Γιώργο Μουχταρίδη, ποια βιβλία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο;

Εκπομπή Μουχταρίδης Facebook Twitter
Ο Γιώργος Μουχταρίδης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ένα σαλόνι με δερμάτινα αναπαυτικά καθίσματα, μια κουλ συζήτηση με τρεις καλεσμένους και οικοδεσπότη τον Γιώργο Μουχταρίδη, έναν από τους πιο αγαπητούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, με πάθος για τη μουσική, σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό, αυτού που προσκαλεί διαφορετικούς ανθρώπους και αναβιώνει μια συζήτηση «παρέας» με αφορμή ένα βιβλίο.

Αυτό είναι το κόνσεπτ της εκπομπής «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες» που η πρεμιέρα της κύλησε πολύ γρήγορα, σαν να συζητούσαν ακριβώς δίπλα οι φίλοι μας ένα χαλαρό βράδυ – φυσικά, το βιβλίο-θέμα της εκπομπής έδινε πολλή τροφή για συζήτηση. Ήταν το «Sapiens» του Γιουβάλ Νώε Χαράρι, που έχει πουλήσει 16 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε στην εκπομπή ότι οι περισσότεροι σκέφτονται με ιστορίες και δεν είναι λίγοι, φαντάζομαι, αυτοί που έμαθαν για το συγκεκριμένο βιβλίο, που ανακατεύει γνώσεις, επιστήμες και παιδεία με έναν πολύ τολμηρό τρόπο, ακούγοντας τη συζήτηση που έγινε σε αυτό το σαλόνι.

Αλήθεια, με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να δούμε ευχάριστα μια εκπομπή για το βιβλίο στην τηλεόραση και τι θέλουμε να ακούσουμε, που δεν είναι εξειδικευμένο, δύσκολο; Ποια βιβλία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας τέτοιας εκπομπής; Με ποιο θέμα;

Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Γιώργος Μουχταρίδης όταν αναρωτήθηκε πόσα βιβλία που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο είναι πιθανό να διαβάσεις και αποφάσισε να κάνει την πρότασή του για μια σειρά εκπομπών, με αφορμή όσα διάβασε τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν η σχέση του με τη λογοτεχνία περιορίστηκε αρκετά.

Είναι ωραίο που ξεκίνησε μια εκπομπή για το βιβλίο, η οποία δεν είναι διδακτική, μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας μας ευχάριστα, δεν έχει στοιχεία και θεωρίες μόνο για «μυημένους» ή ειδικούς, έχει χιούμορ και, πάνω απ' όλα, μια δίψα να κάνει φίλους όσους από εμάς προβληματιζόμαστε πάνω στα ίδια θέματα, αναζητάμε απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα που κάποιοι αφηγούνται στα βιβλία τους μέσα από καταπληκτικές ιστορίες.

«Έχω βρει ένα μεγάλο πεδίο ενδιαφέροντος στα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα από τα πράγματα που κάνω είναι να διαβάζω όχι μόνο τέτοια βιβλία αλλά και συνεντεύξεις, παρακολουθώ εκπομπές με ανθρώπους που σκέφτονται πράγματα για το παρόν και το μέλλον και κάποιες φορές συσχετίζουν αυτά που γίνονται με αυτά που θα 'ρθουν, γιατί βλέπω ότι είναι μια εποχή μεταιχμιακή, κατώφλι μεγάλων αλλαγών. Λίγο η τεχνολογία, λίγο η συσσωρευμένη γνώση που υπάρχει στον άνθρωπο, έχουμε τη δυνατότητα να προβληματιστούμε γύρω από την πορεία της ανθρωπότητας, την εξέλιξή της, αυτό που ζούμε σήμερα αλλά και να φανταστούμε το αύριο, που μπορεί να είναι καλύτερο.

Σε αυτά τα βιβλία βρίσκω ενδιαφέρον το ότι δεν χρειάζεται να έχεις κάνει κάποιες σπουδές για να τα διαβάσεις. Είναι βιβλία καλογραμμένα, από επιστήμονες που έχουν διανύσει τα πρώτα "δύσκολα μίλια" και μας δίνουν το απόσταγμα αυτών που έχουν διαβάσει, έχουν κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις και καταθέτουν τις σκέψεις τους πάνω στο κομμάτι της ζωής μας που έρχεται τα επόμενα χρόνια. Αυτό με καλύπτει και με μαγεύει γιατί, διαβάζοντάς τα, αισθάνομαι ότι έχω καλύτερο έλεγχο της ζωής μου», λέει ο Γιώργος Μουχταρίδης.

Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή βιβλία εκλαϊκευμένη επιστήμης; Η αυτοβελτίωση είναι αυτή που καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο της εκδοτικής παραγωγής και οι άνθρωποι αισθάνονται πάντα καλά με βιβλία που τους κάνουν καλύτερους. Κατά καιρούς, ανάλογα με το ποιος γράφει, μπορούμε να δούμε βιβλία Ιστορίας να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή, αυτά που μιλάνε για την Ιστορία με τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει.

Βιβλία που δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση είναι συχνά αυτά που μιλούν για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, γι' αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον, π.χ. την τεχνητή νοημοσύνη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Μπορεί η λογοτεχνία να έχει μεγάλους σταρ αλλά και οι συγγραφείς των non-fiction βιβλίων, μέσα από νέες πλατφόρμες, ως διανοητές «σταρ» έχουν αποκτήσει εκατομμύρια φαν που τους ακολουθούν και τους παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο.

«Αυτοί που εκλαϊκεύουν την επιστήμη είναι άνθρωποι που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας, είτε εμφανίζονται σε forum και μιλάνε για τις ιδέες τους είτε μιλούν κάθε φορά που εμφανίζεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα, τον καιρό της πανδημίας όλοι αυτοί ήταν σε πρώτη ζήτηση, για να μιλήσουν για θέματα προσωπικών δεδομένων, δημοκρατίας, υγειονομικά, να συσχετίσουν τις απόψεις τους και να μας δώσουν φιλτραρισμένα όλα αυτά που έχουν διαβάσει, για να μπορέσουμε να νιώσουμε κι εμείς καλύτερα ή να γνωρίζουμε τι θα συμβεί, ακόμα και αν δεν μας είναι ευχάριστο», λέει ο Γιώργος Μουχταρίδης.

Εκπομπή Μουχταρίδης Facebook Twitter
Ο Γιώργος Μουχταρίδης στο στούντιο της εκπομπής «Μικρά Βιβλία μεγάλες ιδέες».

Η εκπομπή «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες» θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ2 κάθε Κυριακή και έχει στόχο να φέρει αυτές τις ιδέες, τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εκλαϊκευμένης επιστήμης, σε επαφή με όσο το δυνατόν νεότερο ηλικιακά κοινό.

sapiens
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Yuval Noah Harrari, Sapiens - Μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Σελ.: 458

Οι συντελεστές της εκπομπής δοκίμασαν αρκετά και διαφορετικά βιβλία, όλα τα βιβλία που είναι φορείς μεγάλων ιδεών, αφού τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια έχει αλλάξει περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο αναρωτιόμαστε παρά τα ερωτήματα της ανθρωπότητας.

«Χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος, νομίζω ότι περισσότερο οι άνδρες και λιγότερο οι γυναίκες και οι άνω των 35 ετών ενδιαφέρονται γι' αυτά τα θέματα. Μάλιστα, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία είναι γραμμένα από άνδρες», λέει ο Γιώργος Μουχταρίδης.

«Η τάση και το ενδιαφέρον γι' αυτά ενισχύονται και από το YouTube και τα podcasts, οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από αυτά. Εμείς στην εκπομπή προσπαθούμε να συζητάμε γι' αυτές τις ιδέες, που είναι μεγάλες και πολύ ισχυρές, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να μπει όλο και περισσότερος κόσμος στο μεγάλο ταξίδι της εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Γι' αυτό και στα πάνελ μας διαλέξαμε και έχουμε όχι μόνο επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες και άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, συνομιλητές και "συμπαρουσιαστές" τους οποίους συναναστρεφόμαστε, πάμε μαζί τους σε θέατρα και συναυλίες ή τους παρακολουθούμε οι ίδιοι, που είναι δίπλα μας και ζουν τον ρυθμό της πόλης, έχουν διαβάσει αυτά τα βιβλία ο καθένας με τον δικό του τρόπο, με ένα στυλ πιο χαλαρό, όχι αποκλειστικά ακαδημαϊκό».  

John Higgs Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα Μτφρ.: Aνδρέας Παππάς Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.: 408
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: John Higgs, Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα, Μτφρ.: Aνδρέας Παππάς, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελ.: 408

Είναι ωραίο που ξεκίνησε μια εκπομπή για το βιβλίο η οποία δεν είναι διδακτική, μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας μας ευχάριστα, δεν έχει στοιχεία και θεωρίες μόνο για «μυημένους» ή ειδικούς, έχει χιούμορ και, πάνω απ' όλα, μια δίψα να κάνει φίλους όσους από εμάς προβληματιζόμαστε με τα ίδια θέματα και αναζητάμε απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα που κάποιοι αφηγούνται στα βιβλία τους μέσα από καταπληκτικές ιστορίες.

Στην τρίτη εκπομπή «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες», που θα μεταδοθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, θα συζητήσουν ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και η Δόμνα Μιχαηλίδου για το βιβλίο του Τζον Χιγκς «Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα».

Η εκπομπή θα κλείνει πάντα με ένα τραγούδι που θα διαλέγει ο Γιώργος Μουχταρίδης, συνδέοντάς το με το θέμα, γιατί η μεγάλη αγάπη του, η μουσική, είναι πάντα παρούσα, σε κάθε του βήμα.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SΑPIENS/ H καταιγιστική ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου που άλλαξε το τοπίο του βιβλίου

Βιβλίο / SΑPIENS/ H καταιγιστική ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου που άλλαξε το τοπίο του βιβλίου

Το βιβλίο του Γιουβάλ Χαράρι έγινε μια απρόσμενη παγκόσμια εκδοτική επιτυχία γιατί σε μια εποχή απρόβλεπτη και διχασμένη απαντά στο τι είναι το ανθρώπινο είδος και από πού προέρχεται.
M. HULOT
ξκ,

TV & Media / Μουσική, τεχνολογία, ταξίδια, φρέσκα πρόσωπα - Το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ 2 είναι εδώ

Η ΕΡΤ2 ανακοίνωσε τις νέες «αφίξεις» για τη σεζόν 2021-2022 δίνοντας μια εναλλακτική επιλογή για πιο νεανικά κοινά, τα οποία αναζητούν διαφορετικά προγράμματα στην ελληνική τηλεόραση.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ