον εξαίρετο πιανίστα Μανώλη Παπασηφάκι ετοιμάσαμε ένα μουσικό ταξίδι στη Βιέννη που περιλαμβάνει έργα εκκλησιαστικά κορυφαίων Βιεννέζων κλασικών συνθετών στο πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως το «Exsultate Jubilate» του Mozart και το «Ave Maria» του Schubert, ενώ το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στη βιεννέζικη οπερέτα των Strauss, Lehár και, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που άλλωστε ανήκουν σε όλο τον κόσμο, όπως τα «Stille Nacht», «Ο Holy Night», «Adeste Fideles».

Είναι πολύ συγκινητικό που επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντούμε πάλι έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν έναν δρόμο για να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση.

— Μέσα στο εκλεκτό αυτό πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει ποια είναι τα έργα που σας συγκινούν περισσότερο και γιατί;

Αυτήν τη στιγμή με συγκινεί το ότι θα γιορτάσουμε επί σκηνής τα Χριστούγεννα με δύο αγαπημένους συναδέλφους και συνεργάτες και θα μοιραστούμε τη μουσική αυτή στιγμή με παρουσία ζωντανού κοινού.

— Φαντάζομαι, είστε συγκινημένη, όπως και οι συνάδελφοί σας, που βλέπετε κόσμο να γεμίζει τις αίθουσες και να μοιράζεστε αυτή την εμπειρία. Μάλιστα, για εσάς τους λυρικούς καλλιτέχνες τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Μιλήστε μου γι' αυτή σας την εμπειρία.

Ακριβώς. Πράγματι είναι πολύ συγκινητικό που επιστρέφουμε στην αίθουσα και συναντούμε πάλι έστω ένα μέρος από το εκλεκτό κοινό μας. Οι διαδικτυακές συναυλίες άνοιξαν έναν δρόμο για να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, εκμηδενίζοντας τη γεωγραφική απόσταση. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ώσμωση που δημιουργείται μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της τέλεσης μιας οποιασδήποτε ζωντανής παραστατικής τέχνης.

— Κυρία Πάσχου, έχετε σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μονωδία στο Μουσικό Κολέγιο Μάννες και υποκριτική στο στούντιο της Σάντε Σούριν στη Νέα Υόρκη, αλλά σας κέρδισε το τραγούδι. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Η όπερα, ως τέχνη εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική τραγωδία, συνδυάζει όλες τις τέχνες μαζί: μουσική, δράμα, κίνηση, χορό, εικαστικές τέχνες. Άρα το λυρικό τραγούδι ήρθε να συνδυάσει όλες αυτές τις καλλιτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις που είχα ως νεαρή σπουδάστρια.

Η σοπράνο Κάτια Πάσχου μας ξεναγεί σε μια βραδιά μουσικής με άρωμα Βιέννης Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια Ελληνίδα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο λυρικό τραγούδι είναι η έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας.

— Είναι δύσκολο να κάνει καριέρα μια Ελληνίδα στο λυρικό τραγούδι; Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο και ποια η πιο αισιόδοξη πλευρά σε μια δουλειά τόσο ανταγωνιστική;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια Ελληνίδα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο λυρικό τραγούδι είναι η έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας στη χώρα μας. Με το που βγαίνουμε εκτός Ελλάδας ήδη οι συνομιλικοί μας είναι έτη φωτός πιο μπροστά από εμάς σε αυτό το θέμα. Παλεύουμε με τα θηρία με μόνο όπλο τη φλόγα που πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες έχουν μέσα τους, καθώς ο τόπος αυτός ανέκαθεν γεννούσε φωνές. Αυτό δεν είναι αρκετό όμως. Ούτε το ταλέντο, που για να σμιλευθεί, χρειάζεται καθοδήγηση. Θέλει να έχεις βάσεις για να ανταποκριθείς σε ένα υψηλού επιπέδου και απαιτητικού ανταγωνισμού επάγγελμα. Βάσεις που πρέπει να έχουν μπει από τα πρώτα χρόνια σπουδής του καλλιτέχνη.

Στην Ελλάδα αυτό επαφίεται στη μοίρα του καθενός. Αν η μοίρα του τον φέρει κοντά σε καλούς δασκάλους από νωρίς, σίγουρα θα σταθεί καλύτερα στις δοκιμασίες εκτός Ελλάδας. Διαφορετικά, πιθανότατα θα ξοδεύει τον χρόνο του για να καλύπτει τις ελλείψεις του, την ώρα που οι συνομήλικοί του θα καλπάζουν αρπάζοντας τις ευκαιρίες.

Από την άλλη, έχουμε παραδείγματα, σπάνια βεβαίως, καλλιτεχνών που το ταλέντο τους εν τη γενέσει του ήταν τόσο ώριμο που αμέσως απογειώθηκαν, ξεχωριστές περιπτώσεις φυσικά. Ο δρόμος όμως είναι ατομικός εν τέλει και από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχουν κανόνες.

— Πού προτιμάτε να εργάζεστε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Για να αφοσιωθείτε σε μια καριέρα διεθνή τι θα θυσιάζατε;

Η θυσία είναι θυσία, όπου κι αν είσαι σε αυτό το επάγγελμα. Η ζωή σου είναι αφιερωμένη σε αυτή την τέχνη και δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο. Κοιτώντας πίσω δεν το βλέπω ως θυσία αλλά ως συνειδητή επιλογή αλλά και ως ανταπόκριση στο κάλεσμα προς μια περιπέτεια προς το άγνωστο της ζωής, όπου αυτή κι αν μας οδηγεί.

— Πόση σημασία έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην εξοικείωση με τη μουσική;

Απόλυτη. Γι' αυτό και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε βήμα, κυρίως από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον διευθυντή κ. Φώτη Παπαθανασίου, να αφιερώσω ένα μεγάλο μέρος της δράσης μου σε αυτά, τόσο για να εκπαιδευτεί το κοινό όσο και οι νέοι καλλιτέχνες. Αλλά αυτά θα πρέπει να γίνονται με μια φιλοσοφία και ένα όραμα, όπως προείπα.

— Τα επόμενα σχέδιά σας;

Συνεχίζοντας την εξαιρετική συνεργασία μας με το Ίδρύμα Θεοχαράκη, που μετρά πλέον πάνω από δεκαετία, θα δώσουμε με τους εκλεκτούς συναδέλφους Φανή Αντωνέλλου, Μαρία Παπαπετροπούλου και Γιάννη Καλύβα την τέταρτη και τελευταία συναυλία του Κύκλου Μουσικού Φιλελληνισμού με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Γαλλικό Φιλελληνισμό στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ενώ στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σε επανάληψη, κατόπιν αίτησης του κοινού, το σεμινάριο ενηλίκων «Εταίρες και θυσία στην όπερα». Πρόκειται για έναν κύκλο 6 διαδικτυακών συναντήσεων, όπου αναλύονται οι όπερες «La Traviata» του Verdi, «La Bohème» του Puccini , «Manon» του Masenet , «Madama Butterfly» του Puccini κ.ά. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις για την παρακολούθησή του, είναι όμως εξίσου μεστό και ενδιαφέρον τόσο για σπουδαστές λυρικού τραγουδιού όσο και για κάθε θεατή που θέλει να εξοικειωθεί με την όπερα. Επίσης, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα έχω και καλλιτεχνικά νέα για το έργο «Το τραγούδι της Λητώς» των Μωραΐτη-Παπαγεωργίου.

Χριστούγεννα στη Βιέννη!

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, 20:30

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

Exsultate Jubilate, (W.A.Mozart)

Ave Maria (F. Schubert)

Panis Angelicus, (C. Frank)

Cantique de Noël, (Adam)

Dein ist mein ganzes Herz, Das Land des Lächelns, (F. Lehár)

Lippen Scwheigen, Die Lustige Witwe, (F. Lehár)

Άγια Νύχτα

Συντελεστές:

Κάτια Πάσχου, σοπράνο

Αντώνης Κορωναίος, τενόρος

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 12 Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πολιτισμός / Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Όσα θα δούμε τους επόμενους μήνες

Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, μιούζικαλ, όπερα για παιδιά και νέους, παραστάσεις σύγχρονου χορού, περφόρμανς, συμπαραγωγές με φορείς του εξωτερικού, φεστιβάλ, συναυλίες και αφιερώματα απαρτίζουν το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για το πρώτο επτάμηνο του 2022.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ