Δέντρα - βιβλία - δέντρα ξανά

Δέντρα - βιβλία - δέντρα ξανά Facebook Twitter
0

Το Σμήνος του Φρανκ Σέτσιγκ (εκδόσεις Καστανιώτη) είναι ένα άρτιο, από λογοτεχνική άποψη, μυθιστόρημα, με θέμα το εφιαλτικό μέλλον του πλανήτη μας που οικοδομούμε, χρόνια τώρα, αργά αλλά σταθερά. Θαλάσσια πλάσματα με μια πρωτοφανή ευφυΐα επιτίθενται στον άνθρωπο. Παρακολουθούμε την πλοκή με αγωνία να δούμε ποιος θα επικρατήσει, ενώ ασυναίσθητα ο εθισμένος στην υπερκατανάλωση αναγνώστης οπλίζει τους «κακούς» την ώρα που σηκώνεται να δυναμώσει το κλιματιστικό του.

Αν τελειώνοντας αυτό το άνω των 1.000 σελίδων βιβλίο κάποιος θέλει να πάρει μια ισχυρή δόση «φυσιολογικής φύσης», σπεύδει στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία να αγοράσει τον φρεσκοτυπωμένο οδηγό για τα πουλιά της Ελλάδας Τα πουλιά της Ελλάδας και της Κύπρου, εκδόσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μια έκδοση που αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την ορνιθοπαρατήρηση.

Κι αν κάπου στη μέση του δάσους ονειρευτείς μια άλλη ζωή, βασισμένη στις αξίες και τις ποιότητες της φύσης, ας επιστρέψεις στους κλασικούς. Το Walden ή η ζωή στο δάσος, του Αμερικανού συγγραφέα και στοχαστή Χένρι Ντέιβιντ Θορώ κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση του Βασίλη Αθανασιάδη από τις εκδόσεις Κέδρος. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το πρώτο αυτό μανιφέστο της οικολογίας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Εδώ η φύση υπαγορεύει μια άλλη ηθική, μια εναλλακτική ματιά στον κόσμο, αξίες εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές που ασπάζεται ο σύγχρονος πολιτισμός.

Για πιο ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση του οικολογικού ζητήματος, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική ο συλλογικός τόμος Φύση, κεφάλαιο, κοινωνία (επιμέλεια Ανδριάνα Βλάχου). Πόσο εφικτή είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα; Συμβιβάζονται, τελικά, καπιταλισμός και προστασία της φύσης; Ποιος και με τι όρους μπορεί να θέσει όρια στην αλόγιστη ανάπτυξη; Κοινωνία και φύση είναι το κεντρικό θέμα πάνω στο οποίο στοχάζονται συγγραφείς από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων.

Επίλογος πάλι στη φύση. Ιερά Οδός 401. Εκεί βρίσκεται ο βοτανικός κήπος Διομήδους, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, με πάνω από 1.000 είδη φυτών. Μια οικολογική βόλτα στη δυτική Αθήνα με οδηγό το Βοτανικός κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους. Από τη νοσταλγία των ανθρώπων στη διαχρονικότητα των φυτών της Σοφίας Ριζοπούλου, από τις εκδόσεις Δίαυλος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ