Είμαστε όλοι συγγραφείς

Facebook Twitter
0

 

 

140 χαρακτήρες: μέσα σ’αυτό το όριο έχουμε μάθει να κλείνουμε ραντεβού, να τσακωνόμαστε, να ειρωνευόμαστε και να χωρίζουμε. Αρχικά με τον περιορισμό των κινητών, τώρα με τον περιορισμό του Twitter. Έχουμε προπονηθεί τόσο πολύ που αν σταδιακά οι περιορισμοί αυξηθούν  οι επόμενες γενιές θα γράφουν χαϊκού από το δημοτικό.

140 χαρακτήρες: είναι λίγοι, οπότε πρέπει να μπεις κατευθείαν στο θέμα, ταυτόχρονα είναι τόσο λίγοι, που μπορείς να αποφύγεις το θέμα. Οι ετοιμόλογοι μπορούν να χωρέσουν πολλά επίπεδα νοήματος που μοιάζουν σα να προέκυψαν τυχαία αλλά φυσικά έχουν προκύψει μετά από πολύ σκέψη. Οι λιγότερο ετοιμόλογοι γράφουν κάτι επίπεδο που μέσα στον περιορισμένο χώρο μοιάζει πιο σημαντικό. Το Twitter εξισώνει.

140 χαρακτήρες: γίναμε όλοι εκδότες του εαυτού μας. Παλιά γράφαμε πολυσέλιδα γράμματα στους φίλους και στους εραστές μας, προορισμένα μόνο για τα μάτια τους. Τώρα γράφουμε κοιτάζοντας στον καθρέφτη για να δούμε πώς φαινόμαστε μέσα από αυτόν τον αριθμό. Μπορεί να απευθυνόμαστε σε κάποιον, αλλά το σημαντικό είναι να αρέσει και στους υπόλοιπους. Οι πιθανότητες αυτοεπιβεβαίωσης αυξάνονται, αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας.

140 χαρακτήρες: αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει στο Facebook. Γι’αυτό το Facebook είναι λαϊκό, και η είσοδος επιτρέπεται σε όλους. Το follow back του Twitter δείχνει μεγαλύτερη αποδοχή: η φλυαρία σου θα φανεί στο timeline του άλλου, δε μπορεί να σε αποφύγει πια. Ο διαγωνισμός εξυπνάδας είναι ασταμάτητος.

140 χαρακτήρες: με το Twitter είδαμε μέσα στο μυαλό διασημοτήτων. Η Kim Kardashian ενθουσιάζεται κάθε φορά που βγαίνει ο ήλιος, προωθώντας παράλληλα διάφορα προϊόντα. Η Lindsay Lohan επιμένει ότι έχει κόψει τα ναρκωτικά και ότι όλοι θέλουν το κακό της. Η Courtney Love καταφέρνει και μπλέκεται σε μηνύσεις λόγω επιθετικών tweets, εισάγοντας νέα ζητήματα στο δικαστήριο. Είναι τα tweets ισάξια με δημόσιες δηλώσεις; Το δικαστήριο είπε ναι.

140 χαρακτήρες: προσωπικότητες που δεν βρίσκονται στη ζωή ή που δεν θα είχαν δημόσιο Twitter βρίσκουν φωνή από ανώνυμους δότες και η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει τη συλλογική μας αντίληψη. Τι θα έγραφε ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας, ο Λένιν, η Βασίλισσα της Αγγλίας; Μεγάλοι ατακαδόροι του παρελθόντος θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ καλοί παίκτες. Ο Ντίκενς, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Τσόρτσιλ, ο Μαρκ Τουέιν θα είχαν αυξήσει τους οπαδούς τους κατά εκατομμύρια.

140 χαρακτήρες: off-beat προσωπικότητες έγιναν διασημότητες. Η Lena Dunham η οποία πλέον γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη νέα πετυχημένη σειρά Girls περιγράφει το Twitter με το χαρακτηριστικό της χιούμορ: «Ο πατέρας μου λέει ότι το Twitter είναι απείρως αδιάφορο. Λέει, γιατί να θέλω να πω στον οποιονδήποτε τι έφαγα για σνακ; Είναι κάτι το προσωπικό! Κι εγώ του απαντώ, γιατί να θέλεις να φας ένα σνακ αν είναι να μην το πεις σε κανέναν; Γιατί να μπεις στον κόπο να φας;»

Υ.Γ. Δεν είμαι υπεράνω. Θα με βρείτε στο @lenfou.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H «Διεθνής» της Alt-right, τα γνωρίσματα, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Βιβλίο / H «Διεθνής» της Alt-right, τα μέσα, οι στόχοι και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα  

Οι διαστάσεις του αντιεμβολιαστικού αντι-κινήματος, η πολιτικοποίηση της θρησκείας, ο ακροδεξιός κυβερνοχώρος, οι αντιδράσεις απέναντι στη λεγόμενη woke ατζέντα: Μια επίκαιρη συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Εναλλακτική Δεξιά στην Ελλάδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Βιβλίο / «Δεν μπορεί να μην υπήρχαν queer επαναστάτες ή αγωνιστές. Πού είναι αυτές οι ιστορίες;»

Το βιβλίο της «Εκείνοι που δεν έφυγαν» μπήκε στις λίστες με τα καλύτερα του 2024. Η Αταλάντη Ευριπίδου έγραψε εφτά ιστορίες-χρονικά ανθρώπων στο περιθώριο της Ιστορίας, queer ατόμων, γυναικών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, σε μια συλλογή που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού και τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ματιά για τον κόσμο.
M. HULOT
Η Σαντορίνη σε βιβλία

Βιβλίο / Η Σαντορίνη των ποιητών, των φωτογράφων, των περιηγητών

Το φημισμένο νησί των Κυκλάδων ανέκαθεν κέντριζε τη συγγραφική φαντασία και κινητοποιούσε την επιστημονική έρευνα με πολλαπλούς τρόπους. Μια συλλογή από τις πιο σημαντικές εκδόσεις για τη Σαντορίνη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Τσιόλκας: «Μπαρακούντα»

Το Πίσω Ράφι / Πώς αναμετριέται κανείς με την αποτυχία και την ντροπή που τον τυλίγει πατόκορφα;

Ο Χρήστος Τσιόλκας, ο συγγραφέας που μεσουράνησε με το «Χαστούκι» δεν σταμάτησε να μας δίνει λογοτεχνία για τα καυτά θέματα της εποχής μας. Και το «Μπαρακούντα» δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM