Cube Art Editions

Cube Art Editions Facebook Twitter
0

 

Cube Art Editions Facebook Twitter

 

Από την Μαρία Παππά/ Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακριβός 

 

Οι εκδόσεις Κύβος [ή αλλιώς CubeArtEditions] είναι καλλιτεχνικές εκδόσεις και αφορούν κυρίως την τέχνη. Υπάρχουν εδώ και 12 χρόνια περίπου και από πίσω κρύβεται η ζωγράφος Έλενη Σαρόγλου. Είναι πολύ ιδιαίτερες εκδόσεις με μοναδικά βιβλία που μπορείς να πεις ότι είναι συλλεκτικά ή είναι τα ίδια έργα τέχνης. Τελευταία βγάζουν και πρωτότυπα και πραγματικά προσεγμένα ημερολόγια με την υπογραφή του Χρήστου Λάλιου.  Όπως λέει και η ίδια η κ. Σαρόγλου σε κάποια στιγμή της συνομιλίας μας όταν μου δείχνει τα βιβλία  «Είναι κάτι πολύ απλό για μένα. Είμαι καλλιτέχνης. Είναι κι αυτό μια καλλιτεχνική έκφραση και το ευχαριστιέμαι»

 

Πότε ξεκινήσατε τις εκδόσεις;

 

Το 2001. Ήταν μια εποχή που τελείωνα την συνεργασία μου με την γκαλερί Τούντα και ήθελα να ασχοληθώ με τα βιβλία. Ήμουνα άπειρη βέβαια και έπεσα κατευθείαν σε βαθιά νερά.

Τι είναι οι καλλιτεχνικές εκδόσεις;

 

Οι καλλιτεχνικές εκδόσεις αφορούν καταλόγους εκθέσεων, βιβλία για το έργο καλλιτεχνών, λευκώματα, θεωρητικά κείμενα για την τέχνη, αλλά και artists’ books, μια ιδιαίτερη κατηγορία που ξεφεύγει από την ευρεία έννοια του βιβλίου, αγγίζοντας περισσότερο την έννοια του «έργου».

Cube Art Editions Facebook Twitter
Cube Art Editions Facebook Twitter
Cube Art Editions Facebook Twitter

Τι background έχετε; Έχετε ασχοληθεί με την τέχνη;

 

Ξεκίνησα από τη Σχολή Βακαλό, το 1965 και μετά σπούδασα ζωγραφική στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ζωγράφισα για χρόνια αλλά δεν έκανα εκθέσεις. Δεν ένιωθα πολύ ασφαλής να εκτεθώ. Το ’88 ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την Ιλεάνα Τούντα, στο στήσιμο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, και παραμείναμε μαζί μέχρι το 2002.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε εκδόσεις;

 

Πάντα με ενδιέφερε το χαρτί, το βιβλίο, που το πιάνεις και το κοιτάς και η αίσθηση που έχει στο χέρι σου συγχρόνως με το περιεχόμενο του. Επειδή στη γκαλερί είχα την επιμέλεια των καταλόγων, δεν ήθελα να είναι απλώς μια καταγραφή κάποιων έργων μετά από μια έκθεση. Ήθελα να δίνουν περισσότερο το πνεύμα και την αίσθηση της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Το πρώτο βιβλίο που εκδώσατε ποιο ήταν;

 

Ήταν η δουλειά ενός φίλου που θα έκανε μια έκθεση και κάτσαμε λιγάκι μαζί και διαλέξαμε τα έργα του. Όμως, πριν καν αρχίσω τις δικές μου εκδόσεις, είχα μια πολύ σημαντική εμπειρία με την αρχειοθέτηση μιας μεγάλης ιδιωτικής συλλογής και την επιμέλεια του καταλόγου της. Η διαδικασία αυτή ήταν που μου έδωσε την ιδέα αλλά και κάποια αυτοπεποίθηση για να ασχοληθώ με τις εκδόσεις.

Τα στέλνετε και στο εξωτερικό;

 

Ναι. Και μέσω του site μας αλλά και μέσω των ξένων καλλιτεχνών που συνεργαζόμαστε. Τα περισσότερα βιβλία μας είναι μεταφρασμένα, συνήθως δίγλωσσα, και καμιά φορά και τρίγλωσσα.

Cube Art Editions Facebook Twitter
Cube Art Editions Facebook Twitter
Cube Art Editions Facebook Twitter

Αντιμετωπίσατε ποτέ δυσκολίες;

 

Όταν ξεκίνησα δεν είχα ιδέα τι είναι οι τυπογράφοι, τα χαρτιά, η βιβλιοδεσία, η διανομή, τα βιβλιοπωλεία και πώς σε αντιμετωπίζουν. Όταν έφτασα στα 5-6 βιβλία, πήγα σε έναν μεγάλο διανομέα για την διανομή τους, με συμπάθεια μου είπε ότι δεν είναι βιβλία που μπορεί να πουλήσουν και στο τέλος του χρόνου θα χρειαζόταν να πληρώσει κι από πάνω. Έκτοτε τρέχουμε και κάνουμε την διανομή μόνοι μας, με την συνεργάτιδά μου Κλαίρη Παπασταματίου που είναι και συντηρήτρια έργων τέχνης. Γενικά το ξέρουμε ότι δεν είναι βιβλία που μπορείς να πουλήσεις και να βγάλεις τα έξοδα σου. Λίγα το έχουν κάνει μέχρι στιγμής.

Σε πόσα αντίτυπα βγαίνουν;

 

Παλιά τύπωνα γύρω στα 1.000 αντίτυπα επειδή έτσι νόμιζα ότι έπρεπε. Τώρα τυπώνουμε 300 με 600. Πολλές φορές και 100 και 50 που είναι αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τους καλλιτέχνες.

Πώς επιλέγετε τους καλλιτέχνες;

 

Συνήθως μας βρίσκουν αυτοί. Σπάνια συμβαίνει το αντίθετο. Και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται και μας προσεγγίζουν.

Τι φιλοσοφία έχετε σαν εκδοτικός;

 

Οι εκδόσεις στηρίζονται στην στενή και αμοιβαία συνεργασία εκδότη και καλλιτέχνη με σκοπό την ουσιαστική αποτύπωση και μεταφορά του έργου τέχνης σε βιβλίο. Σημαντικό μέρος σε αυτό αποτελεί και ο γραφίστας. Συνεργαζόμαστε με τον Χρήστο Λιάλιο που είναι ένας πολύ ιδιαίτερος γραφίστας. Δίνει και ο ίδιος το δικό του στίγμα. Φιλοσοφία με κεφαλαία δεν υπάρχει. Απλά μου αρέσει και το κάνω με φροντίδα.

Κάποιος καλλιτέχνης που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας πω. Πολλές φορές σου προτείνουν μια δουλειά χωρίς να ξέρεις ακριβώς που μπορεί να σε οδηγήσει. Δεν είναι πάντα προκαθορισμένο. Είναι σαν να δημιουργείται εκείνη τη στιγμή το βιβλίο με την συνεργασία και του καλλιτέχνη και του γραφίστα. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο, πολλές φορές αργούμε να καταλήξουμε, αλλά αυτό έχει υπάρξει και πολύ θετικό. Έχουμε το χρόνο να το δουλέψουμε στο μυαλό μας και έτσι έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Το βιβλίο π.χ. της Λήδας Παπακωνσταντίνου έκανε δυο χρόνια για να βγει αλλά μου άρεσε πάρα πολύ τελικά.

 

Έχετε κάποιο αγαπημένο;

 

Έχω αρκετά αγαπημένα. Το «Εννέα» της Μαρίας Κόντη, «Στο Ξενία της Άνδρου» της Λίζης Καλλιγά, τα ημερολόγια που εκδίδουμε κάθε χρόνο ή το πρόσφατο «Το τραγούδι του αηδονιού» της Αθηνάς Ιωάννου. Και μια άλλη αγαπημένη σειρά είναι «Ο Φρόιντ σε διακοπές» της Sharon Kivland, με καλλιτεχνικό, ψυχαναλυτικό και ταξιδιωτικό περιεχόμενο, που τώρα εκδίδουμε τον τέταρτο τόμο. Είναι και άλλα πολλά.

Cube Art Editions Facebook Twitter
Cube Art Editions Facebook Twitter
Cube Art Editions Facebook Twitter

Πόσα βιβλία έχετε εκδώσει μέχρι στιγμής;

Έχουμε βγάλει γύρω στα 40. Κάθε φορά που κάνεις ένα βιβλίο κάτι μαθαίνεις. Λες ότι δεν έπρεπε να το κάνω έτσι, έπρεπε να το κάνω αλλιώς. Ή βρίσκεις λάθη. Πάντα νομίζεις ότι τα έχεις όλα σωστά και σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει όπως το θες.

Υπήρχε κάποια στιγμή, όλα αυτά τα χρόνια, που είπατε ότι θα σταματήσετε;

Ναι, πολύ συχνά. Λέω, δεν μπορώ άλλο, θα τα παρατήσω και θα κάθομαι να φτιάχνω κουλουράκια για τα εγγόνια μου. Και μετά συνεχίζω πάλι. Υπάρχει πάντα στη διαδικασία κάτι που μπορεί να πάει στραβά. Ξεκινάς με ένα πολύ ωραίο βιβλίο και στην πορεία περνάς από το τυπογραφείο, τα χαρτιά, τα μελάνια, τις μηχανές, τα μαχαίρια, το δίπλωμα, το δέσιμο, το κόλλημα, το εξώφυλλο, το στέγνωμα. Σε κάτι από όλα αυτά, και να είσαι από πάνω, κάτι μπορεί να πάει στραβά και να καταστραφεί.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την τέχνη;

Λίγοι, όχι πολλοί. Κυρίως αυτοί που πάνε στις γκαλερί και τις εκθέσεις τέχνης. Που και πάλι δεν ξέρω αν όλοι αυτοί ενδιαφέρονται πραγματικά. Πάντως φέτος, στις διοργανώσεις που συμμετείχαμε, υπήρχε τεράστια ανταπόκριση από τους νέους ηλικίας 20-30 ετών σε σχέση με τους μεγαλύτερους που ήταν πιο διστακτικοί. Ενδιαφέρονται για την τέχνη και δεν έχουν τόσες αναστολές. Πολύ πιο απλοί και ενθουσιώδεις από την δικιά μου γενιά, που ήμασταν πιο βαρύγδουποι σχετικά με το τι είναι τέχνη και πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

http://www.cubearteditions.com/

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ