Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Sissi Rada

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Sissi Rada Facebook Twitter
Φωτ: Μελέτης Κοροπούλης/Κωνσταντίνος Καραβατέλλης.
0

Από την Sissi Rada

 

Το να ξεχωρίσεις ένα δίσκο απ’ όλους τους άλλους, είναι δύσκολο. Αποφάσισα  λοιπόν να  αφιερώσω αυτές τις παραγράφους σ’ ένα Μέσο που το ξεχωρίζω άνετα από όλα τα άλλα. Το ραδιόφωνο. Και όχι έτσι αόριστα. Στο Τρίτο Πρόγραμμα στην εποχή του Χατζιδάκι. Υπάρχει δε ένα δίσκος που βγήκε από αυτό τον σταθμό και σημάδεψε τ’ αυτιά μου από μικρή. Ο δίσκος αυτός λέγεται «Εδώ Λιλιπούπολη» και είναι μια συλλογή από τα τραγούδια που έντυσαν  την ομώνυμη εκπομπή από το 1976-1980. Αφήστε με να μακρηγορήσω λιγάκι.

Γεννήθηκα πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της εκπομπής. Ωστόσο είχα την τύχη να ακούω το δίσκο πολύ συχνά από την οικογένειά μου. Θυμάμαι να παίζει από το αυτοκίνητο της θείας μου, το σαλόνι της μαμάς μου… Να τραγουδάμε «χτύπα τα πόδια σου Κινέζα, για να μη κόψει η μαγιονέζα» όταν μαγειρεύαμε, «Ρόζα ρόζα ροζαλία πάμε μαζί στη συναυλία» στο δρόμο για κάποια παράσταση. Αλλά ας μιλήσω καλύτερα πιο συγκεκριμένα για τη γέννηση αυτού του πρωτοφανούς δίσκου. Έχω μάλιστα μια ιστορία σα σενάριο ταινίας στο κεφάλι μου, που περιγράφει όλο το τρομερό επεισόδιο του Τρίτου Προγράμματος και μου αρέσει να το φέρνω στη μνήμη μου. Ήρωες είναι κάτι καλτ ονειροπόλοι, με απεριποίητα μαλλιά, τσιγάρο στο χέρι, ορμή στα μάτια και αρχηγό τον ομορφότερο Έλληνα που πέρασε ποτέ ως τώρα. Τον Μάνο Χατζιδάκι.

Το 1975, τη χρονιά που γράφει την «Αθανασία» και πριν τα «Παράλογα», αποδέχεται ο εν λόγω τη θέση του μουσικού συμβούλου στο ΕΙΡΤ (παλιά ΕΡΤ). Αναλαμβάνει και τα 3 προγράμματα του σταθμού και χωρίζει τα στοιχεία που τα απαρτίζουν σε δύο. α) στον τομέα που ψυχαγωγεί, β) στον τομέα που διδάσκει. Εκεί εντάσσει ανεξάρτητα το Τρίτο Πρόγραμμα και αποφασίζει να το κάνει καθρέφτη του. Τι γενναία απόφαση! Η επιθυμία των ακροατών και οι στατιστικές σφυγμομετρήσεις που χρησιμοποιούσε ως πυξίδα για τα άλλα δύο, παραμερίζονται. Και έτσι πραγματοποιείται ένα θαύμα που αποκαλύπτεται μόνο όταν προ-υπάρχει η  εξής σπάνια συμβίωση - Η ηθική προσφορά Τέχνης ανεξαρτήτως ζήτησης. Φανταστείτε ένα σταθμό όπου ο διευθυντής του δεν επιβάλλει playlists. Που διαφημίζει events που ο ίδιος θα πήγαινε. Που προσλαμβάνει προσωπικό νέα άτομα με γνώμονα μόνο το ταλέντο και την υγιή σχέση με τη πραγματικότητα. Που μπλέκει στοχευμένα στο πρόγραμμά του την κλασική μουσική, την τζαζ, το ρεμπέτικο, το θέατρο, την ποίηση, τις αναλύσεις ζωγραφικής και την πειραματική μουσική. Και όλα τα παραπάνω με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση. Σας θυμίζει κάτι σημερινό;

Όχι. Γι ‘αυτό και θα μείνει στην ιστορία. Ο δίσκος είναι ένα δίδαγμα. Η εκπομπή του «Εδώ Λιλιπούπολη», φτιαγμένη από τα παραπάνω μυαλά, είναι φανερά μια επανάσταση κατά της καθεστηκυίας τάξης. Το Sesame Street της Ελλάδας. Μια ευκαιρία να μη φοβάσαι να είσαι παιδί στο σώμα ενός έμπειρου μεγάλου. Τον ξέρετε αυτό το φόβο έτσι δεν είναι; Και ακόμη και αν αυτό που δημιούργησαν ο Χατζιδάκις και η ομάδα του, κατάφεραν να το ρίξουν το 1982 οι φυτεμένοι γραφειοκράτες της ΕΡΤ, το εγχείρημα δεν απέτυχε. ‘Έβγαλε αυτόν το δίσκο που το 2016 τον ακούμε ακόμη και νιώθουμε την ίδια ανάταση.

 

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Sissi Rada Facebook Twitter
Φωτ: Μελέτης Κοροπούλης/Κωνσταντίνος Καραβατέλλης.

info:

Η Sissi Rada γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Ξεκίνησε άρπα σε ηλικία 11 ετών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ευρώπη το 2016 (Bachelor in Music/ Conservatorium van Amsterdam, Master in solistic music/ Hochschule für Musik Detmold, Master in Orchestra/ Universität der Künste Berlin). Από το 2012 συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τον Daniel Barenboim, τον Matthias Pintscher, τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το πρώτο της album “Pragma” κυκλοφορεί από την Inner Ear. 

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει live το "Pragma" στο Six D.O.G.S

Sissi Rada

Ακούστε το Pragma εδώ

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT