Οι Sad Disco και οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν

Οι Sad Disco και οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν Facebook Twitter
0

 

Help!-Beatles

 

 

Λένε οτι η μουσική εξημερώνει και τα πιο άγρια θηρία. Ήμουν πολύ ζωηρός όταν ήμουν μικρός. Το έσκαγα από το σπίτι, χτυπούσα τα άλλα παιδάκια, έσπαγα πράγματα... Μέχρι τα έξι. Μετά έγινα πολύ ήσυχος και ήρεμος. Δεν θυμάμαι αν αυτό έγινε αφού μου κίνησε το ενδιαφέρον η δισκοθήκη των γoνιών μου. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι είναι μεγάλη η σύμπτωση. Ήμουν έξι όταν ανακάλυψα στο σπίτι που μέναμε το “Help” των Beatles και τη συλλογή Νο 1 Hits του 83. Είχαν αρκετούς δίσκους και κασέτες οι γονείς μου αλλά αυτά τα δύο μου τράβηξαν την προσοχή για κάποιο λόγο. Για τους Beatles ίσως είχα ακούσει κάτι γιατί η δημοτικότητα τους ακόμα ήταν πολύ μεγάλη. Τα τραγούδια από το “Hits 83” θα τα είχα ακούσει κάπου γιατί παίζονταν παντού.

Το “Help” ήταν o απόλυτος pop δίσκος συγκροτήματος, ίσως ο πρώτος και καλύτερος. Ήταν φτιαγμένο για να είναι popular, με την πιο καλογυαλισμένη παραγωγή και τέλειες ερμηνείες. Κάθε τραγούδι θα μπορούσε να είναι single: Help, Ticket to ride, Yesterday, You ’re going to lose that girl, I need you, I ’ve just seen a face κλπ. Στο μεταξύ η αδερφή μου το είχε και σε κασέτα και το έβαζα παντού. Ακόμα και στο αυτοκίνητο όταν πηγαίναμε κάπου οικογενειακώς με πολύ δημοκρατικές διαδικασίες το soundtrack ήταν το “Help”.

Το "Help" ήταν o απόλυτος pop δίσκος συγκροτήματος, ίσως ο πρώτος και καλύτερος. Ήταν φτιαγμένο για να είναι popular, με την πιο καλογυαλισμένη παραγωγή και τέλειες ερμηνείες.

Μετά άκουσα το “Hits 83” και εκεί άλλαξε η ζωή μου. Πολύ καινούργιο πράγμα και περίεργο με όλους αυτούς τους μαγικούς, απόκοσμους ήχους από τα synths που μόλις είχαν γίνει της μόδας. Total eclipse of the heart, Beat it, Billie Jean, Down under, Africa, You ‘re in the army now... Έπαιρνα το βινύλιο και έκανα μεγάλη προσπάθεια για να φτάσω το pickup στο δεύτερο ράφι της βιβλιοθήκης και να το κεντράρω χωρίς να βλέπω για να μπεί η υποδοχή στην τρύπα. Και αυτό ήταν το εύκολο μέρος. Το να βάλω πάνω τη βελόνα για να παίξει ήταν πιο δύσκολο. Τα είχα διαλύσει τα δισκάκια... Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην ακούσω μια μέρα αυτά τα τραγούδια. Είχα πάθει εξάρτηση... Προσπαθούσα να τραγουδήσω τα τραγούδια και επειδή δεν ήξερα τη γλώσσα προσπαθούσα να μιμηθώ ακριβώς αυτό που άκουγα, τη μελωδία, τις φωνές, την αγγλική προφορά. Ειδικά τους Beatles. Πρέπει να ήταν πολύ αστείο το αποτέλεσμα. Το Total eclipse of the heart προσπαθούσα να το παίξω στο πιάνο που είχαμε στο σπίτι και τραγουδούσα τη δεύτερη φωνή “turn around”. Έκανα και καμιά ποζεριά στον καθρέφτη κρατόντας ένα αόρατο μικρόφωνο. Μεγάλες στιγμές... (lol).

Εννοείται ότι όλα αυτά τα έκανα κρυφά από τους γονείς μου και την αδερφή μου γιατί ντρεπόμουν πολύ. Μέχρι και σήμερα δεν έχω τραγουδήσει ποτέ μπροστά τους... Ταυτόχρονα όμως ήμουν τόσο ψώνιο από μικρός που με ηχογραφούσα κιόλας σε ένα μικρό κασετόφωνο. Επειδή δεν πετάω ποτέ τίποτα είμαι σίγουρος ότι κάπου υπάρχουν αυτές οι κασέτες...

Μετά απο τόσα χρόνια, αν και πέρασα από πολλά μουσικά είδη, αυτά τα τραγούδια είναι για πάντα μέσα μου και μέχρι και σήμερα όταν τα ακούω ανατριχιάζω ή μπορεί και να συγκινηθώ καμιά φορά... -Δ.

 

 

Unknown Pleasures-Joy Division

 

 

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησα... Μμμ, είναι σαν να λες ποια είναι η πρώτη σου αγάπη. Δύσκολο, γιατί με τον καιρό αναθεωρείς. Μπορώ όμως να πω, ποιός ήταν ο δίσκος που με επηρέασε περισσότερο, καθώς αγάπησα πολλούς και ποιες οι συνθήκες τότε, προκειμένου να ανακαλύψεις μουσική και να αποφασίσεις τί να πας να αγοράσεις.


 Όσοι θυμούνται τα 90’s, στάνταρ θα αναπολούν το παλιό καλό ΜΤV που σε έκανε να κάθεσαι όλη μέρα μπροστά την τιβί και να χαζεύεις κλιπς. Εκεί γνώρισα πρώτη φορά τους Cure –στηνόμουν με τις ώρες μόνο και μόνο για να δω το video του Lullaby, τους Offspring-Green Day- RATM και πάει λέγοντας. Οπότε, πήγαινες μετά στο δισκάδικο και εκεί που τον είχες συνηθίσει να σου αντιγράφει σε κασέτα Michael Jackson και 2Unlimited, τον ρώταγα τι άλλο υπήρχε παρόμοιο με Cure. Μου ’χε δώσει τότε το Unknown Pleasures των Joy Division. Κι εννοείται δεν μ’ άρεσε καθόλου. Και ξαναπήγα και του ζήτησα να μου γράψει το Selected Scenes from the End of the World των London After Midnight – τί δισκάρα Θεέ μου).

Βγάζω από το ράφι το Unknown Pleasures και το ξανακούω λοιπόν. Και σκαλώνω. Μίνιμαλ, επιτηδευμένα βρώμικη παραγωγή, μπασογραμμές που σε ανατίναζαν, άψογες γραμμές τυμπάνων, φωνή που την λάτρεψα.

Πρέπει να πέρασε πάνω από μια 10ετία από τότε, δεν θυμάμαι, μέχρι που αποφάσισα να ξαναμελετήσω/ακούσω μεθοδικά Joy Division, γιατί καλώς ή κακώς, είναι τεράστιο σχολείο για Drumming. Είχα σπίτι μου δισκογραφία κάμποση από τα late 70’s & 80’s, η οποία είχε σχέση, επί το πλείστον, με την New Wave και πάει λέγοντας της τότε σκηνής. Βγάζω από το ράφι το Unknown Pleasures και το ξανακούω λοιπόν. Και σκαλώνω. Μίνιμαλ, επιτηδευμένα βρώμικη παραγωγή, μπασογραμμές που σε ανατίναζαν, άψογες γραμμές τυμπάνων, φωνή που την λάτρεψα. Ήμουν σίγουρος πλέον, ότι όλα αυτά που έπαιζα από τα late 90’s επηρεάστηκαν από αυτό τον δίσκο. Απλά δεν ήμουν έτοιμος, τότε πιτσιρικάς, για να τον κατανοήσω. 

Ίσως να έχω δίκιο για αυτόν τον δίσκο. ‘Ίσως όχι. Παίζει από τότε να τον έχω ακούσει, ολόκληρο, ελάχιστες φορές. Ίσως καμία. Ξέρω όμως, ότι από τότε, ξεκίνησα να βλέπω με άλλο μάτι την μουσική και τις επιλογές μου σε ό,τι έχουν να κάνουν με αυτήν.  -Κ.

 


 

 ________________

 Το καινούριο βίντεο απο το ντεμπούτο άλμπουμ των Sad Disco για το Beat:

 

 

Facebook

Soundcloud

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ