Η σκιά του γράμματος «Μ»: Βιώνει η Ιταλία την πλήρη αποκατάσταση του Μουσολίνι;

Η σκιά του γράμματος «Μ»: Βιώνει η Ιταλία την πλήρη αποκατάσταση του Μουσολίνι; Facebook Twitter
Σήμερα, το όνομα του Μουσολίνι είναι λιγότερο ταμπού από ποτέ στην Ιταλία ενώ ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος και υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης, χρησιμοποιεί ατάκες του Ντούτσε στις ομιλίες του
0

Ο Μουσολίνι προελαύνει ξανά. Τουλάχιστον στα ιταλικά βιβλιοπωλεία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το ογκώδες βιβλίο του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι για την άνοδο του Ιταλού δικτάτορα με τίτλο απλά το γράμμα «Μ», παραμένει αμετακίνητο από τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μπεστ-σέλερ στη χώρα.

Ήδη μάλιστα έχει ανακοινωθεί ότι πρόκειται σύντομα να γίνει και τηλεοπτική σειρά υψηλού πρεστίζ από την Wildside, την εταιρεία παραγωγής πίσω από τη σειρά του καναλιού HBO "My Brilliant Friend" που παίζεται με επιτυχία αυτόν τον καιρό και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Έλενα Φεράντε. Πριν λίγο καιρό επίσης, στη μεγάλη έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα προκάλεσε ένα μικρό πόλεμο πλειστηριασμών μέχρι να καταλήξουν τα δικαιώματα της αγγλόφωνης έκδοσης στον εκδοτικό οίκο HarperCollins.

«Στο ιταλικό φαντασιακό, ο Μουσολίνι παραμένει ένα είδος τοτέμ, μια χαρισματική φιγούρα, ένας τύπου διεστραμμένος εθνοπατέρας που έχουμε καταπιέσει στο υποσυνείδητο», δηλώνει ο 49χρονος συγγραφέας.
Όπως ήταν αναμενόμενο η τεράστια και απροσδόκητη (;) επιτυχία του βιβλίου, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην Ιταλία σχετικά με την κληρονομιά του φασίστα ηγέτη. Οι υποστηρικτές του βιβλίου λένε ότι λειτουργεί ως υπενθύμιση των δεινών του φασισμού, ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Η σκιά του γράμματος «Μ»: Βιώνει η Ιταλία την πλήρη αποκατάσταση του Μουσολίνι; Facebook Twitter
«Στο ιταλικό φαντασιακό, ο Μουσολίνι παραμένει ένα είδος τοτέμ, μια χαρισματική φιγούρα, ένας τύπου διεστραμμένος εθνοπατέρας που έχουμε καταπιέσει στο υποσυνείδητο», δηλώνει ο 49χρονος συγγραφέας του βιβλίου (δεξιά).

Στην άλλη όχθη βρίσκονται αυτοί που πιστεύουν ότι το ρετουσάρισμα του Μουσολίνι για τον 21ο αιώνα εγκυμονεί κινδύνους σε μια περίοδο που εθνικιστικές, δεξιές κυβερνήσεις κυβερνήσεις εκλέγονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας βεβαίως.

Παρότι έχει διαφημιστεί ως νουβέλα (ή ιστορικό μυθιστόρημα), το βιβλίο – που αποτελείται από πολλά μικρά κεφάλαια πλαισιωμένα με αποσπάσματα από ιστορικά τηλεγραφήματα, άρθρα εφημερίδων, επιστολές και αναφορές της αστυνομίας - θολώνει συνειδητά τα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και ιστορικού εγχειριδίου.

Κάποιοι κριτικοί πάντως φάνηκαν να ανησυχούν ότι η ουδετερότητα της αφήγησης του βιβλίου, το οποίο παρουσιάστηκε ως η πρώτη νουβέλα που αφηγείται την ιστορία του φασισμού «χωρίς καθόλου πολιτικό ή ιδεολογικό φιλτράρισμα», θα μπορούσε να επανασυστήσει τον Ντούτσε όχι ως τέρας της ιστορίας, αλλά ως συμπαθή πρωταγωνιστή.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του πάντως που σπεύδει να δηλώσει αντιφασίστας, στόχος του «Μ» είναι να συλλάβει τη γοητεία που προκάλεσε στους συμπατριώτες του ο Μουσολίνι χωρίς να πέσει ο ίδιος θύμα της. Ο ίδιος ορίζει το βιβλίο του ως «ένα αντιφασιστικό μάθημα ιστορίας μεταμφιεσμένο σε νουβέλα».

Η αφήγηση του βιβλίου ξεκινά στην Ιταλία του 1919 και καταγράφει το χρονικό της ανόδου του φασισμού για να καταλήξει με την ιστορική ομιλία του Μουσολίνι στο Κοινοβούλιο στις 3 Ιανουαρίου 1925, ημερομηνία αφετηρίας, σύμφωνα με τους ιστορικούς, του δικτατορικού καθεστώτος. Ο Σκουράτι έχει στα σκαριά άλλα δύο βιβλία που θα ολοκληρώσουν την τριλογία του βίου και της πολιτείας του δικτάτορα, καταλήγοντας την αφήγηση με τον θάνατό του τον Απρίλιο του 1945.

Σήμερα, το όνομα και η κληρονομιά του Μουσολίνι είναι λιγότερο ταμπού από ποτέ στην Ιταλία. Ο Ματέο Σαλβίνι μάλιστα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης, χρησιμοποιεί ατάκες του Ντούτσε στις ομιλίες του την ώρα που ιταλικές νεοφασιστικές ομάδες παρελαύνουν τακτικά στις πόλεις της χώρας.

Με στοιχεία από τους New York Times

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ