Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου

 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
0
 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο Ιβάν Φίσερ

Σήμερα, το Μέγαρο Μουσικής δια στόματος του προέδρου του κ. Ι. Μάνου ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για το επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για μια ηθελημένη επιλογή, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του, γιατί σε αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου κρίνεται το μέλλον του. Με την προϋπόθεση της οριστικής λύσης υπάρχει προετοιμασία και για το πρόγραμμα του έτους 2016.

Είναι ανησυχητικό το ότι το Μέγαρο Μουσικής που ενέταξε την Αθήνα στο διεθνή μουσικό και πολιτιστικό χάρτη, ισότιμα με τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και του κόσμου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πολιτιστικούς μας οργανισμούς, μπορεί να προγραμματίσει μόνο για ένα τρίμηνο, πρέγμα που πιθανώς θα αποτυπωθεί και στο πρόγραμμά του.

Παρόλα αυτά, μετά από 25 χρόνια, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπηρετεί σταθερά τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, στηρίζοντας την τέχνη, το λόγο και τις επιστήμες. με επίκεντρο την κλασική μουσική, πυλώνα του προγραμματισμού του.

 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
Ζούμπιν Μέτα, και η διεθνώς καταξιωμένη Φιλαρμονική του Ισραήλ,

Έτσι αυτό το τρίμηνο, οι θεατές και οι φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

Υπό τον Ζούμπιν Μέτα, η διεθνώς καταξιωμένη Φιλαρμονική του Ισραήλ, με τον σταρ του πόντιουμ Ζούμπιν Μέτα, επιστρέφει στο Μέγαρο: στις 18 Οκτωβρίου, βραδιά Μπετόβεν με Έγκμοντ, Ηρωική και το Κοντσέρτο για βιολί, με τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο. Και στις 19 Οκτωβρίου παρουσιάζει τη Συμφωνία Δωματίου του Σαίνμπεργκ, τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ και τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Μάλερ, από έναν ακόμα διεθνή Έλληνα, τον βαρύτονο Άρη Αργύρη.

  

Ορχήστρα και μαέστρος έγιναν το δυνατό χαρτί της κλασικής μουσικής για τον πρωτότυπο τρόπο που προσεγγίζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο: κοντσέρτα για παιδιά, μεταμεσονύκτιες σειρές, κοντσέρτα-έκπληξη με επιλογές του κοινού, κοντσέρτα με ένα φιορίνι, συναυλίες σε αναπάντεχους χώρους…

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο ιδρυτής και μαέστρος της Ιβάν Φίσερ παρουσιάζουν στις 15 Νοεμβρίου την Ηρωική του Μπετόβεν και το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς με τον Δημήτρη Σγούρο, και στις 16 Νοεμβρίου το Δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ με σολίστ τον Τόμας Τσέετμαϊρ, την Εισαγωγή πάνω σε εβραϊκά θέματα του ίδιου συνθέτη, καθώς και δύο έργα του Στραβίνσκι, το Jeu de cartes και το μαγευτικό Πουλί της φωτιάς.

  

Ένα μεγάλο αφιέρωμα ετοίμασε φέτος το Μέγαρο για να τιμήσει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες του Ρομαντισμού, τον Φραντς Σούμπερτ. Τον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, ο οποίος αρχίζει τον Νοέμβριο και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εγκαινιάζει η Σουμπερτιάδα, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τα μέλη της ορχήστρας, σολίστ και τραγουδιστές, ένα πιάνο του 1820, και όργανα εποχής ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου τον «κλασικό των ρομαντικών»! Από τον Κύκλο Σούμπερτ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια συναυλία αφιερωμένη στη φωνητική μουσική δωματίου του λαμπρού αυστριακού συνθέτη. Αν και έφυγε νέος, άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη τραγουδιών (περί τα 650!) ανυπέρβλητης ομορφιάς, που συνταιριάζουν  με αριστοτεχνικό τρόπο την ποίηση με τη μουσική. Ερμηνεύει ο διεθνής έλληνας κοντρατενόρος Νίκος Σπανός. Στο πιάνο, ο Νίκος Ζαφρανάς.

  

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μόνιμη πλέον ορχήστρα (resident orchestra) του Μεγάρου, θα δώσει οκτώ συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η καλλιτεχνική συνεργασία με το πρώτο συμφωνικό σύνολο της χώρας μπαίνει σε νέα βάση, καθώς ορχήστρα και Μέγαρο ενώνουν πια τις δυνάμεις τους εγκαινιάζοντας μια καινούργια εποχή.

  

Είναι δύο κοσμαγάπητα έργα που μαγεύουν το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα. Πρόκειται για τον Δον Κιχώτη και τη Ζιζέλ, το περίφημο έργο του Θερβάντες, που έγινε στα χέρια του συνθέτη Λούντβιχ Μίνκους και του χορογράφου Μαριούς Πετιπά ένα από τα διασημότερα κλασικά μπαλέτα. Μια ιστορία ιπποτισμού και ρομαντικής αγάπης, φαντασίας και λογικής, που  περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων. Η Ζιζέλ σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ, η πιο ρομαντική ιστορία του κλασικού χορού, το αγαπημένο έργο κάθε μπαλαρίνας, ανεβαίνει στο Μέγαρο με ένα καστ εξαιρετικών ερμηνευτών. Την εύθραυστη χωριατοπούλα με την άδολη αγάπη, που ξεπερνά τα όρια του θανάτου, ερμηνεύει η «απόλυτη» μπαλαρίνα, η κορυφαία Σβετλάνα Ζαχάροβα. Με τα Μπαλέτα της Μόσχας.

  

Το γεμάτο δυναμισμό Batsheva Young Ensemble, το νεανικό συγκρότημα της φημισμένης Ομάδας Χορού του Οχάντ Ναχαρίν, έρχεται στην Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις (1 & 2/12) με μια εκρηκτική χορογραφία στις αποσκευές του.

 Μια επιλογή από τις φετινές παραστάσεις του Μεγάρου Facebook Twitter
Batsheva Young Ensemble

 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Μet Live), ενώ εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος απευθείας μεταδόσεων με τη σύμπραξη του περίφημου Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας. Αναλυτικά:

ΜΕΤ Live , Tροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι, Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Φέτος από το MΕΤ Live μεταδίδονται για πρώτη φορά τα έργα: Ταγχόυζερ του Βάγκνερ, Λούλου του Μπεργκ, Αλιείς μαργαριταριών του Μπιζέ, Ρομπέρτο Ντεβερέ του Ντονιτσέττι και Ηλέκτρα του Στράους. Μαζί, Τροβατόρε και Οθέλλος του Βέρντι, Τουραντότ, Μανόν Λεσκό και Μαντάμα Μπατερφλάυ του Πουτσίνι. Η αυλαία των φετινών μεταδόσεων από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανοίγει με τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι. Πρωταγωνιστεί η Άννα Νετρέμπκο, στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ ως Λεονόρα. Η διάσημη σοπράνο ξανασυναντά στη σκηνή τον φημισμένο βαρύτονο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι, μετά την πρώτη κοινή εμφάνισή τους στη Μητροπολιτική Όπερα το 2002. 

  

The Bolshoi Ballet Live from Moscow, Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς, Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν στις 8 Νοεμβρίου τα περίφημα Jewels σε χορογραφία Ζωρζ Μπαλανσίν –όπου κάθε πράξη-κόσμημα έχει τον δικό της μεγάλο συνθέτη: Φωρέ, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι– και η Κυρία με τις καμέλιες σε χορογραφία Τζον Νοϋμάγερ στις 6 Δεκεμβρίου.

 

National Theatre Live, Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Οι φετινές ζωντανές μεταδόσεις αρχίζουν με τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυσυζητημένη αυτή παράσταση ενσαρκώνει ο άγγλος ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε εδώ

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα του UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT