ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

10

Στις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε από τη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Sara Danius, το όνομα του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας  απονεμήθηκε στο σημαντικό Αμερικανό τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν.

Σύμφωνα με την αιτιολογία της επιτροπής, ο Ντίλαν τιμήθηκε με το νόμπελ για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης αμερικανικού τραγουδιού.

Αν και το όνομα του Ντίλαν είχε συνδεθεί πολλές φορές με το συγκεκριμένο βραβείο, πρόκειται σαφώς για επιλογή-έκπληξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ακαδημία βραβεύει έναν καλλιτέχνη που θεωρείται πρωτίστως τραγουδιστής και όχι πεζογράφος, ποιητής ή συγγραφέας θεατρικών έργων.

10

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bob Dylan: Η Ελληνική Διάσταση

Μουσική / Bob Dylan: Η Ελληνική Διάσταση

Από τον πρώτο άρθρο που τον ανέφερε στην «Αυγή» το 1965 ως Μπομπ Ντάυλαν μέχρι τις εμφανίσεις του στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και τη Μαλακάσα, ο Bob Dylan γνώρισε πολλές διακυμάνσεις στον τρόπο που τον είδαν οι Έλληνες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι επέδρασε αποφασιστικά σε έναν από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Ο Ντον Ντελίλο κλείνει τα 84: Όταν τον είχαμε συναντήσει στην Αθήνα

Βιβλίο / Ο Ντον Ντελίλο κλείνει τα 84: Όταν τον είχαμε συναντήσει στην Αθήνα

Ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Πριν από λίγα χρόνια είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε μιλήσει στη LiFO για τους ήρωες των μυθιστορημάτων του, το μέλλον της λογοτεχνίας, το Μπρονξ των εφηβικών του χρόνων και τα σύνορα, που σήμερα μοιάζουν πιο ορθωμένα από ποτέ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

7 σχόλια
Και κάπως έτσι δικαιώνονται όλοι όσοι γράφαμε τους στίχους στα τετράδια, στα βιβλία και παντού μέσα στην καρδιά μας θεωρώντας τα ποίηση!Παιδιά μην θυμωνετε, Η λογοτεχνία δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε και πάντως δεν είναι αυτή που.μάθαμε στο σχολείο!
Πολύ παρήγορο στι στο σημερινό κόσμο υπάρχουν ακομα άνθρωποι που μπορουν να δώσουν το βραβείο Νόμπελ στον μέγιστο καλλιτέχνη ποιητή των καιρών μας. Ο Μπόμπ Ντύλαν αναδιαμόρφωσε και επέδρασε στην μουσική σκηνή ίσως όσο κανένας άλλος τα τελευταία πενήντα χρονια. Πραγματικά μεγάλη στιγμή που η επιτροπή δεν επέλεξε κάποιον αποστειρωμένο λογοτέχνη αλλα έναν καλλιτέχνη που επηρέασε την σημερινή μορφή της έντεχνης μουσικής. Εμεινα έκπληκτος.
Φίλε μου όπως και εσυ λες οσον αφορά την Ροκ μουσική σε μουσική και στίχους ο άνθρωπος έχει αφήσει εποχή και συμφωνούμε όλοι σε αυτο..Αλλα με την ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ τι σχέσει έχει ώστε να πάρει και τη μέγιστη διάκριση που υπάρχει? Μήπως είναι και λογοτέχνης και έχει γράψει μυθιστορήματα που έχουν αφήσει εποχη και δεν το ξέρουμε? Αλλο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και άλλο ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ!
Αυτό ανέφερα και σε άλλο σχόλιό μου: Η λογοτεχνία δεν είναι η λογοτεχνία που διαβάσαμε και μας εκπαιδευσαν να διαβάζουμε στο σχολείο. Παραλαμβάνει ένα εύρος λογοτεχνηματων.Θα ήθελα να σου φέρω ένα παραδειγμα: Τον Γκάτσο (αγαπημένος μου ποιητής και δυστυχώς όχι όσο αναγνωρισμένος του άξιζε) οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τα μελοποιημένα ποιήματα του. Σε πολύ κόσμο μιλάει στην ψυχή, αμεσολαβητα σχεδόν. Κι όμως κάτω από τους στίχους κρύβεται όλη η ποίηση! Θεωρώ ότι ο Ντιλαν δικαίως πήρε το Νόμπελ . Ήλπιζα να το πάρει ο Μουρακάμι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πρώτος ή ο δεύτερος έχει μικρότερη αξία.
Έχουμε ξεφύγει με την σημασία και το νόημα των βραβείων γενικώς!...Σειρά έχει να πάρει βραβείο Όσκαρ ο αφηρημένος εξπρεσιονιστής ζωγράφος Jackson Pollock...Ντίλαν θα σε παραδεχτούμε αν το βραβείο δεν το δεχτείς, τεκμηριώνοντας πως ανήκει σε κάποιον άλλο έχοντας γίνει κάποια παρανόηση του νοήματος της συγκεκριμένης βράβευσης.
Οχι μόνο έχει ΣΙΓΟΥΡΑ βαφτίσει τον Μουρακάμι ο Μητσοτάκης- αλλά και η επιλογή Ντύλαν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ οταν ειναι ακόμα ζωντανός ο Λεοναρντ Κοεν- αφού επέλεξαν στιχουργό, δώστε το τουλάχιστον σε έναν που έχει σοβαρή ποίηση και έχει γράψει και 1-2 βιβλία (και αν θυμάμαι καλά, και ο Κοεν και η Μπαεζ έχουν γράψει τραγούδια για το Ντύλαν, όχι το ανάποδο όμως). Αίσχος. Πραγματικά η επιτροπή πια δεν ξέρει τι κάνει, αρχίζω να το πιστεύω- πρώτα προσπερνάει πολύ σημαντικούς επιστήμονες στην ιατρική και τώρα αυτό...Τα Νόμπελ πια δε σημαίνουν τίποτε, είναι σαν το εξώφυλλο της Βογκ. Μπάτε σκύλοι.