Δίνοντας πρόσωπο στους ήρωες της λογοτεχνίας

Facebook Twitter
0

Emma Bovary από το Madame Bovary,  Rochester από το Jane Eyre

Η λογοτεχνία βρίθει από περιγραφές προσώπων, που μας παρακινούν να φτιάξουμε μια εικόνα στο μυαλό μας για την εμφάνιση των χαρακτήρων. Δεν μας παρακινούν απλώς, είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα, θέλουμε δε θέλουμε, σχηματίζοντας μια νεφελώδη μορφή χωρίς σαφή περιγράμματα, κάπως σαν σε όνειρο. Ειδικά όταν αγαπάμε τους χαρακτήρες έχουμε πολύ συγκεκριμένη εικόνα για την εμφάνισή τους, κάτι που οδηγεί συνήθως σε απογοητεύσεις όταν τα βιβλία γίνονται ταινίες.

Η ιδέα ήταν αποτέλεσμα μιας αναφοράς του James Ellroy, του συγγραφέα των σκοτεινών αστυνομικών ιστοριών. Στο βιβλίο “Identikits” οι μάρτυρες εγκλημάτων σχημάτιζαν τα πρόσωπα των υπόπτων από κάρτες με χαρακτηριστικά διαφόρων ανθρώπων, συνθέτοντας μια εικόνα. Ο Brian Joseph Davis αναρωτήθηκε γιατί δεν το έχει κάνει αυτό κάποιος για τους ήρωες της λογοτεχνίας: ήταν κάτι που άργησε πολύ να γίνει.

Έτσι σχημάτισε το site The Composites, ένα τρελό μοναδικό ταξίδι με πρόσωπα που ίσως κάτι σας θυμίζουν, αν έχετε διαβάσει τα αντίστοιχα βιβλία. Ο Davis χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η αστυνομία ,το Faces ID, στο οποίο υπάρχουν αποθηκευμένα περίπου δέκα χιλιάδες χαρακτηριστικά προσώπου για να διαλέξει κανείς. Μετά συνδυάζει την περιγραφή των συγγραφέων για τα κεντρικά τους πρόσωπα και σχηματίζει πρόσωπα, συμπληρώνοντας τα κενά σύμφωνα με τα συμφραζόμενα: ας πούμε συνειδητοποίησε ότι οι μύτες και τα αυτιά δεν περιγράφονται τόσο συχνά…

Holly Golightly, Πρόγευμα στου Τίφανις, Truman Capote

Τα αγορίστικα μαλλιά της, τούφες από κατάξανθα και κίτρινα, έπιασαν το φως του διαδρόμου… Παρόλο που ήταν λεπτή, είχε έναν αέρα υγείας, μια καθαρότητα σαπουνιού και λεμονιού, μια ροζ σκιά στα μάγουλα… το στόμα της ήταν μεγάλο, η μύτη της κοιτούσε προς τα πάνω… έμοιαζε μεταξύ δεκαέξι και τριάντα χρονών, τελικά έμαθα ότι ήταν δύο μήνες πριν τα 19…μεγάλα μάτια, λίγο μπλε, λίγο πράσινα.

 

Norman Bates, Psycho, Robert Bloch

Παχουλό πρόσωπο, γυαλιά χωρίς σκελετό, η ροζ επιδερμίδα του κεφαλιού του φαινόταν μέσα από τα μαλλιά με το χρώμα της άμμου...

Aschenbach, Θάνατος στη Βενετία, Tόμας Μαν

Δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός, με σκούρα μαλλιά, χωρίς γενειάδα. Το κεφάλι του ελαφρώς μεγάλο για το σώμα του. Τα μαλλιά του χτενισμένα προς τα πίσω, είχαν αρχίσει να αραιώνουν και αρκετά γκρι, με ένα ψηλό και ας πούμε, σημαδεμένο μέτωπο. Ο σκελετός των γυαλιών του καθόταν σε μια παχουλή αλλά κομψή μύτη. Το στόμα του ήταν μεγάλο, μερικές φορές ξαφνικά μικρό από την ένταση.

Heathcliff, Ανεμοδαρμένα Ύψη, Emily Brontë

Οι πυκνές καστανές του μπούκλες ήταν άγριες, οι φαβορίτες του κυριαρχούσαν στα μάγουλά του… τα μάγουλά του ήταν χλωμά, τα φρύδια χαμηλωμένα, τα μάτια του χωμένα στις κόγχες του. θυμάμαι τα μάτια του..

Επίσης:

Constance Chatterley, Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι, DH Lawrence

Daisy Buchanan, Ο Μεγάλος Γκάτσμπι, F. Scott Fitzgerald

Humbert Humbert, Λολίτα, Vladimir Nabokov

Lux Lisbon, Αυτόχειρες Παρθένοι, Jeffrey Eugenides

Mrs. Danvers, Ρεβέκκα, Daphne du Maurier

Tom Ripley, Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ, Patricia Highsmith

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νικόλας Κουτσοδόντης: «Όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα χωράνε στην ποίηση. Ακόμα και τα πιο ποταπά»

Βιβλίο / «Όλα τα συναισθήματα χωράνε στην ποίηση, ακόμα και τα πιο ποταπά»

Ο Νικόλας Κουτσοδόντης, ένας από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της ελληνικής queer ποίησης, που συνδέει το πολιτικό με το ερωτικό στα γραπτά του, μιλά με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του «Ίσως φύγεις στο εξωτερικό».
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Μεσσαλίνα, μια παρεξηγημένη γυναίκα της αρχαίας ιστορίας

Βιβλίο / Μεσσαλίνα, μια παρεξηγημένη γυναίκα της αρχαίας ιστορίας

Το όνομά της μέχρι σήμερα είναι συνώνυμο με μια γυναίκα αδίστακτη, σεξουαλικά ακόρεστη και δολοπλόκα, μια γυναίκα επικίνδυνη για όσους την πλησιάζουν. Ωστόσο, ένα νέο βιβλίο έρχεται να ανατρέψει αυτόν τον μύθο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Μοχσίν Χαμίντ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής»

Το Πίσω Ράφι / Η χειμαρρώδης εξομολόγηση ενός απρόθυμου φονταμενταλιστή

Ο Μοχσίν Χαμίντ έγραψε με νηφαλιότητα για κάτι που γνωρίζει πολύ καλά. Γι' αυτό το βιβλίο του βρέθηκε στη βραχεία λίστα Booker, μοσχοπουλήθηκε και μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η (απόλυτα) μυθιστορηματική ζωή του Μίλο Μανάρα

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Η (απόλυτα) μυθιστορηματική ζωή του Μίλο Μανάρα

Βγαλμένη από άλλη εποχή, η «Αυτοπροσωπογραφία» του Μίλο Μανάρα φέρνει στο φως την Ιταλία του Παζολίνι και του Φελίνι, τους σπουδαίους κομίστες της εποχής και μια ζωή γεμάτη τέχνη και περιπέτεια.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 σημαντικότερες εκδόσεις του φετινού χειμώνα

Βιβλίο / Οι 10 σημαντικότερες εκδόσεις του φετινού χειμώνα

Παζολίνι, μια ροκ αυτοβιογραφία, ο πιο συντριπτικός σύγχρονος Γάλλος συγγραφέας και ένα βιβλίο - απάντηση στον Τόμας Μαν από μια νομπελίστρια βρίσκονται ανάμεσα στις πιο πολυαναμενόμενες εκδόσεις των επόμενων μηνών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η σκοτεινή πλευρά της αγοράς έργων τέχνης: Τα δύο αστυνομικά μυθιστορήματα του Όλιβερ Μπανκς

Βιβλίο / Η σκοτεινή πλευρά της αγοράς έργων τέχνης: Τα δύο αστυνομικά μυθιστορήματα του Όλιβερ Μπανκς

Βρόμικα παιχνίδια που στήνονται γύρω από διάσημους πίνακες και διαχρονικά ζητήματα του χώρου της τέχνης περνούν μέσα στις δύο ιστορίες με τρόπο οικείο και διαφωτιστικό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Απολογία για τις γυναίκες που εγκατέλειψαν τα παιδιά τους

Βιβλίο / Απολογία για τις γυναίκες που εγκατέλειψαν τα παιδιά τους

Από την Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην Τζόνι Μίτσελ κι από την Ντόρις Λέσινγκ στη Μίριελ Σπαρκ, ένα νέο βιβλίο καταγράφει τις περιπτώσεις των διάσημων γυναικών που άφησαν τα παιδιά τους χωρίς να κοιτάξουν πίσω.
THE LIFO TEAM
Ποιο είναι το μονοπάτι για μια καλύτερη ζωή;

Βιβλίο / Ποιο είναι το μονοπάτι για μια καλύτερη ζωή;

Ο δημοφιλής καθηγητής του Χάρβαρντ, Μάικλ Πιούετ, μιλά στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του και εξηγεί πώς η κινεζική φιλοσοφία βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία τους. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λακαριέρ

Βιβλίο / Ο Λακαριέρ, αυτός ο «ξένος» που εκτίμησε βαθιά τη φτωχική πλευρά του ελληνικού καλοκαιριού

Δεν ήταν ο αστός που είδε την Ελλάδα ως χώρα εξωτική, ταξίδεψε κατάστρωμα γιατί δεν είχε ποτέ λεφτά. Γνώρισε την Ανάφη των εξόριστων και την αφιλόξενη Σέριφο, κατέγραψε το δικό του ελληνικό καλοκαίρι σε ένα απαραίτητο βιβλίο Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ