Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Sissi Rada

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Sissi Rada Facebook Twitter
Φωτ: Μελέτης Κοροπούλης/Κωνσταντίνος Καραβατέλλης.
0

Από την Sissi Rada

 

Το να ξεχωρίσεις ένα δίσκο απ’ όλους τους άλλους, είναι δύσκολο. Αποφάσισα  λοιπόν να  αφιερώσω αυτές τις παραγράφους σ’ ένα Μέσο που το ξεχωρίζω άνετα από όλα τα άλλα. Το ραδιόφωνο. Και όχι έτσι αόριστα. Στο Τρίτο Πρόγραμμα στην εποχή του Χατζιδάκι. Υπάρχει δε ένα δίσκος που βγήκε από αυτό τον σταθμό και σημάδεψε τ’ αυτιά μου από μικρή. Ο δίσκος αυτός λέγεται «Εδώ Λιλιπούπολη» και είναι μια συλλογή από τα τραγούδια που έντυσαν  την ομώνυμη εκπομπή από το 1976-1980. Αφήστε με να μακρηγορήσω λιγάκι.

Γεννήθηκα πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της εκπομπής. Ωστόσο είχα την τύχη να ακούω το δίσκο πολύ συχνά από την οικογένειά μου. Θυμάμαι να παίζει από το αυτοκίνητο της θείας μου, το σαλόνι της μαμάς μου… Να τραγουδάμε «χτύπα τα πόδια σου Κινέζα, για να μη κόψει η μαγιονέζα» όταν μαγειρεύαμε, «Ρόζα ρόζα ροζαλία πάμε μαζί στη συναυλία» στο δρόμο για κάποια παράσταση. Αλλά ας μιλήσω καλύτερα πιο συγκεκριμένα για τη γέννηση αυτού του πρωτοφανούς δίσκου. Έχω μάλιστα μια ιστορία σα σενάριο ταινίας στο κεφάλι μου, που περιγράφει όλο το τρομερό επεισόδιο του Τρίτου Προγράμματος και μου αρέσει να το φέρνω στη μνήμη μου. Ήρωες είναι κάτι καλτ ονειροπόλοι, με απεριποίητα μαλλιά, τσιγάρο στο χέρι, ορμή στα μάτια και αρχηγό τον ομορφότερο Έλληνα που πέρασε ποτέ ως τώρα. Τον Μάνο Χατζιδάκι.

Το 1975, τη χρονιά που γράφει την «Αθανασία» και πριν τα «Παράλογα», αποδέχεται ο εν λόγω τη θέση του μουσικού συμβούλου στο ΕΙΡΤ (παλιά ΕΡΤ). Αναλαμβάνει και τα 3 προγράμματα του σταθμού και χωρίζει τα στοιχεία που τα απαρτίζουν σε δύο. α) στον τομέα που ψυχαγωγεί, β) στον τομέα που διδάσκει. Εκεί εντάσσει ανεξάρτητα το Τρίτο Πρόγραμμα και αποφασίζει να το κάνει καθρέφτη του. Τι γενναία απόφαση! Η επιθυμία των ακροατών και οι στατιστικές σφυγμομετρήσεις που χρησιμοποιούσε ως πυξίδα για τα άλλα δύο, παραμερίζονται. Και έτσι πραγματοποιείται ένα θαύμα που αποκαλύπτεται μόνο όταν προ-υπάρχει η  εξής σπάνια συμβίωση - Η ηθική προσφορά Τέχνης ανεξαρτήτως ζήτησης. Φανταστείτε ένα σταθμό όπου ο διευθυντής του δεν επιβάλλει playlists. Που διαφημίζει events που ο ίδιος θα πήγαινε. Που προσλαμβάνει προσωπικό νέα άτομα με γνώμονα μόνο το ταλέντο και την υγιή σχέση με τη πραγματικότητα. Που μπλέκει στοχευμένα στο πρόγραμμά του την κλασική μουσική, την τζαζ, το ρεμπέτικο, το θέατρο, την ποίηση, τις αναλύσεις ζωγραφικής και την πειραματική μουσική. Και όλα τα παραπάνω με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση. Σας θυμίζει κάτι σημερινό;

Όχι. Γι ‘αυτό και θα μείνει στην ιστορία. Ο δίσκος είναι ένα δίδαγμα. Η εκπομπή του «Εδώ Λιλιπούπολη», φτιαγμένη από τα παραπάνω μυαλά, είναι φανερά μια επανάσταση κατά της καθεστηκυίας τάξης. Το Sesame Street της Ελλάδας. Μια ευκαιρία να μη φοβάσαι να είσαι παιδί στο σώμα ενός έμπειρου μεγάλου. Τον ξέρετε αυτό το φόβο έτσι δεν είναι; Και ακόμη και αν αυτό που δημιούργησαν ο Χατζιδάκις και η ομάδα του, κατάφεραν να το ρίξουν το 1982 οι φυτεμένοι γραφειοκράτες της ΕΡΤ, το εγχείρημα δεν απέτυχε. ‘Έβγαλε αυτόν το δίσκο που το 2016 τον ακούμε ακόμη και νιώθουμε την ίδια ανάταση.

 

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Sissi Rada Facebook Twitter
Φωτ: Μελέτης Κοροπούλης/Κωνσταντίνος Καραβατέλλης.

info:

Η Sissi Rada γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Ξεκίνησε άρπα σε ηλικία 11 ετών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ευρώπη το 2016 (Bachelor in Music/ Conservatorium van Amsterdam, Master in solistic music/ Hochschule für Musik Detmold, Master in Orchestra/ Universität der Künste Berlin). Από το 2012 συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τον Daniel Barenboim, τον Matthias Pintscher, τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το πρώτο της album “Pragma” κυκλοφορεί από την Inner Ear. 

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει live το "Pragma" στο Six D.O.G.S

Sissi Rada

Ακούστε το Pragma εδώ

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ