Μια μικρή συνάντηση με το έργο του Τζον Τάβενερ

Μια μικρή συνάντηση με το έργο του Τζον Τάβενερ Facebook Twitter
0

Το 1995, το Μέγαρο Μουσικής κάνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Τζον Τάβενερ, στο πλαίσιο του Κύκλου Ελληνικής μουσικής.

Πολλοί από εμάς γνωρίσαμε ένα μεγάλο σύνολο του έργου του για πρώτη φορά. Και το «Αγραφον», βασισμένο στην ποίηση του Σικελιάνου, μια παραγγελία του μεγάρου Μουσικής.

Φιλέλληνας, με ένα μεγάλο μέρος του έργου του βασισμένο στην εκκλησιαστική μουσική, βαπτίστηκε ορθόδοξος στα 33 του χρόνια.

Αναζήτησε συχνά στην Ελλάδα την έμπνευση των έργων του.

Song for Athene - Westminster Abbey Choir

Στην Πάτμο, στην Εύβοια, όπου το 1987 έγραψε το The Protecting Veil για ορχήστρα εγχόρδων και τσέλο, ένα από τα διασημότερα έργα του.

Ο Τάβενερ γεννήθηκε στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Είχε σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και άφησε πίσω του πλούσιο έργο αφού συνέθετε επί πέντε δεκαετίες.

Έγινε διεθνώς γνωστός για το έργο του «The Protecting Veil» και για το «Song for Athene». Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής της Βρετανίας, γνωστός για τα μινιμαλιστικά του έργα θρησκευτικής μουσικής.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του ο αγγλικός τύπος τον υποδέχεται σαν μουσική ανακάλυψη. Στη μουσική του διαδρομή δέχτηκε μεγάλη επιρροή από τις λειτουργικές παραδόσεις της Ρώσικης ορθόδοξης Εκκλησίας. Μελέτησε και μελοποίησε γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας, ολοκληρώνοντας μία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τη βασική λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν παρέλειπε να δηλώνει πόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτελεί για αυτόν το ελληνικό τοπίο.

Η υγεία του τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά κλονισμένη. Παρόλα αυτά σε σταμάτησε να δημιουργεί. Πέθανε στο σπίτι του στην Αγγλία, χθες, σε ηλικία 69 ετών.

John Tavener - The Protecting Veil

John Tavener - Song of the Angel


"Sanctus"


Στην κηδεία της Νταϊάνα το Αλληλούια του Τάβενερ


John Tavener - Ikon of Light

Τα βιογραφικά του στοιχεία, όπως είχαν δημοσιευθεί στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής:

1944 Γεννιέται στις 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Ο πατέρας του είναι οργανίστας στην πρεσβυτεριανή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 κερδίζει μουσική υποτροφία και αρχίζει να σπουδάζει στο Χάι Γκέιτ Σκουλ πιάνο, όργανο και σύνθεση.

1965 Κερδίζει το βραβείο σύνθεσης στον διαγωνισμό «Πρίγκιψ Ρενιέ Γ' του Μονακό». 1968 Κερδίζει το πρώτο βραβείο της UNESCO στον διαγωνισμό για συνθέτες κάτω των 25 ετών.

1969 Προσκαλείται από τον Πίτερ Χολ και τον Κόλιν Ντέιβις να γράψει μια όπερα για το Κόβεντ Γκάρντεν. Παθαίνει κρίση δημιουργικότητας και αδυνατεί να ολοκληρώσει τη σύνθεση. Από την εταιρεία των Μπιτλς κυκλοφορούν τα έργα του «The Whale» και «Celtic Requiem».

1976 Ολοκληρώνει την όπερα «Therese» και αρχίζει να γράφει την όπερα δωματίου «Α Gentle Spirit», όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το σύμβολο της Εικόνας.

1977 Γίνεται μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 1978 Ταξιδεύει στην Πάτμο αναζητώντας έμπνευση για ένα κοντσέρτο για πιάνο.

1981 Η Μητέρα Θέκλα, ρωσίδα μοναχή, γίνεται μέντορας και συνεργάτις του. 1987 Γράφει στην Εύβοια το «The Protecting Veil» για ορχήστρα εγχόρδων και τσέλο.

1991 Εγχειρίζεται στην καρδιά. Στο νοσοκομείο αρχίζει να γράφει το ορατόριο «Αποκάλυψη».

1995 Ολοκληρώνει το έργο «Αγραφον» σε ποίηση του Αγγελου Σικελιανού, παραγγελία του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής.

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Μουσική / Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος, μουσικός και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Η Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο καινοτόμο και κοινωνικοπολιτικά φορτισμένο έργο του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού συνθέτη που αναγνωρίστηκε ευρέως μετά θάνατον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Winter Preview 2025 / 10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Εκεί που η Αθήνα θα χορεύει μέχρι το πρωί, με μεγάλα ονόματα στα decks τους επόμενους μήνες – ή και μέχρι τα μεσάνυχτα, έχουμε και ένα απογευματινό κυριακάτικο πάρτι για εκείνους που πρέπει να ξυπνήσουν τη Δευτέρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Μουσική / Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Από το 2003 που πρωτοκυκλόφορησε μέχρι σήμερα, το κομμάτι των White Stripes με την εθιστική του μελωδία έχει εξαπλωθεί παντού στον πλανήτη, από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα μέχρι τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM