Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ήταν τελικά ο αρχικά άγνωστος που αγόρασε σε δημοπρασία σήμερα στο Λονδίνο έναντι 654.913, με τιμή εκκίνησης τα 140.000 ευρώ, το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.
Η σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος:
"Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.
«Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Το κύπελλο βγήκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Κρίστις μετά από απόφαση του εγγονού του Σπύρου Λούη. Στη δημοπρασία συμμετείχε και ο Δήμος Αμαρουσίου που είχε ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να αγοράσει το κύπελλο για να το επιστρέψει στην πόλη του Ολυμπιονίκη. Το Μαρούσι συμμετείχε στη δημοπρασία με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Αμαρουσίου είχε προχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας να χαρακτηριστεί το κύπελλο εθνικό κειμήλιο, ώστε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.
Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, με την παρουσίαση συνολικά 170 αντικειμένων από Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως αυθεντικές αφίσες και πυρσούς.