Sma Rag Da, πού μεγάλωσες;

Sma Rag Da, πού μεγάλωσες; Facebook Twitter
H Sma Rag Da διασκέυασε πρόσφατα το παραδοσιακό κομμάτι «Τσοπανάκος ήμουνα».
0

— Πού μεγάλωσες;

Μέχρι τα 8 μου στη Μεθώνης, στα Εξάρχεια, και από τα 8 μέχρι τα 18 στα Ψηλαλώνια στην Πάτρα. Τα καλοκαίρια τα περνούσα στο χωριό μου, στα Τζουμέρκα, όπου ήταν τέλεια, ή στη Μύκονο, όπου έχουμε συγγενείς ‒ κουλό combo γενικά.

Έχω τρεις μεγάλες αδερφές, με τις οποίες δεν έχω ζήσει πολύ στο ίδιο σπίτι, γιατί με περνάνε 11, 23 και 25 χρόνια, οπότε έφυγαν από το σπίτι όταν ήμουν ακόμα μικρή. Μόνο με την τρίτη αδερφή μου την Έλενα έχω ζήσει λίγο μαζί, μέχρι που έφυγε κι αυτή όταν ήμουν 11-12. Μεγάλωσα κάπως σαν μοναχοπαίδι, αν εξαιρέσουμε τον Φράνκι, τον οικογενειακό μας σκύλο.

Ο μπαμπάς μου πέθανε όταν ήμουν 9 χρονών οπότε κυρίως μεγάλωσα με τη μαμά μου. Γενικά όμως πάντα υπήρχε ζωή στο σπίτι – οι αδερφές μου έχουν όλες παιδιά οπότε είμαστε πολύς λαός. Πολλά οικογενειακά τραπέζια, πολλά πάρτι, πολλοί φίλοι, πολύ παιχνίδι, πολλή αγάπη, αλλά και τσακωμοί κι εντάσεις κι όλα. Επειδή ήμουν το πιο μικρό της οικογένειας κάπως έλαβα πολλή αγάπη και προσοχή. Πολύ χαϊδεμένο παιδί!

— Πώς ασχολήθηκες με τη μουσική;

Τυχαία. Πρώτη γυμνασίου η μάνα μου ήθελε να με στείλει σε μουσικό σχολείο γιατί ήμουν πολύ υπερκινητικό παιδί κι ήθελε να μπορώ να ξεδίνω κάπου. Εγώ δεν ήθελα με τίποτα γιατί όλοι μου οι φίλοι θα πήγαιναν στο γυμνάσιο της γειτονιάς αλλά συμφωνήσαμε ότι αν πάω θα μου πάρει ντραμς.

Μέχρι τότε δεν είχα καμία σχέση με τη μουσική. Στο μουσικό απέκτησα μια αρκετά σφαιρική μουσική παιδεία γιατί έκανα τύμπανα, μαρίμπα, πιάνο, μαντολίνο, παραδοσιακή, βυζαντινή κι ευρωπαϊκή μουσική.

Η μεγάλη μου αδερφή, η Γιούλη, μου πήρε στα 14 μια κιθάρα και άρχισα να μαθαίνω να παίζω από tutorials στο YouTube. Ταυτόχρονα μόλις είχα μπει στην εφηβεία, ξέρεις πως είναι αυτά, (πρώτοι έρωτες κ.λπ.), και κάπως μου βγήκε αυθόρμητα να διοχετεύω την ενέργειά μου εκεί.

Στα 16 μου είχα ανεβάσει στο YouTube ένα βιντεάκι που έλεγα ένα τραγούδι μου στα σκαλιά της πολυκατοικίας μου στην Πάτρα. Χωρίς να έχω παίξει καν μπροστά σε κόσμο ή να έχω μπει ποτέ στούντιο, με ανακάλυψε η Mahayana Records και ξαφνικά είχα ένα τριετές δισκογραφικό συμβόλαιο με μια σούπερ τίμια, φρέσκια εταιρία. Πρώτο άλμπουμ στα 17. Μετά έφυγα Λονδίνο για σπουδές όπου έβγαλα το δεύτερο μου άλμπουμ και το «Broken Greek EP» μαζί με τον Brodsky και ενδιάμεσα κάποια singles και covers.

— Τι ετοιμάζεις τώρα;

Οι τελευταίες μου δουλειές είναι οι δύο διασκευές στα παραδοσιακά κομμάτια που έμαθα από τον Χρήστο Φωτίου, τα «Τσοπανάκος ήμουνα» και «Αθαμανία Όμορφη». Ετοιμάζω το τρίτο μου άλμπουμ, που θα βγει τον Σεπτέμβρη. Το «If you were a bird», το πρώτο κομμάτι από το επερχόμενο άλμπουμ, έχει ανέβει ήδη σε Bandcamp και YouΤube.

 

Sma Rag Da - If you were a bird 

—Γιατί διασκεύασες τον «Τσοπανάκο»;

Εκτός απ' το ότι η εκτέλεση του Χρήστου Φωτίου, η ενορχήστρωση και όλο το soundscape είναι ένα έπος, υπάρχει κάτι στις μελωδίες του «Τσοπανάκου» που με έκαναν να πιστεύω πως μπορεί να σταθεί και εκτός του πλαισίου της παραδοσιακής μουσικής. Έχει κάτι πολύ σύγχρονο και ήθελα να δω τι θα συνέβαινε αν άλλαζα την ενορχήστρωση.

— Έχεις κατοικίδιο;

Έχω τον αδελφό μου, τον Φράνκι, ένα αρκούδι Κόκερ-Γκριφόν, που όμως μένει με τη μαμά μου στην Πάτρα. Eίχα και τον Ραλφίνο, τον καλύτερο σκύλο του κόσμου, αλλά χώρισα και τον κράτησε η πρώην μου (hashtag: θεέ μου, πόνος).

— Ποιο είναι το χειρότερο νέο που άκουσες τελευταία;

Δυστυχώς διαβάζοντας αυτή την ερώτηση δεν μου ήρθε μόνο ένα. Θέλω να σταθώ όμως στο θέμα των εξορύξεων για υδρογονάνθρακες σε Ήπειρο, Ιόνιο, Κρήτη, Πελοπόννησο, ή πιο απλά στο ⅓ της Ελλάδας, για το οποίο έμαθα πρόσφατα. Κάπως περίεργο να μην έχουμε ιδέα σχετικά με το ότι το ⅓ της χώρας μας (ξηρά και θάλασσα) έχει διατεθεί για έρευνα κι εξορύξεις σε εταιρείες κυρίως ξένων ενδιαφερόντων, έτσι;

Δεν είναι μια περιοχή, είναι πολλές, και τις έχουν παραχωρήσει όλες για τρεις και μια, χωρίς να έχουν ζυγίσει καλά τον τεράστιο κίνδυνο και από περιβαλλοντική άποψη αλλά και για τον τουρισμό. Όποιος έκανε τις διαπραγματεύσεις κι έκλεισε αυτές τις συμφωνίες δεν είναι και πολύ ταλαντούχος στη δουλειά του απ' ό, τι όλα δείχνουν. Κοινώς, νιώθω πως για ακόμη μια φορά μας έπιασαν μαλάκες.

Αν διαβάζετε αυτήν τη στιγμή τη συνέντευξη, θέλω να σας παρακαλέσω να το ψάξετε και να ενημερωθείτε, γιατί υπάρχουν πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει. (Σε πρώτη φάση υπογράψτε ό,τι αίτηση υπάρχει online. Αρχίστε από εδώ και συνεχίστε να ψάχνετε.)

Sma Rag Da, πού μεγάλωσες; Facebook Twitter
«Στα 16 μου είχα ανεβάσει στο YouTube ένα βιντεάκι που έλεγα ένα τραγούδι μου στα σκαλιά της πολυκατοικίας μου στην Πάτρα. Χωρίς να έχω παίξει καν μπροστά σε κόσμο ή να έχω μπει ποτέ στούντιο, με ανακάλυψε η Mahayana Records».

— Ποιο είναι το πιο τρελό μέρος που έχεις δει σ' αυτόν τον πλανήτη;

Ενδιαφέρουσα η χρήση του όρου «δει» σε αυτή την ερώτηση. Γιατί στην πραγματικότητα όντως τα πιο τρελά μέρη δεν τα έχω επισκεφτεί, αλλά τα έχω δει στα άπειρα ντοκιμαντέρ που βλέπω καθώς και στο Google Street View.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στον κόσμο είναι να βάζω μουσική και να πηγαίνω σε τυχαία μέρη στον κόσμο με Google Street View. Πλέον έχουν πάει παντού – σε δάση, σε νησιά, στη μέση του ωκεανού, σε ερήμους. Ένα από τα πιο τρελά μέρη είναι η Μογγολία και το Νεπάλ, καθώς και κάτι απίστευτα νησιά στη μέση του πουθενά. Από μέρη που έχω επισκεφτεί, όσο μίζερο κι αν ακουστεί, λόγω συναισθηματικών λόγων, θα πω τα Τζουμέρκα. Δεν υπάρχει κάτι πιο εντυπωσιακό από την παρθένα φύση για μένα και όλα τα ταξίδια που έχω κάνει στο εξωτερικό ήταν κυρίως σε πόλεις.

— Ποιο ταξίδι ονειρεύεσαι αυτό τον καιρό;

Συζητάμε με τους φίλους μου δύο ταξίδια, ένα στα Μετέωρα για κυνήγι τρούφας (μην κρίνετε) και ένα roadtrip για ένα φεστιβάλ Balkan μουσικής στη Ρουμανία. Ή στη Βουλγαρία. Τέλος πάντων, δεν έχει σημασία ο προορισμός, λένε.

Info: To «Air Sickness Bag» κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο.

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ