Ο διάσημος πίνακας του Γιοχάνες Βερμέερ που απεικονίζει ένα κορίτσι να διαβάζει μια επιστολή σε ένα ανοιχτό παράθυρο, αποκαλύπτει τα μυστικά του καθώς οι ειδικοί φέρνουν στο φως μια κρυμμένη εικόνα με τον «θεό Έρωτα» στον τοίχο πίσω από την κεντρική φιγούρα.
Περισσότεροι από δυόμισι αιώνες αργότερα, οι εργαστηριακές δοκιμές κατέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το σύμβολο της αγάπης καλύφθηκε δεκαετίες μετά το θάνατο του ολλανδού καλλιτέχνη το 1675. Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι ο Βερμέερ είχε ο ίδιος καλύψει το σημείο αυτό.
Το πολιτιστικό ίδρυμα Staatliche Kunstsammlungen της Δρέσδης στη Γερμανία αποφάσισε να αφαιρέσει την επικάλυψη από το έργο καθώς το μουσείο σχεδιάζει να αποκαταστήσει τον πίνακα σύμφωνα με την αρχική ιδέα του Βερμέερ η οποία ήθελε τη νεαρή γυναίκα να διαβάζει μια ερωτική επιστολή. Ο Stephan Koja, διευθυντής του Gemäldegalerie Alte Meister, αποκάλεσε τη νέα σύνθεση «εντυπωσιακή».
Η αποκάλυψη του κρυμμένου θεού του Έρωτα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μέχρι στιγμής η φιγούρα του εμφανίζεται κατά το ήμισυ. Η ύπαρξή του είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό από τους ερευνητές. Το 1979, μια μελέτη του έργου με ακτίνες έδειξε για πρώτη φορά την εικόνα του γυμνού θεού της αγάπης, ως τοιχογραφία στο πλαίσιο του πίνακα. Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι ο Βερμέερ είχε δημιουργήσει την λεπτομέρεια και στη συνέχεια προτίμησε να αφήσει τον τοίχο άδειο και κάλυψε τον Έρωτα.
Το 2017, ο συντηρητής έργων ζωγραφικής του Staatliche Kunstsammlungen της Δρέσδης, Christoph Schölzel, άρχισε να εργάζεται στον διάσημο καμβά. Οι ακτίνες, η απεικόνιση με υπέρυθρη ακτινογραφία και οι λεπτομερείς αναλύσεις στη συνέχεια αξιολογήθηκαν εκ νέου στη Δρέσδη. Τα στοιχεία ήταν καθοριστικά: Ο πίνακας είχε βαφτεί μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, και μάλιστα αρκετές δεκαετίες αργότερα.
Λόγω της χρονοβόρας, επίπονης διαδικασίας απομάκρυνσης της επικάλυψης, αναμένεται ότι η πλήρης αποκατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.
Τα στοιχεία που έκρυβε το έργο και η συγκάλυψη του Έρωτα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία για το πρώιμο έργο του ζωγράφου καθώς η ιστορία αγάπης είναι πλέον πιο έντονη μεταξύ της πρωταγωνίστριας και του συγγραφέα της επιστολής που παραμένει ένα μυστήριο.
Ο Βερμέερ δημιούργησε σχετικά λίγους πίνακες στη διάρκεια της ζωής του και πέθανε χρεωμένος. Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 40 έργα, όπως το διάσημο έργο «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι».
σχόλια