7 εξαιρετικές επιλογές από ελληνικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

7 εξαιρετικές επιλογές από ελληνικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter
0
7 εξαιρετικές επιλογές από ελληνικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO

1.

Καινούργια ιδέα. «όπως ειπώθηκε, η ευτυχία ήταν καινούργια ιδέα στην ευρώπη./ τώρα γρίπη και τηλεόραση, τάπερ, αιτήσεις, σπανακοτυρόπιτα./ χαρτζιλίκι, φραπέ με γάλα./ κοινόχρηστα, εξεταστική, απορροφητήρας». (Ευγένιος Αρανίτσης, Μορφολογία IV, στο τεύχος 12 του περιοδικού «Poetix»)


2.

Ούζο. «Στας Αθήνας το λένε "ούζο"~ στη Σμύρνη "τσίπουρο"~ στην Πόλη "ντούζικο"~ στην Αλεξάνδρεια "ζιμπίμπ"». (Κ.Π. Καβάφης, Το Λεξικό Παραθεμάτων, εκδ. Ίκαρος)

3.

Σοφέρ. «Ο Ακριθάκης είναι σαράντα ένα. Δεν ζωγραφίζει, ψάχνει ατελιέ, κάνει διάλειμμα απ' τα χόμπι του και πίνει. Ανταποδοτικά για το διάλειμμα. Κι επειδή η πόλη είναι φουλ στο αλκοόλ-κοντρόλε, ψάχνει σοφέρ, κάποιον στεγνό, νυχτερινό ωράριο κυρίως. Έχει και αϋπνίες. Ταιριάζω στο κονσέπτ». (Πέτρος Αυλίδης, Α, ρε Αλέξη, μ' έμπλεξες..., εκδ. Γαβριηλίδης)


4.

Μετριότητες, 1973. «Σήμερα η ηγεσία του κόσμου, με σπάνιες εξαιρέσεις, βρίσκεται στα χέρια μετριοτήτων. Ίσως έτσι εξηγείται εν μέρει γιατί τα πράγματα προχωρούν με βήμα χελώνας. Τα γεγονότα τρέχουν και οι ηγέτες ακολουθούν. Για κάποιον περίεργο λόγο λείπουν οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Ο κόσμος ακολουθεί τους τεχνοκράτες και τους γραφειοκράτες και όχι τους δημόσιους άνδρες. Έχουν απομείνει μερικοί πολιτικοί, δυστυχώς όχι επικεφαλής των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίοι πολύ σωστά νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς. Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί τους μιλούν σε άλλο μήκος κύματος». (Γιώργος Μυλωνάς, Απόδραση από την Αμοργό, εκδ. Ποταμός)

5.

Σινεμασκόπ. «Δαντέλες κρινολίνα και αρώματα / γλιστρούν στις αίθουσες του ψηλοτάβανου / θερινού ξενοδοχείου. Ο μαιτρ και τα γκαρσόνια / με μαύρο παπιγιόν κι ο ιδιοκτήτης / πάντα πίσω απ' το ταμείο. Οι συζητήσεις / στον πληθυντικό και τα μικρά παιδιά / σιδερωμένα κι ατσαλάκωτα. Κλεφτές ματιές / πνιγμένες εξομολογήσεις υπαινιγμοί./ Τα πάθη σε φαινομενική ύπνωση / όπως και η αγωνία για τις ομοβροντίες / σε μακρινές εξωτικές χώρες./ Η ασφάλεια του γαλάζιου διεκπεραιώνει / τη ζωή σ' ακύμαντα νερά./ Στο βάθος του διαδρόμου παραστέκει / επιμελώς καδραρισμένη αφίσα / με τον Κλαρκ Γκέημπλ να σκύβει / πάντα με ανασηκωμένο φρύδι / να ασπαστεί περιπαθώς / τη Βίβιαν Λη». (Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Με δίχτυ τον άνεμο, εκδ. Κίχλη)


6.

Μπίζνες. «Η διαρκής θητεία του στα "ελληνάδικα", οι γνωριμίες με τ' αφεντικά τους και η διείσδυση στα επαγγελματικά παρακλάδια τους ενέπνευσαν τον Φάνη να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον συγκεκριμένο χώρο. Βρήκε ένα γωνιακό ισόγειο με πατάρι σε διασταύρωση της Κασσάνδρου κι έστησε μεθοδικά το μπαράκι του, που ξεκίνησε ως καφετερία με ολίγη πράσινη τσόχα (κυρίως για τα πρωινά) κι εξελίχθηκε ανυποψίαστα σε συνοικιακό night club. Το χαμηλό προφίλ του μαγαζιού και το διακριτικό φλερτάρισμα πελατών και γυναικείου προσωπικού δεν είχαν προκαλέσει τη γειτονιά, κι οι εμφανίσεις της Αστυνομίας ήταν επισκέψεις ρουτίνας. Αλλά κι αργότερα, όταν μεσονυχτιάτικα οι σερβιτόρες παρείχαν επ' αμοιβή τις ερωτικές τους υπηρεσίες, κανένας θιγόμενος πολίτης δεν κατήγγειλε τη μετάλλαξη του καταστήματος σε καμουφλαρισμένο οίκο ανοχής». (Στέργιος Βαγγλής, Η ζωή τους μια φάρσα, εκδ. Εντευκτήριο)


7.

Φιλοσοφική Αλητεία. «Από την πολιτική αλητεία προτιμώ τη φιλοσοφική. Τουλάχιστον αυτήν μπορείς να τη δεις και με ρομαντικό μάτι, ακόμα κι όταν έχει ψυχοπαθολογικές προεκτάσεις. Ο υλισμός δεν σου αφήνει περιθώρια για προβολές. Η διαφορετικότητα όμως γίνεται άσπρη οθόνη πάνω στην οποία μπορείς να προβάλλεις τα δικά σου ιδεολογήματα [...] Η αληθινή φιλοσοφική αλητεία είναι απελευθέρωση από τις κοινωνικές συμβάσεις και νόρμες, απαλλαγή από τις ετικέτες πάσης φύσεως και είδους, αναρχική, ανατρεπτική πράξη στην ουσία της κι αντιστρατεύεται το ακριβοπληρωμένο φαίνεσθαι των καθωσπρέπει αστών». (Κωνσταντίνος Μπούρας, Φιλοσοφώντας άνευ..., εκδ. Momentum)

Τα βιβλία της εικόνας:

1. Κ.Π. Καβάφης, Το Λεξικό Παραθεμάτων, Εκδόσεις Ίκαρος,  Σελίδες: 305

2. Κωνσταντίνος Μπούρας, Φιλοσοφώντας άνευ..., Εκδόσεις Momentum, Σελίδες: 250

3. Γιώργος Μυλωνάς, Απόδραση από την Αμοργό, Εκδόσεις Ποταμός, Σελίδες: 289

radiobookspotting.blogspot.gr/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ