Ακόμα κι αν δεν πατάς στην κουζίνα, αυτά τα 3 βιβλία μαγειρικής αξίζει να τα διαβάσεις...

Ακόμα κι αν δεν πατάς στην κουζίνα, αυτά τα 3 βιβλία μαγειρικής αξίζει να τα διαβάσεις... Facebook Twitter
0

Ο διανοούμενος στην κουζίνα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις θρυλικές μακαρονάδες και τις ακόμα πιο θρυλικές μπουγιαμπέσες που ετοίμαζε με ανυπέρβλητο μεράκι ο αείμνηστος Άγγελος Ελεφάντης. Επίσης αλησμόνητη είναι η μαγειρική του ποιητή Ηλία Λάγιου, ιδίως οι κοτόσουπες και τα ψητά στον φούρνο. Ο Στέλιος Αναστασιάδης, μεγάλη μορφή, ηθοποιός του Σταύρου Τορνέ, ζωγράφος, αμετανόητος μποέμ και ο «Κακομοίρας» στη Χαμένη Άνοιξη του Στρατή Τσίρκα, όχι μόνο μαγείρευε εξαιρετικά, αλλά και έγραψε/ζωγράφισε τις Χειμωνιάτικες εναλλακτικές συνταγές, ένα έξοχο βιβλίο για κάθε λάτρη της γαστρονομίας (εκδ. Εξάντας). Ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, απ' την άλλη, εκπλήσσοντάς μας, όπως πάντα, συνέγραψε μία όλη κι όλη συνταγή μαγειρικής, και μάλιστα για βραστά αυγά. Επίσης για αυγά, αλλά μάτια, επινόησε μια έμπλεη χιούμορ συνταγή ο René Viénet, ένας σινολόγος, λόγιος και κινηματογραφιστής, φίλος του φιλόσοφου Κώστα Παπαϊωάννου και μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς. Επρόκειτο για τα διαλεκτικά αυγά, που τηγανίζουμε ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια και εν συνεχεία, πιστοί στη διαλεκτική του Εγέλου, από την οποία εμπνέεται ο Viénet, τα συνθέτουμε!

Ο συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς άργησε, όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, να καταπιαστεί με τη μαγειρική. Στο βιβλίο του Ο διανοούμενος στην κουζίνα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Μεταίχμιο) αφηγείται τις περιπέτειές του με τις κατσαρόλες, τα τηγάνια, τα βιβλία μαγειρικής, τα κρέατα και τα ζαρζαβατικά. «Εν πάση περιπτώσει», γράφει, «τι θέλουν οι συγγραφείς των βιβλίων μαγειρικής; Τυφλή υπακοή; Τι είδους σχέση υπαινίσσεται αυτό; Στο κάτω κάτω, δεν είσαστε φαντάροι σε αγγαρεία, να καθαρίζετε πατάτες, και δεν μπορούν να σας προσάψουν κατηγορίες για αυθάδεια, για συγκάλυψη ή οτιδήποτε άλλο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ποιος πλήρωσε για το βιβλίο τίνος. Ο μόνος τρόπος να κερδίσετε τον σεβασμό τους είναι να επαναστατήσετε. Συνεχίστε: καλό σας κάνει. Πιθανότατα κάνει και σ' αυτούς καλό».

2.

Μαγειρική και free jazz. Ο μέγιστος της τζαζ, ο Miles Davis (1926-1991), όταν υποχρεωνόταν σε κούρα για να πατσίσει τις καταχρήσεις, έκανε δύο πράγματα: ζωγράφιζε ή/και μαγείρευε. Μάλιστα, στη συναρπαστική Αυτοβιογραφία του (μτφρ. Μαριλένα Μασσάρου, εκδ. Εξάντας) μιλάει για τη συνταγή του για κοτόπουλο που επινόησε ο ίδιος. Τη μαγείρεψα και διαπίστωσα ότι είναι πολύ τζαζ συνταγή όντως και θυμίζει κοκτέιλ με βάση το τζιν ή τη βότκα. Και δεν την ξαναμαγείρεψα. Πάντως, έχει ενδιαφέρον: φιλετάκια από κοτόπουλο, ταντούρι, γιαούρτι, κόλιανδρο, κάρδαμο, τζίντζερ, μέλι, κρεμ φρες, γκάραμ μασάλα, πάπρικα και ο Θεός βοηθός! Στο λίαν συγκροτημένο βιβλίο των Ερβέ Τις & Πιερ Γκανιαίρ Η μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική (μτφρ. Αιμίλιος Βέζης, εκδ. Πόλις), όπου μεταξύ άλλων τσιτάρονται οι Αριστοτέλης, Γκαίτε, Άγιος Μποναβεντούρα, Κικέρων, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ζαν-Πολ Σαρτρ, Θωμάς Ακινάτης, Σπινόζα, Σοπενχάουερ κ.ά., πετυχαίνουμε και μια απίθανη συνταγή ειδικά για τους λάτρεις της free jazz: περιλαμβάνει πάπια, κόκκινο τόνο, eau-de-vie αχλαδιού, λιωμένο βούτυρο, χυμό λεμονιού, σοκολάτα κουβερτούρα, σιρόπι ζάχαρης και σάλτσα σόγιας!

3.

Επιστροφή στα βασικά. Μετά τις τζαζιές και τις εκκεντρικότητες, ας επανέλθουμε στα στοιχειώδη με τα οποία μεγαλώσαμε και στα οποία εμμένουμε. Η Μελίσσα Στοΐλη συνδυάζει με μαεστρία τη λογοτεχνία, τη λαογραφία και τη μαγειρική, προσφέροντάς μας ένα ωραιότατο βιβλίο που ανοίγει την όρεξη. Μέσα από τις σελίδες του Και διηγώντας τα... να τρως (εκδ. Κίχλη) μαθαίνουμε όχι μόνο συνταγές αλλά και τις ιστορίες λατρεμένων κλασικών εδεσμάτων, όπως το σπετζοφάι, οι αγκινάρες αλά πολίτα, ο κρασάτος κόκορας, ο λαγός στιφάδο, η ρεβιθάδα, το ιμάμ μπαϊλντί, τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο, το μπριάμ, η σούπα μινεστρόνε, το αρνάκι φρικασέ και άλλα. Η Στοΐλη έρχεται να μας θυμίσει ότι η μαγειρική «αποτέλεσε ένα χωνευτήρι γηγενών και ξένων, αστικών, αγροτικών και κοσμοπολιτικών παραδόσεων, το οποίο δημιούργησε μια κληρονομιά μοναδικών συνταγών με δάνεια και προσθαφαιρέσεις, με παραλλαγές και ριζικές αλλαγές». Στην εκτεταμένη βιβλιογραφία της Στοΐλη συναντάμε, μεταξύ άλλων, τον Γαληνό, την Πηνελόπη Δέλτα, τη Μαρία Ιορδανίδου, τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Πτωχοπρόδρομο, τον Νίκο Σαραντάκο, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ, τον Κώστα Ταχτσή κ.ά. Μαθαίνουμε, επίσης, πόσο σημαντική είναι η επιστροφή της φασολάδας στα καλά σπίτια (!) και ότι γίνονται πανελληνίως διαγωνισμοί για την καλύτερη. Μάλιστα, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μας πληροφορεί η Στοΐλη, «οργανώνει διαγωνισμό συνήθως κάθε Μάρτιο, και από τα έσοδα δίνονται υποτροφίες. Οι υποτροφίες της φασολάδας! Τέτοιες δάφνες δρέπουν πλέον αυτά τα θρυλικά όσπρια...».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ