Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube;

 Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube; Facebook Twitter
Η Κατερίνα Παπαχρήστου των Tango with Lions, δημιουργός του τραγουδιού
2

Δεν είναι της Monika. Δεν είναι της Nανάς Μούσχουρη, ούτε και των Aphrodite’s Child, καλλιτεχνών δηλαδή που καυχιούνται δικαίως ότι είχαν διεθνή καριέρα. Μπορεί και να κάνουμε λάθος, όμως το δημοφιλέστερο σε views ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube, είναι το “In a bar” των Tango with lions, που όπου να ‘ναι πλησιάζει τα έξι εκατομμύρια views.

 

 

Πώς έγινε αυτό; Πώς ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2011 και δεν έκανε ποτέ επιτυχία στα charts καμίας χώρας, ούτε και ακούστηκε τρομερά πολύ στη δικιά μας, πήρε τόσα clicks; 

Προφανώς με βοήθεια από το εξωτερικό. Η Κατερίνα Παπαχρήστου, πάντως, κεντρικό πρόσωπο των Tango with Lions και δημιουργός του μελαγχολικού αυτού τραγουδιού, δεν έχει ιδέα για το πώς και τι. Κι όταν την παίρνω τηλέφωνο, ξαφνιάζεται: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες…. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το ανέβασε μια κοπέλα που έχει λογαριασμό στο youtube και λέγεται “tzortzinious”. Την είχα γνωρίσει σε κάποια φάση πριν από χρόνια. Μήπως θες να της στείλω»;

 Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube; Facebook Twitter
Φωτο: Theo Vranas, Inner Ear Records

Της στέλνω εγώ, βρίσκοντας το e-mail της από τον λογαριασμό της. Και δύο μέρες μετά, η tzortzinious απαντάει: “Συνδυασμός πολλών παραγόντων. Το “In a bar” είχε την τύχη να βρίσκεται δίπλα σε ένα άλλο κομμάτι που είχα αναρτήσει ένα χρόνο πριν  και αριθμούσε ήδη κάποια εκατομμύρια views, με αποτέλεσμα οι ακροατές  εκείνου του κομματιού να προσανατολίζονται από τα προτεινόμενες επιλογές στους Tango with Lions. Σημαντικό ρόλο έπαιξε σίγουρα η φωτογραφία της όμορφης κοπέλας που κάθεται στο μπαρ και μαγνητίζει το βλέμμα, η ονομασία της μπάντας και ο τίτλος του κομματιού. Όλα αυτά σε κάνουν να θέλεις να πατήσεις το play. Σε δεύτερο χρόνο, άρχισε το μοίρασμα σε facebook, tumblr  και ιδίως  ανάμεσα στους χρήστες του YouTube. Tα μουσικά blogs ήρθαν σαν τρίτο κύμα, όταν είχε ήδη αυξηθεί ο όγκος της επισκεψιμότητας. Tέλος, εκείνο που κράτησε όσους πάτησαν πάνω στο βίντεο είναι η μουσική η ίδια - και αυτό είναι το ουσιώδες». Όσο για το πραγματικό όνομα και την ιδιότητα της tzortzinious: Τζωρτζίνα Κομνηνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιντερνετικού σταθμού Innersound Radio.

Η διαδικτυακή επιτυχία του “In a bar”, βέβαια, είναι πρωτοφανής μόνο όσον αφορά τα αγγλόφωνα τραγούδια. Γιατί στα ελληνόφωνα, έχει κι αλλού πορτοκαλιές: Το «Δεν ταιριάζετε σου λέω» του Παντελή Παντελίδη, φλερτάρει αυτή τη στιγμή με τα 14 εκατ. views - σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το νούμερο του Παντελίδη γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν παρατηρήσει κανείς πως το “Love Interruption” του Jack White, για παράδειγμα (τραγούδι-χιτ ενός δημοφιλούς Αμερικανού ροκ σταρ, που κυκλοφόρησε επίσης το 2012 και ακούστηκε σε όλο τον κόσμο), έχει μόλις 10 εκατομμύρια views!

 

Συμπέρασμα; Η Ελλάδα ακούει youtube. Και στον κόσμο του youtube (που, ας μη γελιόμαστε, είναι το κύριο Μέσο πρόσβασης στη μουσική σήμερα), ο Παντελίδης είναι πιο δημοφιλής από τον Jack White…

 

To τραγούδι “In a bar” των Tango with Lions βρίσκεται στο άλμπουμ “Verba Time” που κυκλοφορεί από την Inner-ear. 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια