1. ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ: Να διατείνεσαι ότι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο είναι ένα θαυμάσιο (τι θαυμάσιο λέω, ανυπέρβλητο!) τρίγωνο γεμάτο πολύφυλλες καστανιές, το μέλαθρο για διασκεδάσεις και κραιπάλες ενός ζωηρού γλεντζέ, η τριγωνική πλατεία των υδάτων, η Pointe du Vert-Galant, στο Παρίσι, και να βρίσκεις το συνειρμικό του όμοιο στην Αθήνα, ένα τρίγωνο, μια κόχη, σαν πλοίου πλώρη, να σκάει από τη θάλασσα των Εξαρχείων στον ποταμό της Σκουφά προς Κολωνάκι. Και να είναι ένα βιβλιοπωλείο-πλοίο, ή ένα στέκι-νησί, όντως μια ζώνη ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ένας τόπος κι ένας τρόπος ελευθερίας: τόπος συγκροτημένος κομψά, σαν lounge bar όλο αρμονία και θάλπος, τόπος αβρότητας κι ευφυών αντιπαραθέσεων.
2.ΨΥΧΗ: Η Αρετή, ψυχή του Free Thinking Zone (Σκουφά 64 & Γριβαίων, Κολωνάκι), μου λέει, καθώς μιλάμε για τη βιβλιομανία μας, ότι όνειρό της ήταν, από μικρή, να ζει μες στα βιβλία και ότι έταξε στον εαυτό της να δουλέψει σκληρά και στα σαράντα της να στήσει ένα δικό της βιβλιοπωλείο. «Άργησα μερικούς μήνες, αλλά τα κατάφερα», συμπληρώνει χαμογελώντας. Τα κατάφερε, όντως. Ένα βιβλιοπωλείο που είναι πόλος έλξης, που είναι το λούνα παρκ του βιβλιολάτρη, μάλιστα με απανωτές εκδηλώσεις λίαν ενδιαφέρουσες, ελκτικές και θελκτικές.
3. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Εδώ παρουσιάσαμε τις προάλλες το διακεκαυμένο αριστούργημα 2666 του Roberto Bolaño (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ. Άγρα), παρέα με τον δάσκαλο Δημήτρη Μαρωνίτη, συγκλονιστικό στην απαγγελία αλά Tom Waits, και τον αβρό Σταύρο Πετσόπουλο. Εδώ, σήμερα, Πέμπτη 26 Απριλίου, από τις 8 το βραδάκι, παρέα με τον Διεθνή Μετρ και συγγραφέα Ηλία Κουρκουνάκη, είμαστε οι τελετάρχες στην εκδήλωση «Σκάκι και Τέχνη», εγκαινιάζοντας και σκακιστικούς αγώνες, καθότι sex and chess and rock’n’roll! Εδώ, επίσης, την Τρίτη 8 Μαΐου, από τις 12 το μεσημέρι, γιορτάζω ως Icaros & Friends τα εβδομηκοστά πέμπτα γενέθλια του Συγγραφέα των Συγγραφέων, του πυραυλοκίνητου Τόμας Πίντσον, με έναν μαραθώνιο ανάγνωσης εκλεκτών σελίδων από το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας (εκδ. Χατζηνικολή) και από το Ενάντια στη Μέρα (εκδ. Καστανιώτη), που αμφότερα γύρισε στα ελληνικά ο φίλος Γιώργος «Τενόρος» Κυριαζής. Συν μουσικές που ταιριάζουν στο κλίμα του Πίντσον. Συν και η ταινία Στο μυαλό του Τόμας Πίντσον που θα προβάλλεται εν είδει οπτικού τοπίου.
4. ΣΠΟΤΑΚΙΑ: «Η φρικίαση της γλώσσας εμπεριέχει τη φρίκη της ιστορίας» (Θανάσης Βαλτινός, Ανάπλους, εκδ. Εστία). «Στις αχανείς αίθουσες του νόμου / μπαινοβγαίνουμε ελεύθερα» (Σταμάτης Πολενάκης, Τα Σκαλοπάτια της Οδησσού, εκδ. Μικρή Άρκτος). «Πόσο τεντώνει το σκοινί / Πόσο ισορροπεί ο φόβος / Χωρίς δίχτυ ασφαλείας» (Ανθή Μαρωνίτη, Χρωμοσώματα, εκδ. Άγρα). «Πρόκειται να επιμείνουμε / στο ακαθόριστο του προορισμού μας» (Ζέφη Δαράκη, Ερήμωνε, εκδ. ύψιλον/βιβλία). ‘Ένα μαύρο κουτί που φαινόταν τόσο γελοίο και που κανείς δεν το έβρισκε γελοίο» (Κυριάκος Μαργαρίτης, Στον ίσκιο των σκοτωμένων κοριτσιών, εκδ. Ψυχογιός). «Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά είμαι πολύ μεθοδικός γάτος εγώ. Στρατηγός» (Λένα Διβάνη, Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης, εκδ. Καστανιώτη).
σχόλια