Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στο οπισθόφυλλο του δίσκου Darkness on the Edge of Town (1978)

Μπρους Σπρίνγκστιν: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ

0

Αν δεν ήταν η αυτοβιογραφία ενός ροκ σταρ, θα ήταν ένα ταξίδι στην ψυχή της Αμερικής, όπως ακριβώς είναι και οι στίχοι του, βγαλμένοι από το υπογάστριο της απέραντης αυτής ηπείρου, από τις εργατικές γειτονιές και τις καντίνες με τα χοτ-ντογκ κάτω από «φώτα από νέον που μοιάζουν με φλόγες», από τις ξεφτισμένες εικόνες με ηλιοβασιλέματα με το λούνα παρκ στο βάθος, από τις «ένδοξες μέρες» («Glory Days»), τα τραύματα και τις αμήχανες νίκες και κυρίως από τη βαθιά πεποίθηση ότι όταν το Αφεντικό τραγουδάει, βγαίνει το άστρο που εκπλήρωσε την πορεία του πάνω από τα λιωμένα συντρίμμια. Γι’ αυτό και δεν εκπλήσσει κανέναν, ούτε όσους δεν ανήκουν σε αυτή την ιδιαίτερη φυλή των αμετανόητων φανατικών του Σπρίνγκστιν που το Born to run (κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα ελληνικά από τη Key Books σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά) δεν είναι μία ακόμα αυτοαναφορική αφήγηση ενός μεγάλου αστέρα –άραγε του τελευταίου αυθεντικού;–αλλά ένα συναρπαστικό, άκρως καλογραμμένο έργο ενηλικίωσης (Βildungsroman) για την ίδια την αμερικανική ήπειρο, που από τη μια γιγαντώνεται, γίνεται ισχυρή και από την άλλη νιώθει τις ψευδαισθήσεις να σκορπίζονται στον μολυσμένο αέρα. Διαβάζοντας τις σχεδόν 600 σελίδες αυτής της καταιγιστικής αφήγησης που σε απορροφά μέχρι την τελευταία σελίδα, νιώθεις ότι ακολουθείς όλο αυτό το ταξίδι στο εκρηκτικό μεταπολιτευτικό διάστημα που διαμόρφωσε τη σύγχρονη Αμερική και ταυτόχρονα την προσωπικότητα του πιο κεντρικού και αντιπροσωπευτικού εκφραστή της μουσικά.

Εξού και όταν παρακολουθείς τον Μπρους να διαγράφει με άνεση όλη αυτή την πορεία καθώς έχει βιώσει όσα περιγράφονται από πρώτο χέρι, από τις οικογενειακές εκδρομές-ταξίδια στην άκρη του Νιου Τζέρζι ως τις διαφορετικές φυλές που έθρεψαν την αμερικανική περιφέρεια των μεγάλων πόλεων και από τα ξέγνοιαστα χρόνια των αρχών της δεκαετίας του ’60 ως την οδυνηρή εμπειρία του Βιετνάμ, όπου περιέγραψε πώς γλίτωσε, την τελευταία στιγμή, την επιστράτευση λόγω ενός τροχαίου, και από εκεί στην ξέφρενη δεκαετία του ’90 και την τραγωδία της 11η Σεπτεμβρίου αλλά και στη νέα εποχή του Ομπάμα, τον οποίο υποστηρίζει με σθένος.

Όμως, παρά τις διαρκείς αντιπαλότητες με φίλους, όταν οι διαφορές λύνονταν σε γκρεμισμένα εργοστάσια στην ακτή του Νιου Τζέρζι, όπου έμεναν για ένα διάστημα με το πρώτο του μουσικό σχήμα, ο ίδιος παρέμενε εγκρατής και άκρως εργατικός, χαρακτηριστικά που του κληροδότησε, όπως ομολογεί, η μητέρα του, και, το κυριότερο, σεμνός και γήινος, κάτι που τον καθιστά μοναδικό μέχρι σήμερα.

Ξέροντας καλά τα συστατικά της γλυκόπικρης γεύσης του αμερικανικού ονείρου, εξηγεί αναλυτικά στο αντίστοιχο κεφάλαιο πώς διοχετεύτηκαν στη μουσική του: «Τον τίτλο Born to run ήμουν σίγουρος ότι τον είχα ξαναδεί κάπου. Ίσως γραμμένο με ασημόσκονη στο καπό ενός αυτοκινήτου που σεργιάνιζε στους δρόμους του Άσμπουρι, ή μπορεί να τον είχε πάρει το μάτι μου σε κάποια απ’ τις ταινίες με χοτ ροντ που έβλεπα μανιωδώς στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Ίσως, πάλι, να ήταν κάπου εκεί έξω στον αέρα, να πλανιόταν στη μείξη από θαλασσινό νερό και μονοξείδιο του άνθρακα στις λεωφόρους Κίνγκσλεϊ και Όσιαν κάποιο Σαββατόβραδο που θα γίνονταν κόντρες. Απ’ όπου κι αν προερχόταν, πάντως, διέθετε τα βασικά συστατικά μιας επιτυχίας: οικειότητα και πρωτοτυπία∙ προξενούσε έκπληξη αλλά και ταύτιση στον ακροατή. Μια μεγάλη επιτυχία σού δίνει την αίσθηση ότι υπήρχε ανέκαθεν και ταυτόχρονα ότι δεν έχεις ξανακούσει ποτέ κάτι τέτοιο». Το διαπιστώνεις, άλλωστε στους στίχους «In the day we sweat it out on the streets of a runaway American dream...» αλλά και στα αντιφατικά λόγια «death trap», «suicide rap» που έγραψε για την παγίδα θανάτου που παραμονεύει εκεί που δεν το περιμένεις: «Κι έπειτα πρόσθεσα τις στροφές “I want to guard your dreams and visions... I want to know if love is real”. Αυτά διακυβεύονται, τα όνειρά σου, τα οράματά σου!», όπως ομολογεί χαρακτηριστικά.

Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν κρατάει το Greetings from Asbury Park, το πρώτο του άλμπουμ.

Επομένως, δεν είναι τυχαία τα κεφάλαια του βιβλίου και τίτλοι όπως «Darkness on the edge of town», «Καλιφόρνια», «Νεμπράσκα», κεφάλαια για την ιταλική και ιρλανδική πλευρά μιας μοιρασμένης στα δύο οικογένειας και ξεχωριστές αναφορές στα χρόνια της σταδιακής ανέλιξης από την εποχή των πρώτων σχημάτων του, τους Castiles και τους Steel Mill, που αποτελούν τον κορμό του πρώτου μέρους της αυτοβιογραφίας του, το οποίο διαδέχεται η λαμπερή εποχή της επιτυχίας του Born to run, του γάμου του με την Πάτι, της γέννησης των παιδιών του –το μόνο σημείο όπου η γραφή του γίνεται μελό– αλλά και της μάχης του με την κατάθλιψη.

bruce
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Bruce Springsteen, Born to run, Μτφρ: Αλέξης Καλοφωλιάς, Εκδ. Key Books, Σελ.: 592.

Τίποτα δεν είναι αθώο, τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν χαρίζεται εύκολα, όπως ξέρει κάθε Αμερικανός που βιώνει κάθε λέξη των στίχων του Μπρους με τη ψυχή του: η αφήγηση ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια των προγόνων, που έφτασαν από την Ολλανδία και την Ιρλανδία από την πλευρά του σκληροτράχηλου και μετέπειτα παρανοϊκού πατέρα του, ο οποίος ορκιζόταν αποκλειστικά στο «ιερό εξάμπιρο» –η αιτία που, όπως λέει ο ίδιος, έμεινε μακριά από το ποτό και τις ουσίες–, και από τη Νότια Ιταλία, από την πλευρά της μητέρας του, η οποία ήταν μια αξιοπρεπής γραμματέας δικηγορικού γραφείου με ελάχιστη, όμως, ικανότητα να αντισταθεί στον απόλυτα κυριαρχικό σύζυγο. Η διασκέδαση στα παιδικά χρόνια συνίστατο, κυρίως, σε βόλτες στη μακρινή εσπλανάδα στον λόφο που βρισκόταν στην άκρη της πόλης, ενώ τα κρύα σπίτια όπου έμεναν θερμαίνονταν από τις ιστορίες της γιαγιάς και μια παλιά στόφα – πολλές φορές δεν υπήρχε καν ζεστό νερό. Ακόμα και οι βόλτες με το αυτοκίνητο δεν είχαν αμεριμνησία αλλά ήταν μια οδυνηρή εμπειρία, γεμάτη άγριες εικόνες, όταν με την αδελφή του παρατηρούσαν τους άνδρες να σκοτώνονται κυριολεκτικά στο ξύλο στη μέση του δρόμου – ο σκληρός κόσμος των ανδρών, για τον οποίο μιλάει να αναλυτικά σε διαφορετικά σημεία του βιβλίου του.

Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Οι γονείς του Μπρους την ημέρα του γάμου τους.

Όμως, παρά τις διαρκείς αντιπαλότητες με φίλους, όταν οι διαφορές λύνονταν σε γκρεμισμένα εργοστάσια στην ακτή του Νιου Τζέρζι, όπου έμεναν για ένα διάστημα με το πρώτο του μουσικό σχήμα, ο ίδιος παρέμενε εγκρατής και άκρως εργατικός, χαρακτηριστικά που του κληροδότησε, όπως ομολογεί, η μητέρα του, και, το κυριότερο, σεμνός και γήινος, κάτι που τον καθιστά μοναδικό μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι εξακολουθεί να μένει στο Νιου Τζέρζι, όπου κάποτε, στα νότια, απλωνόταν η χώρα των «γκρίζερ» προς τον Αυτοκινητόδρομο 9 και στην ενδοχώρα τα σκληροπυρηνικά «μαύρα παιδιά» της ροκ με τα διαρκή ξεσπάσματα και τα ναρκωτικά. Εκείνος όμως ήξερε ότι δεν ανήκε σε καμία από αυτές τις φυλές, αφού όλα του τα ακούσματα αμφισβητούσαν την καθαρότητα, μπολιάζοντας τη μουσική του με το ηχόχρωμα της μουσικής των μαύρων και τις φολκ μπαλάντες και συνοψίζοντας τόσο τις ροκ εντάσεις όσο και τις ποπ καταβολές των ωραίων εφήβων του Άσμπουρι Παρκ, όπου εμφανίζονταν, όταν στα τύμπανα πρωταγωνιστούσε ο περίφημος «Μα Ντοκ». Η αφροϊταλική κόμμωση και η αγριάδα του Σπρίνγκστιν έδινε την ένταση για την οποία διψούσαν τα πλήθη, χωρίς τον ρεβανσισμό των υπόλοιπων ροκάδων, ενώ τα χέρια του μάτωναν κυριολεκτικά παίζοντας μια κιθάρα που είχε αποκτήσει με το ίδιο του το αίμα.

Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μπρους όπως παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του
Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μπρους όπως παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του
Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μπρους όπως παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του
Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μπρους όπως παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του

Άκρως συγκινητικές είναι, για παράδειγμα, οι περιγραφές για το πώς δανείστηκε, παιδί ακόμα, την πρώτη του κιθάρα μαζί με τη μητέρα του. Στη συνέχεια αγόρασε μια σειρά κάπως καλύτερα μοντέλα, μια Κεντ και κατόπιν μια πετρόλ μασίφ Epiphone. Άκρως αντιπροσωπευτική του Μπρους είναι η σκηνή που χρειάστηκε να κουβαλήσει, σαν τον «καουμπόη του μεσονυχτίου», όπως γράφει χαρακτηριστικά, μια φτηνή ακουστική κιθάρα χωρίς θήκη στο λεωφορείο όταν πήγαινε για οντισιόν στο γραφείο του Τζον Χάμοντ. Ως αυθεντικός καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε παρά να είναι φετιχιστής και ενθουσιώδης όχι μόνο με τις κιθάρες αλλά και με οτιδήποτε του κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής. Είναι τόσο πυρακτωμένες οι περιγραφές για τη στιγμή που άκουσε πρώτη φορά τον «επί γης Μεσσία», τον Έλβις Πρίσλεϊ, και κατόπιν τους Μπιτλς, ώστε αναγκάζεται να γράψει με κεφαλαία γράμματα και να χρησιμοποιήσει αποσιωπητικά, σαν να τους βλέπει τώρα με φλέβες που καίνε. Αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι είναι αυτό που τον καθιστά πραγματικό αφεντικό: το ότι κρατάει ακόμα ζωντανή τη σπίθα του πρωτογενούς ενθουσιασμού που βάζει φωτιά όχι μόνο στον λόγο του αλλά σε κάθε του εμφάνιση. Ευτυχώς αυτός δεν κόπασε όπως ούτε και τα απωθημένα, απλώς γλύκανε με τα χρόνια, μεταλλάχθηκε, έγινε αγωνία, ακόμα και το τέρας της κατάθλιψης, την οποία αποδίδει εν πολλοίς στην προβληματική σχέση με τον πατέρα του – κάποιες στιγμές απόγνωσης που, όμως, δεν τους επέτρεψε να τον καταβάλουν. Από τα πιο συγκλονιστικά αποσπάσματα αυτής της άκρως εξομολογητικής βιογραφίας είναι η περιγραφή του πώς έδειξε στον πατέρα του το Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία Φιλαδέλφεια: «Μόλις έφτασα στο Σαν Ματέο, μπήκα στην κουζίνα, όπου ο πατέρα μου εξακολουθούσε να κάθεται και να καπνίζει σαν Βούδας της εργατικής τάξης, και το ακούμπησα στο τραπέζι μπροστά του. Το κοίταξε, έπειτα κοίταξε εμένα και είπε: “Δεν θα ξαναπώ ποτέ σε κανέναν τι θα κάνει”».

Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν το 1968.
Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Φωτογραφία του Frank Stefanko από το Darkness on the Edge of Town
Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μπρους όπως παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του
Born to run: Όλα όσα γράφει στην αυτοβιογραφία του το αφεντικό της ροκ Facebook Twitter
Εικόνες από το προσωπικό αρχείο του Μπρους όπως παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του

Αυτό, βέβαια, δεν το τήρησε ο Μπρους που, όπως ομολογεί, έκανε αμέτρητα λάθη, παρασύρθηκε από την αδυναμία του στις γυναίκες, συγκρούστηκε βίαια, αδίκησε πρώην συναδέλφους του, αγάπησε με την ψυχή του την πρώην σύζυγο του Πάτι, η οποία του χάρισε μια όμορφη οικογένεια και τρία παιδιά. Μαζί της ανακάλυψε την ουσιαστική του όψη: «Η νέα μας ζωή αποκάλυψε ότι ήμουν κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι, μια ιστορία, μια νύχτα, μια ιδέα, μια αλήθεια, μια σκιά, ένα ψέμα, μια στιγμή, μια ερώτηση, μια απάντηση, ένα ανήσυχο αποκύημα της φαντασίας μου και της φαντασίας των άλλων... Η δουλειά είναι δουλειά, αλλά η ζωή... είναι ζωή! Και η ζωή υπερβαίνει την τέχνη πάντοτε». Στις 23 Σεπτέμβρη, οπότε το αφεντικό συμπληρώνει 75 χρόνια ακάματης περιοδείας στον πλανήτη Γη, μπορεί να είναι περήφανος ότι έπιασε το νόημα περισσότερο απ’ τον καθένα για όλους αυτούς τους λόγους και γιατί εξαρχής γνώριζε πως «nobody wins, unless everybody wins». Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ μόνος του, γιατί ήταν όλοι εμείς, ο καθένας ξεχωριστά και μαζί, υπηρέτες και αφεντικά.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ