Όργανο του Ντα Βίντσι ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια

Όργανο του Ντα Βίντσι ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια Facebook Twitter
6

Ονομάζεται Viola Organista και είχε σχεδιαστεί από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι προς τα τέλη του 15ου αιώνα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ιστορικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είχε κατασκευαστεί ποτέ.

Το σχέδιο του οργάνου, υπήρχε σε έναν από τους τόμους με τις εφευρέσεις του, με τον τίτλο Codex Atlanticus, και η ιδέα ήταν να παράξει ήχο συνδυάζοντας τις λειτουργίες τριών οργάνων σε ένα, με βάση έναν πολύπλοκο μηχανισμό από πλήκτρα, χορδές και κυλίνδρους.

Ο κατασκευαστής του, Πολωνός πιανίστας Slawomir Zubrzycki, χρειάστηκε 5.000 ώρες εντατικής εργασίας και πάνω από 6.000 λίρες για να ολοκληρώσει την κατασκευή του οργάνου που είχε επινοήσει ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Με το πάτημα ενός πλήκτρου και έναν ποδο-διακόπτη, ενεργοποιείται μηχανικά ένας κύλινδρος τυλιγμένος σε μαλλιά χαίτης αλόγου (λειτουργώντας όπως περίπου ένα δοξάρι) και μια χορδή, που όταν έρχονται σε επαφή παράγουν έναν ήχο που μοιάζει με αυτόν του βιολοντσέλου.

Δείτε την πρώτη περφόρμανς του οργάνου, 500 χρόνια μετά από τη σύλληψή του, στο Βασιλικό Φεστιβάλ Πιάνου της Κρακοβίας:

Κι εδώ ένα ακόμα πιο αναλυτικό βίντεο (στα Πολωνικά) που περιγράφει το μηχανισμό και το πως ήρθε στο φως αυτό το "μαγικό" όργανο εμπνέυσεως Λ. ντα Βίντσι από τον Πολωνό μουσικό.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Καταπληκτικό. Δεν ανακατασκέυασε απλώς ένα πολύπλοκο μουσικό όργανο. Είναι σαν χρονομηχανή που μας επιτρέπει να ακούσουμε ήχους από το παρελθόν.(Έχω πολλές ερωτήσεις για τη μουσική που παίζει - ελπίζω να σχολιάσει και κανένας μουσικός. Οι παρτιτούρες που χρησιμοποιεί είναι για παραπάνω από 1 όργανα, πχ για ντουέτο εγχόρδων, ή παιζει και κομμάτια για πιάνο που σ' αυτή την εκτέλεση ακούγονται σαν περισσότερα όργανα; Όπως και να'χει, είναι πολύ ενδιαφέρον)
Όπως μου ακούγεται πρέπει να είναι παρτιτούρα για πιάνο απλά λόγω της φύσης του οργάνου ακούγεται σαν να είναι κομμάτι για πολλά όργανα.Αν προσέξεις μπορείς σχεδόν να ξεχωρίσεις τι παίζει το αριστερό και τι το δεξί...
Ιδιοφυες σχεδιαστικα, οπως τοσα του Leonardo και πολυ δυσκολο να πραγματοποιηθει τεχνικα, αξιος λοιπον και ο Slawomir, που το "ανεστησε" και μας το γνωρισε. Ευχαριστιες και στον εμπνευστη της αναρτησης, που μας ξεκολλησε απο την ζοφερη πραγματικοτητα που ζουμε τον τελευταιο καιρο.