Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Ζητήσαμε από την πολύ καλού γούστου φίλη μας και δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου να μας προτείνει μερικά βιβλία για το καλοκαίρι. Εκανε επτά εξαιρετικές και κλασικές επιλογές.

Μαριλένα μας σε ευχαριστούμε και καλό καλοκαίρι!!!

Ντόρις Λέσινγκ, «Το πέμπτο παιδί» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter

Μια οικογένεια επιμένει να κάνει όλα τα παιδιά που επιθυμεί, όμως όταν φτάνει στο πέμπτο η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Γιατί γεννιέται ένα παιδί δύσκολο, απροσάρμοστο –για θυμηθείτε τον μικρό Ντέμιεν στην «Προφητεία»- το οποίο όχι μόνο ανατρέπει την ισορροπία της οικογένειας αλλά διαλύει την εύθραυστη συνοχή της και πιθανότατα αποδεκατίζει τα κατοικίδιά της. Με γραφή που θυμίζει λίγο μαγικό ρεαλισμό α λα Μαρκές, η Λέσινγκ θέτει ερωτήματα για την άκρατη τεκνοποίηση αλλά και τη διαχρονική αντιπαράθεση nature vs nurture όσον αφορά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και δη, της εγκληματικής. Και μετά ήρθε η Λάιονελ Σράιβερ με το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» και ο ιδρώτας άρχισε να τρέχει κρύος στους κροτάφους επίδοξων γονέων...

Φίλιπ Ροθ, «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (Εκδόσεις Πόλις)

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter

Ιδιαίτερη θέση έχει στην καρδιά μου αυτό το βιβλίο η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται στην εποχή του μακαρθισμού. Με γοητεύει η παρακμή της σχέσης του κεντρικού ήρωα με τη σύζυγό του, και ο αμείλικτος τρόπος με τον οποίο ανατέμνει το χαρακτήρα της. Αδύναμη, ευάλωτη, και τραγικά ανώριμη, είναι μια γυναίκα που δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στην κόρη της ούτε στο σύζυγό της. Ανέφερα ότι είναι ηθοποιός; Όταν βγήκε το βιβλίο, οι κριτικοί στη Βρετανία υποστήριξαν ότι αυτή η ιστορία ήταν βασισμένη στην εμπειρία του Ροθ από το δεύτερο γάμο του με τη γνωστή βρετανίδα ηθοποιό, Κλερ Μπλουμ. Όταν είχε εκδοθεί το επεισοδιακό διαζύγιό τους ύστερα από τέσσερα χρόνια γάμου η Μπλουμ είχε γράψει ένα βιβλίο, το «Leaving a doll's house» (1996) στο οποίο μιλούσε με τα μελανότερα χρώματα για τον επί δεκαεπτά χρόνια σύντροφό της. Λένε, ότι εκείνος απάντησε δυο χρόνια μετά με αυτό το βιβλίο, στο οποίο απαριθμεί τα χιλιάδες ελαττώματά της. Επειδή όμως μιλάμε για τον Ροθ, τον μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό συγγραφέα, το λεπτομερές ψυχογράφημα που ξεδιπλώνει στις σελίδες του βιβλίου του, αποκαλύπτει εν τέλει μια γυναίκα συμπαθή μέσα στην τρωτότητά της. Ο ίδιος δεν θα το παραδεχόταν ποτέ (it's fiction! θα αναφωνούσε ενοχλημένος), αλλά κάπως έτσι πήρε την πανηγυρική ρεβάνς χωρίς να χάσει ρανίδα αξιοπρέπειας κάτι που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα για τη συμπαθή βρετανίδα ηθοποιό.

Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Η θεία Χούλια και ο γραφιάς» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Επτά πολύ κλασικές επιλογές για καλοκαίρι Facebook Twitter

Να ένα βιβλίο που δίνει μόνο του την απάντηση στη συνήθη ερώτηση: «πόσο αυτοβιογραφικό είναι αυτό το βιβλίο;». Περισσότερο δεν γίνεται. Είναι η απολαυστική ιστορία του δεκαοχτάχρονου επίδοξου συγγραφέα Μάριο ο οποίος ερωτεύεται και εν τέλει παντρεύεται τη θεία του, στη Λίμα της δεκαετίας του '50. Ακριβώς όπως έκανε ο συγγραφέας μας στην πραγματική ζωή μαζί με τη θεία του, Χούλια, εμπειρία που μετέφερε αργότερα στο χαρτί (1977) με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και τρυφερότητα. Οκτώ χρόνια γάμου κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τις εναντιώσεις, το τέλος των οποίων διαδέχθηκε το δεύτερο στεφάνι του Λιόσα με την πρωτοεξαδέρφη Πατρίσια. Όταν ο έρωτας είναι οικογενειακή υπόθεση.

Τζόναθαν Κόου, «Οι νάνοι του θανάτου» (εκδόσεις Πόλις)

Το outsider όσον αφορά τη βιβλιογραφία του Κόου. Από τις σελίδες του αναδύεται μια essence «Λονδινίλας» που αγαπάμε να μισούμε: εργατικές πολυκατοικίες και βρωμερά σπίτια, νεαροί επίδοξοι μουσικοί εις αναζήτηση στούντιο ηχογράφησης και ψηλομύτες Αγγλίδες wannabe μούσες. Ιδανικό φόντο για ένα ανάλαφρο θριλεράκι περισσότερο γκροτέσκο παρά τρομακτικό στο οποίο κάποια στιγμή κάνουν τη σατανική εμφάνισή τους οι νάνοι του τίτλου. Τι τα θες. Μετά την ταινία «Don't look now» με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την κοκκινοντυμένη μινιόν νέμεσή του όλοι οι υπόλοιποι αιμοδιψείς νάνοι μοιάζουν με απλές οδοντόκρεμες.

Πάουλ Βεράχεν, «Omega Minor» (εκδόσεις Πόλις)

To βιβλίο-τόμος (800 σελίδες είναι αυτές) που μπορεί να γίνει το αναγνωστικό πρότζεκτ του καλοκαιριού. Η ιστορία της πόλης του Βερολίνου από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ως την πτώση του τείχους και την επακόλουθη αναβίωση του (νέο)ναζισμού, μέσα από τις υπόγειες –και κυριολεκτικά- διαδρομές ενός Εβραίου που γλιτώνει από τους ναζί όντας πρόσφυγας μέσα στην ίδια του την πόλη. Σε ένα παράλληλο σύμπαν μια ατομική βόμβα κατασκευάζεται από έναν άλλο Εβραίo. Η Ιστορία παίζει ύπουλα παιχνίδια, τα θύματα γίνονται θύτες και το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: πώς μπορείς να κρίνεις κάποιον όταν δεν μπορείς καν να διανοηθείς τι σημαίνει να βρίσκεσαι στη θέση του; 600 σελίδες συναρπαστικής πλοκής και (οι τελευταίες) 200 που θα μπορούσαν και να έλειπαν. Εστω κι έτσι, σκεφτείτε το: εσείς πόσες 600 εξαιρετικά καλογραμμένες σελίδες διαβάσατε πρόσφατα;

Ενρίκε Βίλα-Μάτας, «Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ» (εκδόσεις Καστανιώτη)

Μυθοπλασία, αυτοβιογραφία και δοκίμιο μπερδεύονται γλυκά και σε αυτό το βιβλίο του Καταλανού συγγραφέα ο οποίος κάνει μια αναδρομή στην περίοδο που έζησε το Παρίσι τη δεκαετία του '60. Αυτό που μου αρέσει γενικότερα στα βιβλία του Βίλα-Μάτας, είναι ότι θυμίζουν ανθολόγιο ρήσεων μεγάλων συγγραφέων. Να μια ενδεικτική παράγραφος από το «Παρίσι»: «Μια φράση του Ρίλκε: 'Αναζητήστε το βάθος των πραγμάτων: εκεί δεν κατεβαίνει η ειρωνεία'. Και μια του Ζιλ Ρενάρ: 'Η ειρωνεία είναι η ντροπαλοσύνη της ανθρωπιάς'. Θα είμαι ειλικρινής: και οι δυο φράσεις, όσο συζητήσιμες κι αν είναι, μου φαίνονται τέλειες. Αν και αυτή που μ' αρέσει περισσότερο είναι δική μου: 'Η ειρωνεία είναι η ανώτατη μορφή ειλικρίνειας'».

Τζέφρι Ευγενίδης, «Middlesex, Ανάμεσα στα δυο φύλα» (εκδόσεις Libro)

Αναμφισβήτητα, αυτό είναι το magnum opus του. Η ιστορία της ερμαφρόδιτης Calliope Stephanides, της εγγονής των Μικρασιατών προσφύγων, συγγενών πρώτου βαθμού που αγαπήθηκαν λίγο παραπάνω, μέσα από τη διαυγή όσο και ψύχραιμη ματιά του Ευγενίδη, ο οποίος παίρνει τις αποστάσεις του από τους ήρωές του, αφήνοντας τα συναρπαστικά πορτραίτα που χτίζει για αυτούς να μιλήσουν στην ψυχή του αναγνώστη. Το «Middlesex» είναι από τα βιβλία με τα οποία παθιάζεσαι, από εκείνα με τα οποία θέλεις να κλειστείς σε ένα δωμάτιο, με λίγο νερό, λίγη τροφή και καμία παρεμβολή από τον έξω κόσμο ανάμεσα σε σένα και τις σελίδες του. Υπάρχουν και τέτοιοι έρωτες για το καλοκαίρι.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ