Γράφεις βιβλίο; Βρες καλό τίτλο

Facebook Twitter
0

Όσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα βιβλίο, τόσο δύσκολο είναι να βρεις και τον τίτλο του, λένε μερικοί συγγραφείς. Και πραγματικά, πώς να χωρέσεις σε μερικές λέξεις την αύρα του βιβλίου, να υπονοήσεις το νόημα, να κλείσεις το μάτι και να είσαι και δελεαστικός;

Το «δελεαστικός» είναι αυτό που καίει πιο πολύ απ’ όλα, όταν πρόκειται για πωλήσεις. Και υπάρχουν κανόνες, από παρατηρήσεις που γίνονται, από συγκρίσεις και από την πείρα για το τι τραβάει το μάτι του αναγνώστη μέσα στις στοίβες των βιβλίων και τι όχι. Ρώτησα την «Miss Bookdust» - η οποία έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο των βιβλίων κι ελπίζω να μοιραστεί κι άλλα μυστικά της δουλειάς της στο μέλλον.

Απάντησε τα εξής:

** 

Στατιστικά λοιπόν, εμπορικοί είναι οι τίτλοι 2 λέξεων (π.χ. Αμακιγιάριστοι φόβοι, χα!) και η αποφυγή ξένης λέξης.  

Εξαιρούνται οι πολύ μοντέρνοι ή καλτ συγγραφείς (Ρόμπινς, Μουρακάμι, Ευγενίδης).

Η πλάκα είναι ότι πολύ νέοι Έλληνες συγγραφείς μάλλον το 'χουν πάρει μυρωδιά αυτό, γιατί βλέπω όλο και πιο συχνά να εφαρμόζουν...την εξαίρεση. Μόνο που πρέπει να έχεις γίνεις καλτ από μόνος σου κουκλίτσα μου, για να μπορείς μετά να κοτσάρεις τον ξενόγλωσσο ή σιδηρόδρομο τίτλο χωρίς να εκτίθεσαι. Δεν σε κάνει σπουδαίο ο τίτλος από μόνος του.  

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι αποφεύγονται τα ζώα. Όσο αβανταδόρικα είναι τα ζωάκια στα βίντεο του youtube, τόσο αποφεύγονται στις εκδόσεις. Προφανώς γιατί δεν είμαστε φιλόζωοι στην Ελλάδα. Από την άλλη έχω δει αναγνώστρια "γατού" ν' αγοράζει χωρίς δεύτερη σκέψη βιβλίο που στην εικόνα είχε γατάκι, χωρίς καν να κοιτάξει το περιεχόμενο, λέγοντας "αχ το χρυσούλι μου!"

Δεν θυμάμαι τον τίτλο αλλά πολύ το ήθελα τότε, το περιεχόμενο να ήταν παντελώς άσχετο με φιλοζωϊκά -π.χ. Ούρσουλα, η ανεπανάληπτη γατούλα του σεξ.

Το πιο τρανταχτό ήταν με βιβλίο πέρα του δέοντος καταξιωμένης συγγραφέως (Μαργαρίτα Καραπάνου). Το χειρότερο εμπορικά βιβλίο της ήταν το Lee&Lou. Και ξένος τίτλος και σκυλάκια στον τίτλο και εξώφυλλο. Μπήκαν στον κόπο να διακρίνουν την αλληγορία (έθαβε το λάιφσταιλ του Κολωνακίου και κάτι παραπάνω) μόνο οι φανατικοί της, οι άλλοι προφανώς νόμιζαν ότι μια τρελέγκω μιλάει για τα σκυλιά του καναπέ της. Τι να πεις;

Επίσης απαγορεύονται στην Ελλάδα οι τίτλοι που αναφέρουν ασθένειες, π.χ. καρκίνος, λευχαιμία κτλ Οκ, ξέρω η Πανούκλα του Καμύ και ο Τροπικός του Καρκίνου είναι εξαιρέσεις.

Αυτό νομίζω μόνο στην Ελλάδα, όταν διάβαζα με μανία Publishers Weekly πολλά χρόνια πριν, μου έκαναν εντύπωση τίτλοι για τέτοια πράγματα και όχι μόνο που πούλαγαν τα άντερά τους. Αυτά για τον καρκίνο και τα new age τύπου, 10 βήματα για να καταπολεμήσετε τον καρκίνο ή -το πιο ακραίο που θυμάμαι- 10+1 βήματα για να παντρευτείτε έναν πλούσιο μαύρο άντρα έδιναν και έπαιρναν.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια παιδεία, κουλτούρα κτλ. Δεν θέλουμε μάλλον να μας λέει κανείς τι να κάνουμε. Υπάρχει ένα κοινό τέτοιο αλλά όχι μεγάλο.

Διαβάστε ακόμα: Οι παραλίγο τίτλοι σπουδαίων βιβλίων

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ