Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες τους αγαπάνε, κάνουν sold out τα live τους και η χώρα μας φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα σε facebook likes στη επίσημη σελίδα τους. Οι Allah-Las έχουν τέτοια δυναμική που, ενώ έπαιξαν το καλοκαίρι στο Rockwave, ξανάρχονται με νέο υλικό (πριν από δύο μήνες κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος τους Calico Review) και αναμένεται πάλι να γίνει χαμός.
«Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα δεν ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε» λένε σε ένα διάλειμμα της παγκόσμιας περιοδείας τους, μάλλον βαριεστημένα (όλες οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις που έχουν δώσει είναι μονολεκτικές, δεν λένε σχεδόν τίποτα). «Είχαμε δει φωτογραφίες από τα νησιά και τα αρχαία μνημεία αλλά δεν γνωρίζαμε πώς θα ήταν οι γειτονιές της Αθήνας. Οι διοργανωτές της συναυλίας που μας πήραν από το αεροδρόμιο μάς πήγαν σε ένα ωραίο ξενοδοχείο και έπειτα ήθελαν να μας δείξουν λίγο από την πόλη και πολύ από το φαγητό της».
Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι έφαγαν καλά στην Αθήνα. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που τους έκανε εντύπωση από την πόλη στις προηγούμενες επισκέψεις τους, το μόνο που θυμούνται είναι παραδοσιακά πιάτα: «Το φαγητό της Ελλάδας είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε απολαύσει περισσότερο» λένε. «Παρόλο που δεν μπορούμε να προφέρουμε σωστά τα περισσότερα από τα ελληνικά ονόματα των φαγητών, έχουμε καταφέρει να καταβροχθίσουμε αμέτρητα, σε τσιμπούσια μυθικών διαστάσεων. Σαλάτες, ψάρια, τζατζίκια, ελιές, μουσακάδες –όταν πρόκειται να δοκιμάσουμε νέα πιάτα δεν κάνουμε διακρίσεις και πολύ συχνά η έκπληξη είναι πολύ μεγάλη, το φαγητό είναι τόσο καλό που δεν μπορεί να το πλησιάσει τίποτα, όπου κι αν έχουμε ταξιδέψει. Το παραδοσιακό φαγητό στην Αθήνα είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.
Δεν φάγαμε μόνο καλά, όμως, στην Αθήνα.Την τελευταία φορά που ήμασταν εκεί πήγαμε στην Πλάκα για να ψάξουμε για δίσκους και έπειτα ανεβήκαμε στην Ακρόπολη και παίξαμε ντόμινο πάνω σε ένα αντίτυπο του Helen of Troy του John Cale».
Οι Allah-Las είναι ένα καλό γκρουπ, αξιοπρεπέστατο στις ζωντανές εμφανίσεις του, με ήχο που θυμίζει τα γκρουπ άλλων δεκαετιών. Γκαραζοσυγκρότημα, που διάλεξε ένα όνομα που τους δημιουργεί συχνά προβλήματα όταν επισκέπτονται μουσουλμανικές χώρες. Βαφτίστηκαν «Αλλάχ» επειδή είχε «θείο ήχο»,-η ιδέα ήταν να προκαλέσουν τις ίδιες αντιδράσεις που προκάλεσαν και Jesus and Mary Chain στα ’80s, ένα από τα συγκροτήματα που άκουγαν πολύ και τους έχουν επηρεάσει σε κάθε επίπεδο. Κι εν μέρει τα κατάφεραν. Ένας Τούρκος διοργανωτής, μάλιστα, ακύρωσε το live τους επειδή αισθανόταν άβολα με το Allah-Las και διάφοροι μουσουλμάνοι τους στέλνουν mail να τους πουν ότι βρίσκουν προσβλητική τη χρήση του ονόματος του Θεού τους. «Και τι κάνετε;». «Τους λέμε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μας. Τους στέλνουμε mail εξηγώντας τους για ποιο λόγο επιλέξαμε το όνομα και οι πιο πολλοί καταλαβαίνουν» λένε.
Κατά τ’ άλλα, το στόρι τους είναι το πιο προβλέψιμο που υπάρχει για ένα ροκ γκρουπ: οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλωσαν στο Λος Άντζελες, ήταν συμμαθητές στο σχολείο και στη συνέχεια έπιασαν δουλειά σε ένα δισκάδικο και άρχισαν να παίζουν τη μουσική που τους άρεσε να ακούνε. Όταν ξεκίνησε η πρώτη τους περιοδεία, οι δύο από τους τέσσερις ακόμα μάθαιναν να παίζουν το όργανό τους. Το «Tell Me (What's On Your Mind)» ήταν το πρώτο τραγούδι που τους έκανε να ξεχωρίσουν -και να τους προσέξουν και οι Έλληνες φίλοι τους που από την πρώτη στιγμή τους ακολουθούν φανατικά. Και παρόλο που η τεράστια επιτυχία στα live τους δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο (παίζουν παντού sold out), στην Ελλάδα κατάφεραν να προστεθούν ως άλλο ένα «σίγουρο» όνομα στη λίστα με τους live darlings. Αυτή θα είναι η τρίτη (;) φορά που θα παίξουν σε ελληνικό κοινό και μάλιστα αυτόν τον δίσκο θα τον παρουσιάσουν σε τρεις πόλεις, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αθήνα, κάνοντας μια μίνι τουρνέ. Σίγουρα θα φάνε πολύ καλύτερα από ό,τι στα προηγούμενα ταξίδια.
«Οι άνθρωποι εκεί ήταν πάντα ζεστοί και φιλικοί με μας περιμένουμε ανυπόμονα να επιστρέψουμε στην Αθήνα» λένε.
Στην Αθήνα παίζουν το Σάββατο 12/11 στην Piraeus 117 Academy, στις 20:30. Είσοδος: €24,00.