Ο φωτογράφος Chris Killip ευθύνεται για μερικές από τις πιο εντυπωσιακές καταγραφές των οικονομικών αλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980.
Έχοντας περάσει 15 χρόνια στις κοινότητες της βορειοανατολικής Αγγλίας, ο Killip δεν είναι ο κλασικός φωτορεπόρτερ. Η αναδρομική έκθεση που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη Photographers' Gallery τουΛονδίνου ανέδειξε την εις βάθος παρατήρησή του στα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την Βρετανία.
Γεννημένος το 1946στη Νήσο Μαν, ο Killip εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και, βαθιά εντυπωσιασμένος από το έργου του Henri Cartier-Bresson, ξεκίνησε μια καριέρα στην εμπορική φωτογραφία. Αφού έζησε στο Λονδίνο και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στη γενέτειρά του με σκοπό να φωτογραφίσει τους ντόπιους και τις παρακμάζουσες βιομηχανίες τους.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Killip συνέχισε να φωτογραφίζει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της εργατικής τάξης. Απαθανάτισε εντυπωσιακά στιγμιότυπα, πλούσια σε υφή, που εστιάζουν στην αξιοπρέπεια και στους αγώνες της εργατικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Chris Killip απαθανάτισε εντυπωσιακά στιγμιότυπα που εστιάζουν στην αξιοπρέπεια και στους αγώνες της εργατικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το έργο του παραμένει εξαιρετικά διαχρονικό και καθόλου επιδερμικό, αν αναλογιστεί κανείς την παραμέληση που βιώνουν ακόμη και σήμερα οι κοινότητες αυτές, εξαιτίας της βάναυσης λιτότητας και της κατάρρευσης που επικρατούν στη Βρετανία.
Η αναδρομική έκθεση «Chris Killip» παρουσιάστηκε στη Photographers' Gallery του Λονδίνου.