Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά

Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
0

Ο πόλεμος έχει αφαιρέσει περισσότερες από 130.000 ζωές. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πολιτών έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχουν διασκορπιστεί εντός των συνόρων. Η βιομηχανία και η οικονομία έχουν ανασταλεί.

Στη Συρία βρίσκονται έξι τοποθεσίες υπό την προστασία της Unesco, οι οποίες εκπροσωπούν τουλάχιστον 2000 ιστορίας. Όλες είναι τώρα κατεστραμμένες.

H Emma Cunliffe, μέλος του Global Heritage Network, δήλωσε ότι «οι αρχαιολογικοί χώροι στη Συρία βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή του πολέμου και είναι εκτεθειμένες σε μεγάλες καταστροφές. Η οικονομική δυσχέρεια και η μειωμένη ασφάλεια σημαίνουν ότι ακόμη και περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις μάχες είναι στο έλεος λεηλασιών. Αυτό δεν είναι χτύπημα μόνο για την πλούσια κληρονομιά της Συρίας αλλά για όλη τη γη.»

Εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη χώρα η καταστροφή παρακολουθείται μέσα από τους δορυφόρους. Ο διευθυντής του Global Heritage Fund, Dan Thompson, δήλωσε: «όλα τα ιστορικά μνημεία έχουν υποστεί βλάβες, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερης σημασίας από την Unesco, ένας μεγάλος αριθμός των άλλων μνημείων της χώρας έχουν υποστεί βλάβες, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές λεηλασίες.

Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
Το παλιό σουκ στην Αλέπο. Πάνω: 2007 Κάτω: 2013
Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
Το νοσοκομείο al-Kindi στην Αλέπο. Πάνω: 2012, κάτω: 2013
Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
Ένας δρόμος στη Χομς. Πάνω: 2011, κάτω: 2014
Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
Το τζαμί Omari στην Deraa. Πάνω: 2011, κάτω: 2013
Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
Souq Bab Antakya, Αλέπο. Πάνω: 2009, κάτω: 2012
Η ερειπωμένη Συρία: πριν και μετά Facebook Twitter
Το τζαμί Umayyad στην Αλέπο. Πάνω: 2012, κάτω: 2013

[via]

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT