Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο»

Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
"Όταν είδα ένα παιδικό μπλουζάκι πεταμένο και λερωμένο το πήρα από τον δρόμο και ένιωσα ένα σφίξιμο στη καρδιά".... Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam
0

Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο». Το Flotsam είναι επίσης και η σειρά φωτογραφιών της Άννας Παντελιά. οι οποίες απεικονίζουν αντικείμενα προσφύγων που η ίδια μάζεψε από τις παραλίες της Λέσβου. Παιδικά ρούχα, ταξιδιωτικά έγγραφα, παιχνίδια και φαγητά είναι μόνο μερικά από αυτά. Η Άννα Παντελιά είναι φωτορεπόρτερ και έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα των προσφύγων. Οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή μέσα όπως το CNN, ο Al Jazeera, το BBC, The Telegraph, The Guardian και έχουν ξεχωρίσει.

 

Οι ιστορίες των ανθρώπων είναι πίσω από τις φωτογραφίες και αυτές δίνουν αξία στις εικόνες

Το Flotsam δεν είναι μέρος της συνηθισμένης δουλειάς της φωτογράφου για το προσφυγικό, πρόκειται για ένα προσωπικό της πρότζεκτ και είναι η πρώτη φορά που δεν φωτογραφίζει πρόσωπα προσφύγων. «Οι ιστορίες των ανθρώπων είναι πίσω από τις φωτογραφίες και αυτές δίνουν αξία στις εικόνες», λέει. «Ήθελα να προσεγγίσω το θέμα λίγο διαφορετικά. Όταν είχα πάει να φωτογραφίσω στη Λέσβο στη παραλία, όπου περίμενα για τις πρώτες βάρκες, παρατήρησα ότι οι προηγούμενοι πρόσφυγες είχαν πετάξει πολλά προσωπικά τους αντικείμενα και έγγραφα. Όταν είδα μάλιστα ένα παιδικό μπλουζάκι πεταμένο και λερωμένο το πήρα από τον δρόμο και ένιωσα ένα σφίξιμο στη καρδιά. Όλα αυτά τα αντικείμενα με έκαναν να αναρωτηθώ σε ποιον μπορεί να ανήκαν και τι έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος για να έρθει εδώ. Έτσι λοιπόν μάζεψα μερικά τα έφερα στην Αθήνα και τα φωτογράφισα».

Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
"Το διαβατήριο, το λούτρινο κουκλάκι ή η ζακέτα θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιονδήποτε. Οι φωτογραφίες έχουν αντιστοιχιστεί με τις ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από τη Λέσβο".... Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam
Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
"...Ιδιαίτερα σημαντικό για τον φωτογράφο είναι να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία της κουλτούρας και της θρησκείας των ανθρώπων που φωτογραφίζει, ώστε να μη τους φέρει σε δύσκολη θέση"... Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam

Πόσο πιστεύεις ότι έχει επηρεαστεί η αντίληψη του κόσμου για τους πρόσφυγες από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ;

Πάρα πολύ θα έλεγα. Η εικόνα του μικρού Αϋλάν που κείτεται νεκρός στα παράλια της Τουρκίας έφερε το προσφυγικό στο προσκήνιο. Απ' ό,τι διαβάζω η συγκεκριμένη φωτογραφία κινητοποίησε εθελοντές και οργανώσεις από όλον τον κόσμο η Λέσβος γέμισε εκατοντάδες ανθρώπους που ήρθαν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Το πρόβλημα με την αντίληψη που έχουμε για τους πρόσφυγες είναι ότι η Ευρύτερη Μέση Ανατολή (εκτός της εύπορης Αραβικής Χερσονήσου) και η Αφρική πάντα αντιμετωπιζόταν με υποτίμηση από τη Δύση. Γιατί ένας Αλγερινός που καταφεύγει στην Ευρώπη είναι "Λαθρομετανάστης" ή "Μετανάστης" ενώ ένας Γερμανός στην Αμερική είναι "Expant / Ομογενής"; Αν δε μπούμε στη διαδικασία να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους ενσωματώσουμε στις κοινωνίες μας και να τους δώσουμε ευκαιρίες δε θα μπορέσουμε να δούμε ότι πραγματικά είναι άνθρωποι όπως εμείς, όπως όλοι.

Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
"Οι φωτογραφίες έχουν αντιστοιχιστεί με τις ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από τη Λέσβο".... Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam
Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
"Πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, αλλά ήθελαν οι ιστορίες τους να ακουστούν".... Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam

Αυτό θέλω να πετύχω με τις φωτογραφίες μου, να βγουν οι ιστορίες των προσφύγων προς τα έξω και να βάλουν τον θεατή στην θέση του πρόσφυγα. Το διαβατήριο, το λούτρινο κουκλάκι ή η ζακέτα θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιονδήποτε. Οι φωτογραφίες έχουν αντιστοιχιστεί με τις ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από τη Λέσβο. Πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν αλλά ήθελαν οι ιστορίες τους να ακουστούν. Ένας από αυτούς ήταν ο Ibrahim. Ένας 31χρονος Σύρος παντρεμένος και με μια κόρη δύο ετών. Οι κατηγορίες για συμμετοχή του πατέρα στην οργάνωση Muslim Brotherhood, η οποία θεωρείται από πολλούς ως τρομοκρατική οργάνωση, τον έκανε να φύγει από τη Συρία και να ζήσει στο Κατάρ. Εκεί ζούσε μια αξιοπρεπή ζωή και εργαζόταν σε γνωστή τράπεζα. Ένα απόγευμα όμως, δέχτηκε μια κλήση στην οποία άγνωστοι τον ενημέρωσαν ότι είχε μόλις 48 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο 27χρονος, Abu, είναι Παλαιστίνιος τρίτης γενιάς, γεννημένος στη Συρία. Σε καμιά από τις δύο χώρες δεν αναγνωρίζεται νομικά. Όπως μου είπε χρειάστηκε να πληρώσει σε οδηγό 2000 δολάρια για να διανύσει 200 χιλιόμετρα εντός της Συρίας ώστε να μην τον σταματήσουν στα Check Points. Μέχρι να φτάσει στη Λέσβο είχε ήδη ξοδέψει 5000 δολάρια.

Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam

—Ποιά νομίζεις ότι είναι η ευθύνη του φωτογράφου, όταν φωτογραφίζει πρόσφυγες;

Ο φωτογράφος σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λειτουργεί πολύ προσεκτικά και "αθόρυβα". Πρέπει πάντα να παίρνει άδεια από τα θέματα που φωτογραφίζει έστω και αν αυτό σημαίνει ένα νεύμα συγκατάβασης και να μην εμποδίζει τη δουλειά των εθελοντών. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό για τον φωτογράφο είναι να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία της κουλτούρας και της θρησκείας των ανθρώπων που φωτογραφίζει, ώστε να μη τους φέρει σε δύσκολη θέση. Ο ρόλος του φωτογράφου είναι να καταγράψει την κατάσταση όπως ακριβώς είναι, είτε καλή, είτε κακή. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που όλα πρέπει να δειχθούν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει εικόνες πνιγμένων παιδιών. Όλες αυτές οι εικόνες είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου που κρατά πέντε χρόνια και προσωπικά πιστεύω ότι η Δύση έχει μέχρι και σήμερα μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam
Flotsam σημαίνει «αντικείμενα που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο» Facebook Twitter
Φωτό: Άννα Παντελιά/Flotsam

http://annapantelia.com/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ