Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter

Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50

0

Σήμερα η Σαντορίνη αριθμεί περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Όμως όταν ο φωτογράφος Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ και ο αδερφός του έφτασαν εκεί, το 1954, ήταν οι μόνοι επισκέπτες στο νησί. Σε αυτήν τη συλλογή των εκπληκτικών φωτογραφιών των δεκαετιών του 1950 και του 1960 ο Μακ Κέιμπ καταγράφει τη σκληρή, αλλά απλή, ζωή μιας εποχής που δεν γυρνάει πίσω, μια οι αλλαγές που έγιναν στο νησί ήταν ραγδαίες και αμείλικτες.


Η επαφή του Μακ Κέιμπ με τη χώρα μας ξεκίνησε όταν σπούδαζε στο Πρίνστον μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του. Ο δεύτερος είχε φίλο έναν Έλληνα, τον Πέτρο Νομικό, με καταγωγή από τη Σαντορίνη, ο οποίος τους προσκάλεσε να έρθουν για δέκα ημέρες στην Ελλάδα.

Πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν οι μοναδικοί επισκέπτες τον νησιού. Αυτό ακούγεται εξωπραγματικό σήμερα, αλλά το 1954 δεν ήταν διόλου παράξενο να είσαι ο μοναδικός επισκέπτης σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί.


«Όταν ο Τσαρλς κι εγώ πρωτοφτάσαμε στο νησί, μας είπαν ότι ο πληθυσμός του ανερχόταν σε περίπου 12.000 κατοίκους, κυρίως αγροτικές οικογένειες που καλλιεργούσαν σταφύλια, ντομάτες ή στάρι‧ επίσης, ψαράδες, λατόμους και ναυτικούς, που δούλευαν ως μούτσοι‧ ή καπετάνιοι σε πλοία που γύριζαν ολάκερο τον κόσμο υπό ελληνική σημαία. [...]


Ανεβήκαμε στα Φηρά, την πρωτεύουσα τον νησιού –244 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας–, μέσω ενός κουραστικού κλιμακωτού, σχεδόν κάθετου, πέτρινου μονοπατιού‧ τα μουλάρια στα οποία καθόμασταν έγδερναν –επίτηδες, λες– τα γόνατά μας πάνω στους τραχείς τοίχους. (Λένε πως στην υπόλοιπη Ελλάδα απειλούσαν τα μουλάρια τους να πάρουν τα πόδια τους, αλλιώς θα τα έστελναν στη Σαντορίνη.) Φτάνοντας στα Φηρά καταλάβαμε ότι τα χωριά που βλέπαμε δεν ήταν μόνο μια λεπτή λωρίδα χτισμάτων στην άκρη της Καλντέρας, αλλά εκτείνονταν και προς τα πίσω, στη ράχη τον αρχαίου ηφαιστείου.


Πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν οι μοναδικοί επισκέπτες τον νησιού. Αυτό ακούγεται εξωπραγματικό σήμερα, αλλά το 1954 δεν ήταν διόλου παράξενο να είσαι ο μοναδικός επισκέπτης σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Εκείνη τη χρονιά κατέφθασαν 8ο.οοο επισκέπτες σε ολόκληρη τη χώρα» σημειώνει ο Μακ Κέιμπ στον πρόλογο του λευκώματος.


Οι φωτογραφίες του Μακ Κέιμπ συμπληρώνονται από δύο δοκίμια της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα. Το ένα με ποιητικό ύφος ανακαλεί την παιδική ηλικία της γιαγιάς της στη Σαντορίνη και το άλλο εξηγεί τις γεωλογικές δυνάμεις που έδωσαν σε αυτό το ηφαιστειακό νησί τη δραματική του μορφή.

Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Λιμενεργάτες, μουλαράδες και ταξιδιώτες στο λιμάνι του Γυαλού.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Βαφτίσια στο Νημποριό.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Ο Χριστόφορος Ζώρζος ή «Καρούτσος» από τον Πύργο στη Santo ασχολείται με τον γαϊδαράκο του και τη συγκομιδή από τα ντοματάκια. Ήταν πρόεδρος του συνεταιρισμού για πολλά χρόνια.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Το Αιγαίον αγκυροβολημένο στον Γιαλό.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Ένα ιστιοπλοϊκό καταφτάνει με μηχανή στον Γιαλό λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα. Ένα μικρό μεταγωγικό είναι δεμένο σε μια σημαδούρα αρόδο. Στο βάθος η Θηρασιά κι ένα κομμάτι του ηφαιστείου αριστερά.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Το πρώτο λεωφορείο του νησιού, από την Περίσσα στα Φηρά.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Ο Τσαρλς Μακ Κέιμπ στο ξενοδοχείο Ατλαντίς το 1963.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Κάτω Φηρά. Ο Άγιος Μηνάς και το εμβληματικό «σπίτι του αρχαιολόγου». Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το σπίτι με τον θόλο ήταν η κατοικία του Χρίσου Ντούμα. Αργότερα αγοράστηκε από τον Χαράλαμπο Σιγάλα. Και οι δύο άνδρες ανέσκαψαν το νησί.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Στη «Σκάλα» από το λιμάνι προς τα Φηρά. Οι μουλαράδες είχαν τη δική τους γλώσσα για να επικοινωνήσουν με τα ζώα τους. Μια από τις φράσεις που συχνά επαναλάμβαναν ήταν κάτι σαν «ντελάξ μουρή». Οι κακουχίες των γαϊδάρων και των μουλαριών της Σαντορίνης ήταν γνωστές σε όλη την Ελλάδα και οι μουλαράδες σε άλλους τόπους απειλούσαν τα ζώα τους ότι θα τα έστελναν στη Σαντορίνη αν ήταν ατίθασα.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Οι διαφορετικές διαστρωματώσεις στους τοίχους της Καλντέρας μαρτυρούν την ιστορία χιλιάδων ετών ηφαιστειακών εκρήξεων. Στο βάθος ο Σκάρος κι από πίσω η Οία.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Στο εστιατόριο του Λουκά. Στο κέντρο ο γιος του.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Έξω από το εστιατόριο του Λουκά.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Το τζιπ που χρησιμοποίησε ο Αντενάουερ στον δρόμο προς την αρχαία Θήρα. Από κάτω το Καμάρι.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Η βεράντα της οικίας των Νομικών μετά την ανακατασκευή της.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Τα Φηρά με τα ορυχεία ελαφρόπετρας στο βάθος.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Δύο κοπέλες υφαίνουν χαλί στην Σχολή Ταπητουργίας στην παλιά καθολική γειτονιά των Φηρών.
Η απλοϊκή Σαντορίνη του '50 Facebook Twitter
Η Καλλιόπη Μουδάτσου επιστρέφει από τον φούρνο στην καθολική γειτονιά με φόντο τα Φηρά.
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT