Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Jack Heart ήταν του Bob Dylan

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Jack Heart ήταν του Bob Dylan Facebook Twitter
Ονόμασε τη βάρκα του «Blonde on Blonde» και τον χάρτη του Bob Dylan και ξεκίνησε το χάραμα πριν τον δει κανείς και τον σταματήσει. Δεν κοντοστάθηκε, μα ούτε και κοίταξε πίσω... Φωτο: Θοδωρής Μάρκου
0

Είναι αρκετά δύσκολο να γράψεις κάτι ή έστω να μπορέσεις να αναδείξεις την πεμπτουσία ενός δίσκου που σε έχει στιγματίσει τόσο πολύ, οπότε θα ήταν καλύτερα να παραθέσω μία ιστορία.

Όντας σε μία διαρκή αναζήτηση, ο νέος που έμενε σε ένα νησί προσπαθούσε να βρει μία σταθερά για να γραπωθεί και να προχωρήσει προς το επόμενό του βήμα, έχοντάς την πλέον σαν απαρέγκλιτη και συμπαντική αλήθεια. Η μόνη αλήθεια που γνώριζε έως τότε ήταν ο μαινόμενος βοριάς και η θάλασσα, μα μέσα στο κεφάλι του ούτε ο αέρας φυσούσε ούτε η προοπτική της θάλασσας έφτανε στο «έπειτα». Ως μάννα εξ ουρανού εμφανίστηκε μία μικρή αποκάλυψη που έφερε τον τίτλο «Visions of Johanna», και κάπου εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω σε οτιδήποτε νόμιζε ότι γνώριζε επαρκώς. «Little boy lost he takes himself so seriously, he brags of his misery he likes to live dangerously».

Ένα νέο μονοπάτι που δεν γνώριζε ότι υπάρχει άρχισε να αχνοφαίνεται και σαν σκιά ο Robert Frost του έκλεισε το μάτι με το «The road not taken». Ο κυκλώνας που σηκώθηκε εντός του έκανε τον πραγματικό να φαίνεται μπουνάτσα και τα κύματα που σήκωσε ήταν λάβα φτιαγμένη από μία αόριστη υπόσχεση ελευθερίας.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε να φτιάξει μία βάρκα που θα ήταν ανθεκτική στην πορφυρή φωτιά και στις εσωτερικές καταιγίδες για να πλεύσει ανέμελος στους ωκεανούς του ήχου.

Ακολούθησε λοιπόν τον W.B. Yeats και τον William Blake που του υπέδειξαν πώς να φτιάξει το σκαρί, και αυτός ξεκίνησε να το φτιάχνει έχοντας σαν υλικά το «Temporary like Achilles», το «4th time around» και το «Stuck inside the mobile with the Memphis blues again». Ύστερα γνώρισε τον Walt Whitman που του υπέδειξε πώς δουλεύουν τα κατάρτια, και χρειάστηκε γι’ αυτά το «Leopard-skin pill box hat», το «Οne of us must know» και το «Οbviously five believers».

Έτσι άρχισε να παίρνει μορφή η βάρκα του νέου που όσο περνούσε όμως ο καιρός άρχισε να καταλαβαίνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού. Ευτυχώς όμως τότε γνώρισε τον Arthur Rimbaud που τον καθοδήγησε ώστε να συλλέξει και τα «Ι want you», «Pledging my time» και «Just like a woman» που του ήταν απαραίτητα για τη συνέχεια. Καθώς έφτανε προς το τέλος της κατασκευής, δεύτερες σκέψεις σκοτεινές και ενδοιασμοί κατέκλυσαν τον νέο αυτόν που δονκιχωτικά ξεκίνησε βάρκα από μουσική να φτιάξει.

Μα όμως πριν ολότελα τα παρατήσει τον σκούντηξε φιλικά ο Allen Ginsberg και τον συνέστησε στην παρέα του, στον Corso, τον Kerouac, τον Burroughs και με ένα Ουρλιαχτό του έκρυψε το φόβο. Επόμενο βήμα: «Rainy day women #12 & 35», Absolutely sweet Μarie» και «Most likely you go your way». Πλέον όλα είχαν πάρει το δρόμο τους αλλά και πάλι κάτι έλειπε, μα αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από τον Έρωτα που απ’ αυτόν κουπιά πρέπει να φτιάξει και τον γνώρισε και αυτόν καλά μέσα από το «Sad eyed lady of the Lowlands» και όλα τώρα ήταν σαν έτοιμα από καιρό, για να σαλπάρει.

Ονόμασε τη βάρκα του «Blonde on Blonde» και τον χάρτη του Bob Dylan και ξεκίνησε το χάραμα πριν τον δει κανείς και τον σταματήσει. Δεν κοντοστάθηκε, μα ούτε και κοίταξε πίσω. Είχε φύγει από καιρό.

 

Bob Dylan, Blonde on Blonde, Full Album, 1966

 

Info

Ο Νικόλας Κοκολάκης είναι ενεργός στην αγγλόφωνη ελληνική σκηνή από το 2011 όντας ο τραγουδιστής και κύριος συνθέτης των Wheatman. Ο Jack Heart είναι το μουσικό alter ego του, το οποίο γεννήθηκε το 2013, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο του EP με τίτλο «Girl». Τον Ιούνιο του 2017 κυκλoφόρησε το ντεμπούτο album του «Emotional Piñata» και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το single «Voodoo King» στο πλαίσιο της επετειακής σειράς της Inner Ear, A Distant Victory Singles Club.

Περνώντας σε μία νέα μουσική φάση πλέον ετοιμάζει υλικό για το νέο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει το 2018. Τον Δεκέμβριο θα είναι special guest σε δύο live του Theodore: 7 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων και 9 Δεκεμβρίου στο Υπόγειο στη Θεσσαλονίκη

 

 

Jack Heart - Voodoo King (Official Audio)

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μακρής

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ