Tι θα δούμε στο Plisskën Festival

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Τα φώτα στρέφονται στους GOAT, πολυμελές σχήμα από τη Σουηδία.
0

Ευτυχώς που υπάρχει και το Plisskën Festival, επειδή ο χειμώνας φαίνεται πάλι δύσκολος όσον αφορά τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες. Εκεί φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον Covid-19 ακόμη. Στο εξωτερικό, πάντως, έγιναν αρκετά φεστιβάλ μικρότερης εμβέλειας. 

Τέλος πάντων, για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια, με μια μικρότερη εκδοχή το Plisskën Festival θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Σεπτέμβρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μίνι εκδοχή επειδή δεν έχει τόσα ονόματα όπως παλιότερα αλλά αρκετές εκπλήξεις για να σου προκαλέσουν την περιέργεια. Ήδη η πρώτη ημέρα είναι sold-out λόγω περιορισμένων εισιτηρίων και προς τα κει πάει και η δεύτερη. 

Αναμενόμενο είναι το Σάββατο να είναι sold-out, μια και τότε εμφανίζεται το μεγαλύτερο όνομα του φεστιβάλ, οι La Femme. Εντάξει, το μεγαλύτερο είναι σχετικό, αφού υπάρχουν και οι GOAT, το πολυμελές, θεοπάλαβο σχήμα από τη Γαλλία, όμως είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού. Μια περίοδο άκουγες παντού τραγούδια από το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Psycho Tropical Berlin» που κυκλοφόρησε το 2013 ‒ μέχρι και ολόκληρο σε ορισμένα μαγαζιά. Αυτή η γεμάτη αδρεναλίνη μείξη από surf, πανκ ροκ, cold wave και yeye άρεσε σε πολύ κόσμο.

Όλα δείχνουν ότι ο Raushaan Glasgow θα γίνει τεράστιος σε λίγα χρόνια. Έχει υπογράψει ήδη στην XL Recordings, ενώ τα σετ του φημίζονται για την απίστευτη ενέργεια που βγάζουν, καθώς παραποιεί mainstream ποπ ήχους και τους αναμειγνύει με βρόμικα είδη όπως τα ghetto house, hardcore, electro και techno. Εντελώς queer και με υβριδική και βλάσφημη διάθεση. 

Είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στην Αθήνα. Είχαν ξαναέρθει το 2016, σε μια αξιομνημόνευτη συναυλία που τα είχαν δώσει όλα. Το δεύτερο άλμπουμ τους, το «Mystere», δεν ήταν τόσο καλό όσο το πρώτο, αλλά τους έκανε σούπερ σταρ στη γενέτειρά τους. Τώρα έρχονται στο πλαίσιο της περιοδείας τους για το τρίτο τους άλμπουμ «Paradigmes». Την ίδια βραδιά, επίσης, θα δούμε τους Born in Flamez, Marina Satti και Kid Francescoli

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Οι La Femme είναι από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινού.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, πάντως, είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, με ονόματα που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα φώτα στρέφονται στους GOAT, πολυμελές σχήμα κι αυτοί από τη Σουηδία. Κρύβουν τα πρόσωπά τους πίσω από μάσκες, εμφανίζονται με κελεμπίες και μοιάζουν σαν να είναι έτοιμοι να κάνουν ιεροτελεστίες παρά live. Δανείζονται, μάλιστα, στοιχεία από το φολκλόρ της πόλης από την οποία κατάγονται, το Korpilombolo, κάτι ιστορίες με μάγισσες και βουντού.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι είναι μπάντα γύρω στα τριάντα-σαράντα χρόνια, με τα μέλη του παίζουν μουσική στην κοινότητά τους από παιδιά. Σκέτο «Midsommar» δηλαδή, αλλά με ψυχεδελική μουσική ως σάουντρακ και χωρίς τις ανθρωποθυσίες.

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Όλα δείχνουν ότι ο Raushaan Glasgow θα γίνει τεράστιος σε λίγα χρόνια.

Πριν από αυτούς θα έχουμε την τύχη να δούμε ένα από τα πιο σημαντικά και ανατρεπτικά ονόματα του πειραματικού και γυναικείου χιπ-χοπ. Η Αμερικανίδα ράπερ Bbmutha, που το πραγματικό της όνομα είναι Brittnee Moore, μπορεί να είναι ενεργή από το 2014, αλλά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ «Muthaland» μόλις πέρσι. Σε κάποια φάση, μάλιστα, ήθελε να παρατήσει τη μουσική εντελώς. Τελικά έβγαλε το άλμπουμ. Πάντως, ένα από τα πρώτα της κομμάτια, το «Rules», είχε γίνει viral το 2017 και η Μπιορκ το είχε λιώσει τότε στην κυριολεξία στα DJ sets της. 

Δεν έρχονται πολύ συχνά ράπερ από την Αμερική και είναι σίγουρα not to be missed για τους φαν του είδους. Το ίδιο ισχύει και για τον παραγωγό της LSDXOXO, μια ανερχόμενη μορφή της βερολινέζικης σκηνής. Όλα δείχνουν ότι ο Raushaan Glasgow θα γίνει τεράστιος σε λίγα χρόνια. Έχει υπογράψει ήδη στην XL Recordings, ενώ τα σετ του φημίζονται για την απίστευτη ενέργεια που βγάζουν, καθώς παραποιεί mainstream ποπ ήχους και τους αναμειγνύει με βρόμικα είδη όπως τα ghetto house, hardcore, electro και techno. Εντελώς queer και με υβριδική και βλάσφημη διάθεση. 

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
O δικός μας ράπερ Moos

Την τελευταία στιγμή είχε και μια ακύρωση το φεστιβάλ, η Avalon Emerson, λόγω Covid-19, αποφάσισε να μην ταξιδέψει ως εδώ. Μικρό το κακό, τη θέση της πήρε ο δικός μας ράπερ Moos, που ταιριάζει κάπως περισσότερο στη διάθεση της βραδιάς. 

Τέλος, μερικές χρήσιμες πληροφορίες: οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν κάθε μέρα στις 18:00. Σύμφωνα με τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Plisskën φέτος είναι αποκλειστικά για καθήμενους, ενώ ο χώρος της Τεχνόπολης έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με όλες τις επίσημες οδηγίες και τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η πρόσβαση δεν απαιτεί την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Με βάση το ισχύον πλαίσιο γύρω από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις η χρήση μάσκας κατά την πρόσβαση, έξοδο και διάρκεια της δράσης είναι υποχρεωτική. Η πώληση των εισιτήριων γίνεται αποκλειστικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του. Τις ημέρες του φεστιβάλ δεν θα λειτουργούν εκδοτήρια στον χώρο. 

Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Η Marina Satti.
Tι θα δούμε στο Plisskën Festival Facebook Twitter
Η Αμερικανίδα ράπερ Bbmutha.
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT