Μαρία Χαραμή

Μαρία Χαραμή Facebook Twitter
0

Τούτο τον καιρό δενδιάβασα πολύ, καθώς έγραφα το δικό μουβιβλίο! Ένα μικρό οδηγό γιατην ευτυχία που προσεχώς εκδίδεται απότον Θανάση Καστανιώτη. Με απασχόλησανσυνεπώς συγγενή, σχετικά αναγνώσματα,ευφορικά και αισιόδοξα, που κράτησαντο φρόνημα υψηλό σε κραδασμούς highσυχνοτήτων. Τα ξέρετε αυτά. Μεγάληκουβέντα για άλλη φορά. Πέρασα ένανωραίο Αύγουστο στην Αθήνα. Uneventfulαλλά πλήρη νοήματος. Μεταξύ κρεβατιούκαι γραφείου, επισημαίνοντας ωστόσοκαι μερικά βιβλία όπως:

1. Τα 25 σονέτα τουΣαίξπηρ σε απόδοση του Ντένη Καψάλη,εκδόσεις Άγρα. Με συντροφεύουν πάντααφού κάθε πρωί, με τον πρώτο καφέ, διαβάζωοπωσδήποτε ένα ποίημα, συχνά από τούτηντην συλλογή.

2. Οι ξένες λέξεις τουαγαπημένου μου φίλου Βασίλη Αλεξάκη,εκδόσεις Εξάντας, μαζί με το «θα σεξεχνάω κάθε μέρα» που ξαναδιάβασαπροετοιμάζοντας με συγκίνηση μιασυνέντευξη του συγγραφέα για το«Βημαγκαζίνο». Εκτιμώ ιδιαιτέρωςτη σταθερή σχέση πίστεως του Βασίλη μετην Ελληνίδα εκδότριά του, την αγαπητήμας κ. Μάγδα Κοτζιά, αλλά και με τονθαυμάσιο και ευφυή Γάλλο εκδότη του.

3. Το νόημα της ΜαρίαςΛαΐνά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, έναοξύ καταγγελτικό, χειμαρρώδες καισπαρακτικά ειλικρινές κείμενο.Προσυπογράφω τα εναντίον της ψυχανάλυσηςόλης αυτής της υπερτιμημένης μπαρούφας,αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οφείλω τρίαπράγματα στον πρώην αναλυτή μου. Τρίακαι χρυσοπληρωμένα. Εκείνος μου χρωστάαπείρως περισσότερα. Πολύ σωστά τα λέειη κυρία Λαΐνά.

4. Βιβλία για... σκύλους!Ελληνικά και μη, μιας και μελετήσαμεαρκετά προτού καταλήξουμε στο ΡοδεσιανόRidgeback που θα είναι αγόρι και θα τον λένεFelix Tζαβ.Θα πάρει λίγο από το επώνυμο του άντραμου.

5. Lemystere dela chambrejeune (το μυστήριοτου κίτρινου δωματίου) του Gastonleroux σε κόλλεςλευκές Α4 που «κατεβάσαμε» από τοΔιαδίκτυο. Το μυστήριο του κίτρινουδωματίου θεωρείται ένα αστυνομικόαναφοράς .Για πολλούς το καλύτερο όλωντων εποχών και φυσικά γραμμένο σε εξαίσιαγαλλικά. Ήταν το πρώτο αστυνομικό πουδιάβασα ποτέ! Κάθε λίγες σελίδεςσηκωνόμουν και χοροπηδούσα χαρούμενηκαι αγωνιώσα. Αξέχαστα μερόνυχτααπολαυστικής ανάγνωσης! Σαν φαΐ ήταν.Ε λοιπόν, παιδιά, θα σας το πω γιατί σαςλυπάμαι και δεν θα το βρείτε: ο δολοφόνοςτελικά είναι ο...

Εύχομαι σε όλους ναπεράσετε τον ωραιότερο χειμώνα της ζωήςσας!
Happy Thoughts

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ