ΚΥΡΙΑΚΗ Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Boo» on a horse, Seacoal Camp, Lynemouth, Northumbria, 1984 Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation

Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης

0

Ο φωτογράφος Chris Killip ευθύνεται για μερικές από τις πιο εντυπωσιακές καταγραφές των οικονομικών αλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Έχοντας περάσει 15 χρόνια στις κοινότητες της βορειοανατολικής Αγγλίας, ο Killip δεν είναι ο κλασικός φωτορεπόρτερ. Η αναδρομική έκθεση που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη Photographers' Gallery του Λονδίνου ανέδειξε την εις βάθος παρατήρησή του στα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την Βρετανία.

Γεννημένος το 1946 στη Νήσο Μαν, ο Killip εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και, βαθιά εντυπωσιασμένος από το έργου του Henri Cartier-Bresson, ξεκίνησε μια καριέρα στην εμπορική φωτογραφία. Αφού έζησε στο Λονδίνο και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στη γενέτειρά του με σκοπό να φωτογραφίσει τους ντόπιους και τις παρακμάζουσες βιομηχανίες τους.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Killip συνέχισε να φωτογραφίζει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της εργατικής τάξης. Απαθανάτισε εντυπωσιακά στιγμιότυπα, πλούσια σε υφή, που εστιάζουν στην αξιοπρέπεια και στους αγώνες της εργατικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Chris Killip απαθανάτισε εντυπωσιακά στιγμιότυπα που εστιάζουν στην αξιοπρέπεια και στους αγώνες της εργατικής τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έργο του παραμένει εξαιρετικά διαχρονικό και καθόλου επιδερμικό, αν αναλογιστεί κανείς την παραμέληση που βιώνουν ακόμη και σήμερα οι κοινότητες αυτές, εξαιτίας της βάναυσης λιτότητας και της κατάρρευσης που επικρατούν στη Βρετανία.

Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Unidentified man and Brian Laidler, Seacoal Beach, Lynemouth, Januar (1984) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
TT Races Supporter, Isle of Man (1971) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
The Station, Gateshead (1985) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Helen and her Hula-hoop, Seacoal Camp, Lynemouth, Northumbria (1984) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Bever, Skinningrove, N. Yorkshire (1983) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Family on a Sunday walk, Skinningrove (1982) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Gordon in the water, Seacoal Beach, Lynemouth (1983) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Girls Playing in the street, Wallsend, Tyneside (1976) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
«Boo» on a horse, Seacoal Camp, Lynemouth, Northumbria, 1984 Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Cookie in the snow, Seacoal Camp, Lynemouth, Northumbria (1984) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Youth on wall, Jarrow, Tyneside (1975) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation
Ανάμεσα στην καρδιά και το δέρμα της εργατικής τάξης Facebook Twitter
Father and son watching a parade, West-end of Newcastle, Tyneside (1980) Φωτ.: Chris Killip/ © Chris Killip Photography Trust. Martin Parr Foundation

Η αναδρομική έκθεση «Chris Killip» παρουσιάστηκε στη Photographers' Gallery του Λονδίνου.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ