Δέκα συγγραφείς σε σπάνιες εμφανίσεις σε βίντεο

Δέκα συγγραφείς σε σπάνιες εμφανίσεις σε βίντεο Facebook Twitter
1

Διαβάζεις ένας βιβλίο. Το έχεις στη βιβλιοθήκη σου για χρόνια. Η αγάπη για ένα βιβλίο, για ένα συγγραφέα, εμπνέει μια φυσική περιέργεια για το πρόσωπο πίσω από τις λέξεις. Για μερικούς από αυτούς, η λατρεία του κοινού τους έχει εκθέσει στην αδηφάγο δημοσιότητα, άλλοι όμως παραμένουν ένα αίνιγμα. Οι φωνές και η εικόνα τους πολλές φορές αποτυπώθηκε στο φακό εξαιτίας ακόμα και ενός τεχνικού λάθους.

 

Ο συγγραφέας του 1984 Τζωρτζ Οργουελ περπατά σε μια πεδιάδα μετά από έναν αγώνα στο Κολλέγιο Ιτον, στο οποίο φοίτησε με το όνομά του Ερικ-Αρθουρ Μπλερ. Στο Ιτον το 1917, στα 18 του, καθοδηγήθηκε στη γραφή από τον καθηγητή A. S. F. Gow. Στο βίντεο, φαίνεται φευγαλέα, είναι ο τέταρτος από αριστερά.

  

Τζορτζ Οργουελ/ στο 0.50

  

Ο Ντ. Τζ. Σάλιντζερ έζησε μια απλή και ήρεμη ζωή στην πόλη Κορνίς του Νιού Χάμσαϊρ. Σε αυτό το βίντεο, όπως επισημαίνει ένας σχολιαστής του You Tube, οι τοπικές ρυθμίσεις τον δείχνουν μάλλον στο Γουίντσορ του Βερμόντ. Στην πόλη του ο κόσμος τον έβελεπε σαν ένα απλό άνθρωπο όχι σαν το διάσημο συγγραφέα του The Catcher in the Rye. Αγαπούσε τα δείπνα με ροστμπιφ των 12 δολαρίων στην τοπική εκκλησία, στην οποία πήγαινε συχνά και περνούσε την ώρα του γράφοντας στο σημειωματάριό του.

 Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

 

Αυτά είναι τα μόνα γνωστά πλάνα του Μαρκ Τουέν, τραβηγμένα από τον Τόμας Εντισον το 1909. Ο μουστακοφόρος χιουμορίστας, περπατά στο Κονέκτικατ, καπνίζει σα φουγάρο και πίνει τσαι με τις κόρες του Κλάρα και Τζιν. Αυτά τα στιγμιότυπα της καθημερινής του ζωής προφανώς γυρίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν για την ταινία μικρού μήκους που φτιάχτηκε για το βιβλίο του "Ο πρίγκιπας και ο φτωχός". Ιδού λοιπόν ο συγγραφέας με βλοσυρό βλέμμα και κάτασπρα μαλλιά στα γυρίσματα.

Μαρκ Τουέν

 

Σε αυτό το βίντεο, η Αννα Φρανκ, φαίνεται στο παράθυρο του σπιτιού της στο Αμστερνταμ, να παρακολουθεί ένα ζευγάρι γειτόνων της την ημέρα του γάμου τους. Το βίντεο - με ημερομηνία 22 Ιουλίου 1941 - δόθηκε στο μουσείο Αννα Φρανκ από το ζευγάρι, στη δεκαετία του 1990, όταν αναγνωρίστηκε η Φρανκ στο βίντεο του γάμου τους.

 


 Αννα Φρανκ

 

 

Σπάνια πλάνα από τη ζωή του ζεύγους Φιτζέραλντ και φωτογραφίες από τα ταξίδια τους. Στα βίντεο βρίσκονται αλλοτε μαζί με φίλους και άλλοτε μαζί με την κόρη τους Σκότι.

 


Φ. Σκοτ και Ζέλντα Φιτζέραλντ

 

Το έργο της Ανν Σέξτον αποκαλύπτει τον αγώνα της με τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Μπροστά στην κάμερα διαβάζει τα ποιήματά της "Her Kind" και "Menstruation at Forty."

 


 Ανν Σέξτον

Η δεύτερη σειρά βίντεο είναι από την επίσκεψη, το 1966 στο σπίτι της Σέξτον μετά την αναγγελία της βράβευσής της με Πούλιτζερ για την ποιητική της συλλογή "Live or Die". Λέει μπροστά στους τεχνικούς πόσο μισεί ο άντρας της τον τρόπο που διαβάζει ποιήματα. Και χάνει κάποια στιγμή την ψυχραιμία της με τα σκυλιά της.


Ανν Σέξτον στο σπίτι της

 


 Ανν Σέξτον στο σπίτι της (μέρος δεύτερο)

 

Ο ντροπαλός με την κάμερα συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ σε ένα βίντεο του οποίου το υλικό προέρχεται από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Waiting for Beckett: A Portrait of Samuel Beckett. Εδώ ο συγγραφέας σχολιάζει και κριτικάρει μια τηλεοπτική παραγωγή για το τελευταίο του έργο What Where, to 1987.

Σάμιουελ Μπέκετ

 

Σε αυτή τήν υπέροχη συνέντευξη του 1927 με τον συγγραφέα του Σέρλοκ Χολμς , Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο συγγραφέας απαντά σε δύο συνήθεις ερωτήσεις: πώς εμπνεύστηεκε το φημισμένο φανταστικό ντετέκτιβ του και πώς ανακάλυψε τον πνευματισμό.

Αρθουρ Κόναν Ντόιλ

 

Η συγγραφέας της Ρεβέκας, κάλεσε στο σπίτι της στην Κορνουάλλη τον Cliff Michelmore, για να συζητήσουν για το έργο της ζωής της. Μιλούν για το πρωτο έργο της The Loving Spirit. Η Μωριέ πήρε ως προκαταβολή για το βιβλίο 75 λίρες. Στη συνέντευξη αποκαλύπτει ότι έγραφε για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της.

 

 

Δάφνη ντι Μωριέ

 

Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει εμφανιστεί ποτέ πριν σε τηλεοπτική συνέντευξη ο βραβευμένος με Πούλιτζερ το 2006, για το βιβλίο του "The Road" , Κόρμακ Μακ Κάρθι απάντησε στην Οπρα: "Δε νομίζω να κάνει καλό στο κεφάλι σας". Αυτή είναι μια σπάνια συνέντευξή του και η πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση. Η προηγούμενη συνέντευξή του είχε δημοσιευθεί στους Νιου Γιορκ Τάιμς, πριν από 15 χρόνια.

 


 Κόρμακ Μακ Κάρθι

 

*****

 

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Βιβλίο / Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

Η πανεπιστημιακός και «celebrity historian» Μαίρη Μπίαρντ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες – όπως ότι ο Νέρωνας, που έχει μείνει στην ιστορία ως πυρομανής και μεγαλομανής, ήταν επίσης ριζοσπάστης φιλότεχνος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάτρικ Λι Φέρμορ «Η εποχή της δωρεάς»

Το πίσω ράφι / Το «χωριατόπουλο χωρίς χαλινάρι» που εξελίχθηκε σε ρομαντικό ταξιδιωτικό συγγραφέα

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και το συναρπαστικό χρονικό της νεανικής του περιπλάνησης στην Ευρώπη, πριν αρχίσει να ακούει στο όνομα «Μιχάλης» στην Κρήτη και «Παντελής» στη Μάνη, προτού γίνει ο «ξένος» που διαφήμισε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

1 σχόλια