«Στη χώρα των αθώων» ονομάζεται το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου, αφιερωμένο στον Βαγγέλη Γιακουμάκη που μελοποιήθηκε και ερμηνεύτηκε από τον Μίλτο Πασχαλίδη και Γιώργο Νταλάρα.
Η ζωή και ο θάνατος του 21χρονου Βαγγέλη ενέπνευσαν τον Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος τρία χρόνια πριν τον θάνατο του, το 2018, έγραψε για εκείνον: «Στους ουρανούς θ' αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν, Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό, Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουν, κι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό». Οι στίχοι μελοποιήθηκαν πρόσφατα από το Μίλτο Πασχαλίδη που μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα ερμήνευσαν το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου.
Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε το ποίημα, όταν πληροφορήθηκε, με συντριβή, τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τότε επικοινώνησε με τον Μίλτο Πασχαλίδη και του το απήγγειλε, παρακινώντας τον να το μελοποιήσει. «Μόλις το είχε ολοκληρώσει και έτρεμε η φωνή του, είχε ακόμα την ταραχή της γέννας» σημειώνει ο τραγουδοποιός στο σημείωμα του δίσκου.
«Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δακτυλοδεικτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν» είχε πει ο συγγραφέας και ποιητής, Μάνος Ελευθερίου για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Είτε αυτοκτόνησε το παιδί, είτε τον δολοφόνησαν, και τα δύο είναι φοβερά. Ουσιαστικά, τον δολοφόνησαν οι συμφοιτητές του που τον κορόιδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αντέχει να είναι ο άλλος, ο διπλανός του, κάτι άλλο. Αυτό δεν μπορεί να μην το είχαν πάρει είδηση οι καθηγητές της σχολής».
Η υπόθεση Γιακουμάκη
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 για να βρεθεί νεκρός 37 μέρες μετά, στις 15 Μαρτίου, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. O φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είχε υποστεί άγριο bullying από τους συμφοιτητές του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης υποβαλλόταν σε αλλεπάλληλα, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, «καψώνια» και προσβολές.
Η μητέρα του, κατά τη δίκη, κατέθεσε ότι ο 20χρονος φοιτητής δεχόταν απειλές: «αν φύγεις δε θα ξανακάνεις παρέα μαζί μας, δεν τον άφησαν να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για να φάει. Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον χτύπαγαν, τον χλεύαζαν και τον ανάγκαζαν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Του έκαναν τον φίλο και στη συνέχεια τον έριχναν κάτω».
Η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης έπεσε τον Ιούνιο του 2018 με την ανακοίνωση των ποινών για τους 8 από τους 9 κατηγορούμενους που βρέθηκαν ένοχοι. Μόνο ένας από τους κατηγορούμενους, ηλικίας 21 έως 25 ετών, κρίθηκε αθώος. Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Φεβρουαρίου του 2018 μετά την παραπομπή των κατηγορουμένων από το Μονοµελές Πληµµελειοδικείο Ιωαννίνων για «επικίνδυνη σωµατική βλάβη από κοινού και κατά µόνας, κατ' εξακολούθηση».
Οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες οι οποίοι ήταν ανήλικοι την περίοδο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας ενώ για τους υπόλοιπους 5 η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι φυλάκιση 36 μηνών.
σχόλια