Tι να μη χάσεις στο φετινό Plisskën Festival

slowthai Facebook Twitter
Ο πραγματικός headliner του φεστιβάλ, τουλάχιστον για τις νεότερες γενιές είναι ο Slowthai.
0

Μετά την κακοτυχία της προηγούμενης διοργάνωσης και την ακύρωση της δεύτερης ημέρας εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, το Plisskën Festival επιστρέφει ανανεωμένο και πιο φρέσκο από ποτέ, και μάλιστα το καλοκαίρι, που είναι και η εποχή του. Για δύο ημέρες, την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει πάνω από σαράντα τέσσερις καλλιτέχνες σε τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες σκηνές. Αυτό που το διαφοροποιεί και το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φεστιβάλ που γίνονται στην Αθήνα είναι η επιμονή του να φέρνει νεότερους και ανεξάρτους μουσικούς που αφήνουν αυτήν τη στιγμή το αποτύπωμά τους στη διεθνή μουσική σκηνή, συζητιούνται έντονα και σίγουρα θα απασχολήσουν τους λάτρεις της σύγχρονης μουσικής. Πέρα από τους δύο βασικούς headliners, τον Bonobo (Simon Green) και τον Caribou (Dan Snaith), δύο βετεράνους παραγωγούς και μουσικούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ηλεκτρονική μουσική των early ‘00s –ο Bonobo με συνεργασίες με τους Erykah Badu, Olafur Arnalds, Jon Hopkins και Gorillaz, και ο Caribou με μια σειρά από αριστουργηματικά άλμπουμ–, προσκαλεί και μια πλειάδα καλλιτεχνών απ’ όλο το φάσμα των μουσικών ειδών, από το χιπ-χοπ, το r&b μέχρι το reggaeton και το indie rock. Διαλέξαμε πέντε highlights που δεν πρέπει να χάσει κανείς από το φετινό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του.

Slowthai

Ο πραγματικός headliner του φεστιβάλ, τουλάχιστον για τις νεότερες γενιές. Ο 27χρονος Tyron Kaymone Frampton, με καταγωγή από τα Barbados, μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες του Λονδίνου με τη μητέρα του και σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να ταράξει τη σκηνή του βρετανικού χιπ-χοπ και του grime με την αντισυμβατική πανκ συμπεριφορά και τον έντονο πολιτικό στίχο του. Πρωτοεμφανίστηκε το 2016 με το κομμάτι «Jiggle» και από τότε έχει συνεργαστεί με κορυφαίους του είδους, όπως οι Tyler the Creator, Skepta, James Blake, A$AP Rocky και Denzel Curry, αλλά και με τη Shygirl. Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 2019 με τίτλο «Nothing great about Britain», το οποίο προτάθηκε για το Mercury Prize. Στην τελετή απονομής ανέβηκε στη σκηνή κρατώντας το κεφάλι του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας σάλο. Το 2021 κυκλοφόρησε το «Tyron», το δεύτερο άλμπουμ του, και οι κριτικές ήταν ενθουσιώδεις.

Yves Tumor

yves tumor Facebook Twitter

Παλιός γνώριμος στην Αθήνα, ο Αμερικανός Yves Tumor εμφανίστηκε πριν από περίπου έξι χρόνια στο «Ρομάντσο». Αν και πανύψηλος, το show του ήταν τόσο ανατρεπτικό και αξιομνημόνευτο που δεν μπορούσες να τον διακρίνεις καν όταν εμφανίστηκε ανάμεσα σε τόσους καπνούς. Στο Plisskën εμφανίζεται με τους Its Band, το γκρουπ του. Ηχητικά, βέβαια, έχει διανύσει άπειρη απόσταση από την εποχή που έκανε εντελώς πειραματική μουσική. Τα τελευταία του άλμπουμ δείχνουν μια πιο βατή ποπ και ροκ κατεύθυνση, σχεδόν mainstream, που φαίνεται ότι του ταιριάζει περισσότερο, μια και πλέον έχει υπογράψει στη Warp.

keiyaA

keiyaa Facebook Twitter

Το «Forever, ya girl», το ντεμπούτο άλμπουμ της Νεοϋορκέζας keiyaA, ήταν ένας από τους δίσκους της χρονιάς όταν κυκλοφόρησε το 2020. Η 29χρονη Chakeiya Camille Richmond, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι τραγουδοποιός και πολυοργανίστρια με σπουδές στην τζαζ. Από μικρή ηλικία η αγάπη της για το το n&b και το χιπ-χοπ την έκανε να πειραματίζεται πάνω στη σόουλ με έντονο το στοιχείο της λυρικότητας. Έχει, επίσης, ως εφόδιο την αισθησιακή της φωνή. Τα τραγούδια της μιλούν για την εμπειρία της και τη ζωή της ως μαύρης γυναίκας μέσα σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, ενώ καλλιτέχνες όπως οι Solange, Earl Sweatshirt, Blood Orange και ο Jay-Z δηλώνουν αθεράπευτα φαν της. 

Polo & Pan

Polo & Pan Facebook Twitter

Το παριζιάνικο dance ντουέτο των Polo & Pan είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα ανερχόμενα χορευτικά acts του πλανήτη και άξιοι απόγονοι της σπουδαίας γαλλικής electro σκηνής και ονομάτων όπως οι Justice και οι Daft Punk. Φάνκι και χαλαροί, οι Polo & Pan έχουν συνθέσεις που αναμειγνύουν bossa nova, afro beats, chansons, techno και φωνητικά σε ένα πολύχρωμο κοκτέιλ που ο ακροατής δεν χορταίνει να ακούει σε κομμάτια όπως τα «Ani Kuni», «Nana», «Canopée» κ.λπ. Πίσω από το πρότζεκτ κρύβονται οι παραγωγοί Alexandre Grynszpan και Paul Armand-Delill. Γνωρίστηκαν το 2021 στο Παρίσι στο μπαρ Le Baron και αμέσως μετά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP, το «Rivolta», με επιρροές από τον Maurice Ravel και τον Claude Debussy έως τους πρωτοπόρους της electronica Giorgio Moroder, LCD Soundsystem και Air.

DJ Python

dj python Facebook Twitter

Ο DJ Python aka Brian Pineyro είναι ένας από τους πρωτοπόρους παραγωγούς του πειραγμένου reggaeton. Κάνει μουσική από το 2016 στη Νέα Υόρκη και το όνομά του έχει γίνει γνωστό χάρη στις παραγωγές του. Πειράζει και αναμειγνύει τα πάντα από τη lo-fi house, το techno, την ambient και τα breakbeats. Έχει κυκλοφορήσει το πολυσυζητημένο «Mas Amable» το 2020 και φέτος το 12ιντσο «Club Sentimientos Vol 2» που έχουν χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως chill-out κομψοτεχνήματα. 

Θα εμφανιστούν επίσης οι: Boy Pablo, Space Africa, EasyFun, Jay Electronica, Hannah Diamond, Hyd, Namasenda, Petal Supply, Umru, Beach Bunny, Alexis, Effy, French 79, Godford, LCY, Louisahhh, Rosa Anschütz, rRoxymore, Sherelle (η Παλαιστίνια «βασίλισσα» της techno), Sama’ Abdulhadi, Mala Rodriguez, Kampire, keiyaA, KOKOKO!, Lea Porcelain, Pelada, Tropical Fuck Storm, Barkley Bandon, Black Athena, Grace Ow, Goya Gumbani, Kijha, το crew του Melody Gang και ο Ofili.


Plisskën Festival
12-13 Ιουνίου 2022
Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων
17:00
Εισιτήρια: 44-75 ευρώ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.


 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT