Μία playlist με σπάνια γλυκά από τον Νίκο Τσούχλο

Μία playlist με σπάνια γλυκά από τον Νίκο Τσούχλο Facebook Twitter
Ο Νίκος Τσούχλος. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας
0

Μέσα στο ζαχαροπλαστείο τα διλήμματα είναι ατελείωτα. Καταρχάς, να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: θα πρέπει να εμποδίσεις τον εαυτό σου να λοξοκοιτάζει διαρκώς προς τη διπλανή βιτρίνα με τις ογκώδεις τούρτες και τις πλατιές απλάδες με τα σοροπιαστά, Εδώ, είπαμε: δεν γυρεύεις τη χόρταση, αλλά την ποικιλία – πολλά δείγματα διαφορετικών διαλεχτών γεύσεων. Άρα, όχι κανένα ενιαίο γλυκό συμφωνικών διαστάσεων, καμιά νουγκατίνα ή σοκολατίνα ή γαλακτομπούρεκο, αλλά μάλλον πολλά διαφορετικά μικρότερα κομμάτια.

Από εδώ και πέρα, το πρώτο βήμα είναι σχετικά απλό: ξέρεις καλά τι έχεις δοκιμάσει κατά το παρελθόν και δεν σου άρεσε καθόλου. Για παράδειγμα, κάτι πηχτές κατασκευές γεμιστές με ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς που κολλάνε στα δόντια, κάτι ταρτάκια στολισμένα με φρουί γκλασέ τίγκα στη χρωστική κ.λπ.: αυτά αποκλείονται από χέρι, διότι ποτέ δεν προσφέρουμε κάτι που να μη μας ικανοποιεί προσωπικά (εκτός από τα Χριστούγεννα, όταν χαρίζουμε παρακάτω το μπουκάλι κονιάκ που ξέμεινε στο ράφι από πρόπερσι, κάνοντας ενδόμυχα τον σταυρό μας, μην τύχει και κατά λάθος το επιστρέφουμε στον αρχικό δωρητή).

Το πρόβλημα βέβαια απέχει ακόμα πολύ από το να έχει λυθεί, διότι οι επιλογές που απομένουν συνεχίζουν να είναι άπειρες, και θα πρέπει να αποφασίσεις οπωσδήποτε, τουλάχιστον ως προς κάποιες βασικές κατηγορίες: για παράδειγμα, να στραφείς προς τα συνηθισμένα χιτ, που είναι και σιγουράκια (τρούφες, εκλέρ κ.λπ. – ακαταμάχητα αλλά τόσο κοινότοπα!) ή να πας προς πιο περιπετειώδεις κατευθύνσεις; Και αν κλίνεις προς την περιπέτεια, μέχρι πού θα τολμήσεις να φτάσεις;

Για παράδειγμα, ομολόγησε πως αυτά τα μπισκοτάκια με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ ήταν μεν μια χαρά την πρώτη φορά που τα δοκίμασες, αλλά έκτοτε δεν τα ξαναπήρες, οπότε αλήθεια τι πας να παραστήσεις διαλέγοντάς τα ειδικά σήμερα; Επίσης: μήπως σου περνάει στιγμιαία από το μυαλό κάποια υγιεινή επιλογή, που είναι και της μόδας, για παράδειγμα εκείνα τα ταρτάκια χωρίς ζάχαρη, που διαφημίζονται και ως βίγκαν; Παρακαλώ να βγάλεις αμέσως από το κεφάλι σου τέτοιες ιδέες: άπαξ και μπήκες σε ζαχαροπλαστείο, ψεύδεσαι αισχρά αν ισχυριστείς ότι γυρεύεις το ωφέλιμο και ηθικό, και όχι την απόλαυση, έστω ένοχη.

Τελικά, κατά βάθος, η πιο χρήσιμη διαπίστωση, που μόνη αυτή θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, είναι πως, ό,τι και να διαλέξεις, αυτά που θα μείνουν απόξω θα είναι πολύ περισσότερα. Οπότε, σφίξε την καρδιά σου και πάμε παρακάτω.

Κοίταξέ το πρακτικά: το κουτί που θέλεις να γεμίσεις σηκώνει περίπου δεκαπέντε κομμάτια μικρού ή μεσαίου μεγέθους σε τρεις ορόφους, άρα θα μπορούσες να φτιάξεις τρία διαφορετικά στρώματα, που καθένα να περιέχει πράγματα που να ταιριάζουν μεταξύ τους (πόσος φορμαλισμός, Θεέ μου, ακόμα και εδώ, στο ζαχαροπλαστείο!). Διάλεξε πράγματα που να αγαπάς, είτε γιατί σου δίνουν χαρά γαργαλώντας την έμφυτη λαιμαργία σου, είτε διότι απλά κάποτε παλιά τα γεύτηκες βουτηγμένα σ' ένα φλιτζάνι τσάι. Και φρόντισε να στολίσεις το κουτί με μια χρωματιστή κορδέλα, έτσι, για να τιμήσεις το γεγονός ότι, παρ' όλες τις αντιξοότητες των ημερών, αυτή είναι κατ' εξαίρεση μια διαδικασία που γίνεται ζωντανά, μέσα στο ζαχαροπλαστείο, όπου μπορείς αν θέλεις και να ξαναδοκιμάσεις κάτι για να δεις αν πραγματικά σου αρέσει, και όχι, ξέρω 'γω τι, ψυχρά, βάσει καταλόγου, διαδικτυακά και εξ αποστάσεως!

(Υ.Γ. Γέμισε το κουτί και περισσεύει και ένα σπάνιο σοκολατάκι που σου αρέσει τόσο, αλλά που δεν ταιριάζει με τίποτε άλλο; Δεν πειράζει, ζήτα να στο τυλίξουν χωριστά και να στο δέσουν από πάνω, είναι κρίμα να πάει χαμένο.)

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν από την καραντίνα αλλά τα ακούμε τώρα

Μουσική / 4 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν από την καραντίνα αλλά τα ακούμε τώρα

Electro και electro-rock, jazz-improv και avant με ηλεκτρονικά, φουτουριστικό blues και δυναμικό hard rock, από τους Mechanimal, Γ. Μουρτζόπουλο-Α. Γεωργίου, Μανώλη Αγγελάκη και Electric Feat.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT