Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού Facebook Twitter
0

Δύο γείτονες, η Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του «σήμερα». 

Τα δύο Ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους χωροταξική απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Οι συναυλίες αυτές είναι o καρπός της συνεργασίας ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη και φοιτητών της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.  

Στα προγράμματα, εμβληματικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα «συνομιλούν» με έργα Ελλήνων συνθετών. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση. Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolph Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνοι καθηγητές Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή, Σταύρος Καπερώνης
Εποπτεία: Δάφνη Βουδούρη

Στην οργάνωση, προβολή και παραγωγή συμμετείχαν οι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση: «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»):
Μαρία Αρχοντή, Σπύρος Βάλβης, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Κατερίνα-Μαρία Ζερβού, Διονυσία Κωνσταντακοπούλου, Ειρήνη-Ελένη Νικολάου, Βελισαρία Ντόκα, Έλενα Ντόσα, Χάρης Παπαευαγγέλου, Χριστίνα Πεδουλάκη, Ανδρέας Σμοΐλης-Κώνστας, Χριστίνα Τσατσαρώνη, Ελένη Τζαννάτου, Μαριάννα Φασόη.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου
Έργα των: Karlheinz Stockhausen, George Crumb, Χρήστου Σαμαρά, Ευαγγελίας Κίκου,
Michael Amann, Δημήτρη Οικονόμου, Rudolph Jungwirth

Ρία Γεωργιάδου: φλάουτο
Sven Birch: πιάνο

Τετάρτη 16 Μαρτίου
Έργα των: Παναγιώτη Κόκορα, Mario Davidovsky, Jacob ter Veldhuis, Δημήτρη Μαρωνίδη,
Henrik Hellstenius

Παναγιώτης Ανδρέογλου: ακορντεόν
Gundega Šmite: πιάνο
Δημήτρης Μαρωνίδης: ηλεκτρονικά

Τρίτη 19 Απριλίου
Νέο έργο του Ορέστη Καραμανλή

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Ορέστης Καραμανλής: laptop

  

Tρίτη 24 Μαΐου
Έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη

Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT