Στη Νέδουσα, ένα μικρό χωριό του βορειοδυτικού Ταΰγετου, διοργανώνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα ένα διαφορετικό καρναβάλι, ιδανικό για όσους δεν ενθουσιάζονται με κομφετί, σερπαντίνες, αφρούς, ήχους από σφυρίχτρες και μονότονα, λάτιν τραγούδια.
Τα δρώμενα που απαρτίζουν το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας ακολουθούν τρεις πράξεις, το «Όργωμα-Σπορά», το «Γάμο» και τον «Θάνατο-Ανάσταση», φανερώνοντας τις παγανιστικές επιρροές που έρχονται από τα βάθη των αιώνων.
Πρωταρχικός σκοπός του λαϊκού αυτού θεάτρου είναι η εξασφάλιση της ευετηρίας (καλοχρονιάς) και της γονιμότητας των κατοίκων (δίποδων και τετράποδων) και των κτημάτων του χωριού.
Η ημέρα ξεκινά με το ομαδικό μουντζούρωμα στα πρόσωπα κατοίκων και επισκεπτών από καπνιά φούρνου, ως ένα είδος αντιβασκανικής προστασίας.
Στη συνέχεια ακολουθεί ο αγερμός, η επίσκεψη δηλαδή του θιάσου σε όλα τα σπίτια του χωριού για ανταλλαγή ευχών και συλλογή φαγητών που θα φαγωθούν αργότερα σε ομαδικό γεύμα.
Εδώ όλοι καλούνται να συμμετάσχουν ισότιμα, με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού να συνδράμει καίρια σε αυτό με την παροχή κρασιού και φαγητού (φασολάδα, χαλβάς, λαγάνα, ελιές) σε όλους επισκέπτες.
Περνώντας στη μικροσκοπική πλατεία του χωριού, τραγόμορφοι μεταμφιεσμένοι επιδίδονται σε εικονικές μάχες με τη συνοδεία των ήχων από τα κρεμασμένα τους κουδούνια.
Η αροτρίαση είναι η ιερότερη στιγμή της ημέρας, όταν το παμπάλαιο αλέτρι θα «οργώσει» τρεις φορές την πλατεία του χωριού, ενώ ο θίασος θα σπέρνει σπόρους και θα τους θάβει.
Στη συνέχεια έρχεται ο γάμος, όπου στην κορύφωσή του ο γαμπρός και η νύφη «ερωτεύονται» κατάχαμα στο τρεις φορές οργωμένο χώμα. Θα ακολουθήσει η κηδεία, ο θρήνος και η ανάσταση.
Ένας νέος που φονεύεται για να μην πεθάνει από γεροντική αδυναμία, κηδεύεται και τον θρηνούν με μοιρολόγια, αλλά μετά ανακαλείται στη ζωή και ανασταίνεται για να δράσει πάλι ακμαίος.
Αφού ολοκληρωθούν τα δρώμενα ακολουθεί μουσική και χοροί από ζωντανή ορχήστρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη «Μουτζουροδευτέρα» της Νέδουσας δεν υπάρχουν διοργανωτές και θεατές με την κλασική έννοια -και αυτό είναι μια ακόμα διαφορά από τα αστικά καρναβάλια ανά την Ελλάδα.
Εδώ όλοι καλούνται να συμμετάσχουν ισότιμα, με τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού να συνδράμει καίρια σε αυτό με την παροχή κρασιού και φαγητού (φασολάδα, χαλβάς, λαγάνα, ελιές) για όλους επισκέπτες.
Πέρα από το καρναβάλι, στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνεται το πέτρινο τοξοτό γεφύρι του Παντελικού, η εκκλησία μέσα στη σπηλιά κοντά στην είσοδο του χωριού, η ιστορική μονή Μαρδακίου κτισμένη το 1504, αλλά και το σπίτι του Νικηταρά.
Η Νέδουσα βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, γεμάτη πράσινο, χτισμένη σε 700 μέτρα υψόμετρο, αριστερά και δεξιά του ρέματος της Νέδουσας ή Μεγαλοαναστασοβίτικου ρέματος (από την παλιά ονομασία του χωριού, Μεγάλη Αναστάσοβα) μόλις 19 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα προς Σπάρτη.
Η συγκεκριμένη διαδρομή, που ξεκινά από την Καλαμάτα και ανεβαίνει σχεδόν στριφογυριστά όλο τον Ταΰγετο για να καταλήξει στην άλλη πλευρά του βουνού και τη Σπάρτη, είναι από τις καλύτερες της Πελοποννήσου και οφείλει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των επισκεπτών της Μεσσηνίας και Λακωνίας.