Βρήκαν τα οστά της όμορφης δολοφόνου Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ

H Nαστάζια Κίνσκι στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τόμας Χάρντυ, από τον Ρομάν Πολάνσκι (1979)
2

Αρχαιολόγοι υποθέτουν πως λείψανα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ανήκουν πιθανά σε μία γυναίκα της οποίας η εκτέλεση επηρέασε βαθύτατα τον συγγραφέα Τόμας Χάρντι, και ενέπνευσε μία από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες του, την Τες των Ντ'Ύρμπερβιλ.

Σε ανασκαφή στην φυλακή του Ντόρτσεστερ στο Ντόρσετ, όπου ο δεκαεξάχρονος Χάρντι παρακολούθησε τον δημόσιο απαγχονισμό της Μάρθα Μπράουν αφού καταδικάστηκε για τον φόνο του βίαιου συζύγου της, ανακαλύφθηκαν οστά που πυροδότησαν εικασίες λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. 

 

Λείψανα, καθώς κι ένα κρανίο βρέθηκαν στην φυλακή που έκλεισε τις πόρτες της το 2013 για τελευταία φορά ώστε να δώσει την θέση της σε ένα οικιστικό συγκρότημα. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών του Χάρντι, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα οστά πιθάνα ανήκουν στην Μπράουν, η οποία ενέπνευσε στον συγγραφέα τον θλιβερό θάνατο της Τες. Εξέφρασαν μάλιστα την επιθυμία τους να πραγματοποιηθούν μελέτες και εξετάσεις προκειμένου να ταυτοποιηθεί σε ποιον/ποια ανήκουν και να ταφούν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση 190 κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων και γραφείων. 

Ο Νικ Γκίλμπυ, κινηματογραφιστής, λάτρης του Χάρντι και κάτοικος του Ντόρσετ λέει: "Δεν θεωρώ δύσκολο να ταυτοποιηθεί αν τα λείψανα αυτά ανήκουν σε γυναίκα. Αν ναι, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν στην Μάρθα." 

Πρότεινε την πλήρη διερεύνηση του οικοπέδου της φυλακής. "Πιστεύω πως πρέπει να διεξαχθούν αρχαιολογικές έρευνες στον χώρο των φυλακών ώστε τυχόν λείψανα να ανασκαφούν, και να ταφούν όπως θα έπρεπε. Η Μάρθα είναι σημαντική ιστορική φιγούρα λόγω της σύνδεσης της με τον Χάρντι." 

Βρήκαν τα οστά της όμορφης δολοφόνου Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ Facebook Twitter
Το χειρόγραφο της Τες των Ντ'Ύρμπερβιλ Φωτογραφία: 12174/The British Library

Λείψανα, καθώς κι ένα κρανίο βρέθηκαν στην φυλακή που έκλεισε τις πόρτες της το 2013 για τελευταία φορά ώστε να δώσει την θέση της σε ένα οικιστικό συγκρότημα. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών του Χάρντι, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα οστά πιθάνα ανήκουν στην Μπράουν, η οποία ενέπνευσε στον συγγραφέα τον θλιβερό θάνατο της Τες.

Ο Τόμας Χάρντι ήταν ένας από τους 4.000 ανθρώπους που παρέστησαν στον απαγχονισμό της Μπράουν τον Αύγουστο του 1856. Ήταν ένα γεγονός που σημάδευσε την ζωή και το έργο του. Έπειτα από εβδομήντα χρόνια σε μια επιστολή σε μία φίη, την Λαίδη Χέστερ Πίννυ, εκφράζοντας ντροπή για την παρουσία του εκεί, προσθέτοντας: "Η μόνη μου δικαιολογία είναι το νεαρό της ηλικίας μου και το ότι βρέθηκα στην πόλη για άλλους λόγους."  

Ωστόσο δεν αντιστέκεται στην περιγραφή του απαγχονισμού με κάθε λεπτομέρεια. "Θυμάμαι πως φαινόταν η λεπτή της σιλουέτα στον ουρανό, όπως κρεμόταν μέσα στο ψιλόβροχο και πως το σφιχτό μαύρο μεταξωτό φόρεμα περιέγραφε την μορφή της καθώς διέγραφε ένα ημικύκλιο σαν εκκρεμές."  

Το μυθιστόρημα Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ εκδόθηκε το 1891. Υπάρχουν κάποιες επιφανειακές ομοιότητες ανάμεσα στη Τες και την Μπράουν: και οι δύο γυναίκες εκτελέστηκαν για την δολοφονία ανδρών που τις είχαν αδικήσει κατά κάποιον τρόπο. Η Τες μαχαιρώνει τον Άλεκ Ντ'Υρμπερβιλ, τον ενορχηστρωτή της πτώσης της. Η Μπράουν καταδικάσθηκε για την δολοφονία του συζύγου της με τσεκούρι, παρότι επέμεινε στην αθωότητα της.

 

Στο βιβλίο του ο Χάρντι δεν περιγράφει τον θάνατο της Τες λεπτομερώς. Αντιθέτως, αφηγείται πως δύο παριστάμενοι παρατηρούν σ' έναν πύργο να στήνεται ένα ψηλό κοντάρι. "Λίγα λεπτά αφού το ρολόι σήμανε την ώρα κάτι μετακινήθηκε αργά επάνω στο κοντάρι και με τον αέρα ξετυλίχθηκε. Ήταν μια μαύρη σημαία. Η δικαιοσύνη είχε αποδοθεί."

Σε χειρόγραφες σημειώσεις των συζητήσεών της με τον Χάρντι, η Λάιδη Πίννυ περιγράφει το πώς αναφερόταν στην Τες και την Μαρθα. "Η συμπόνια τους για τις δυστυχισμένες αυτές γυναίκες ήταν εκπληκτική." έγραφε.  

Βρήκαν τα οστά της όμορφης δολοφόνου Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ Facebook Twitter
Η Μάρθα Μπράουν εκτελέστηκε στην φυλακή του Ντόρτσεστερ το 1856. Τον απαγχονισμό της παρακολούθησε ο έφηβος Τόμας Χάρντι. Φωτογραφία: Rex/Shutterstock

Η κατασκευαστική εταιρεία Developer City & Country έχει υποβάλλει αίτηση για πολεοδομική άδεια για το οικόπεδο της φυλακής. Ως μέρος του έργου, η εταιρεία ζήτησε μια αρχαιολογική μελέτη. Στην έκθεσή τους οι αρχαιολόγοι αναφέρουν πως τα λείψανα βρέθηκαν εκτός καθαγιασμένου εδάφους προσθέτοντας ότι "Είναι γνωστό πως η ταφή των εκτελεσθέντων πραγματοποιούνταν εκτός καθαγιασμένου εδάφους από το 1830 κι έπειτα, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να ανήκουν σε εκτελεσθέντα."    

"Η πρόθεση είναι τυχόν ανθρώπινα λείψανα που θα μετακινηθούν λόγω των οικοδομικών εργασιών, να καταγραφούν ως πρέπει και να μεταφερθούν με σκοπό να ταφούν ξανά έπειτα από την κατάλληλη αξιολόγηση και ανάλυση."  


Ο Μάϊκ Νίξον, γραμματέας της Εταιρείας Τόμας Χάρντι, είπε πως θα πρέπει ερευνηθεί περαιτέρω ο χώρος πριν την έναρξη των εργασιών. "Είναι γνωστό ότι ο Χάρντι συγκέντρωνε εμπειρίες και τις χρησιμοποιούσε μετά από δεκαετίες. Όταν έγραψε την Τες είμαι βέβαιος ότι είχε την Μάρθα Μπράουν κατά νου. Πιστεύουμε ότι τα λείψανα θα πρέπει να τύχουν σεβασμού, σε όποιον κι αν ανήκουν, ωστόσο θα ήταν καλό, αν αποδειχθεί ότι είναι της Μάρθα."

Ο εκπρόσωπος της εφορίας αρχαιοτήτων Κότσγουολντ, η οποία διεξήγαγε την ανασκαφή δήλωσε "Στην παρούσα φάση δεν είναι δυνάτον να καθορισθεί το φύλο των λειψάνων καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί ώστε να καταγραφούν και να αναλυθούν."

Στοιχεία από την Guardian

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αγαπητέ/ή ΑΑΑΑΑ,Έχω την εντύπωση ότι ο Cat Stevens το τραγούδι που αναφέρεις το έγραψε, το 1970, για τη μέχρι τότε φιλενάδα του Αμερικανίδα Patti D'Arbanville. Καμιά σχέση με την εκτελεσθείσα που αναφέρει το άρθρο.