ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ γνωρίσαμε τον μυστηριώδη χαρακτήρα του «Bhagawan» Rajneesh ή αλλιώς Osho μέσω του ντοκιμαντέρ Wild Wild Country του Netflix. Το ντοκιμαντέρ δημιούργησε μια εικόνα στο μυαλό μας για την κοινότητα των Ραζνίς, που εγκαταστάθηκαν τη δεκαετία του '80 σε μια περιοχή του Όρεγκον των ΗΠΑ, και τον ηγέτη της, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι τα μέλη της άρχισαν να παρεκτρέπονται στο όνομα της ιδεολογίας τους, δηλητηριάζοντας 750 άτομα από τα γύρω χωριά, έτσι ώστε να μην παρευρεθούν στο δημοψήφισμα που αφορούσε την απομάκρυνσή τους από την περιοχή.
Ωστόσο, πριν συμβούν όλα αυτά, ο Τσάντρα Μοχάν Ζαΐν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ινδίας, ενώ έπειτα ίδρυσε την κοινότητά του στην Πούνα της Ινδίας. Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη για τη δημιουργικότητα και την ευδαιμονία, στοιχεία που ενυπάρχουν στον άνθρωπο και τα οποία χάνει όταν εντάσσεται σε ένα σύστημα που αποτελείται από στατικά πιστεύω, αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και κοινωνικοποίηση μέσα σε αυστηρό νομικό πλαίσιο.
Το υπερδραστήριο μυαλό του 21ου αιώνα δυσκολεύεται όταν προσπαθεί να χαλαρώσει και να βυθιστεί σε μια εμπειρία σιωπής και συνειδητότητας. Για να αντιμετωπίσει, λοιπόν, τις προκλήσεις του σύγχρονου μυαλού, ο Osho, ένας από τους πιο πρωτοποριακούς στοχαστές της εποχής μας, ανέπτυξε νέες τεχνικές διαλογισμού.
Ο Osho είχε πει: «Χωρίς τον διαλογισμό δεν θα μάθετε τα μυστικά της ζωής, θα τη γνωρίσετε μόνο επιφανειακά». Το βιβλίο του Ένα μάθημα διαλογισμού: 21 ημέρες για τη συνειδητότητα κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Το υπερδραστήριο μυαλό του 21ου αιώνα δυσκολεύεται όταν προσπαθεί να χαλαρώσει και να βυθιστεί σε μια εμπειρία σιωπής και συνειδητότητας. Για να αντιμετωπίσει, λοιπόν, τις προκλήσεις του σύγχρονου μυαλού, ο Osho, ένας από τους πιο πρωτοποριακούς στοχαστές της εποχής μας, ανέπτυξε νέες τεχνικές διαλογισμού. Κάθε μέρα μαθαίνουμε μια νέα πλευρά της διαλογιστικής ζωής, που ακολουθείται από μια απλή τεχνική πρακτικού διαλογισμού και συνειδητοποίησης. Έπειτα από κάθε εμπειρία μπορούμε να αναλογιστούμε το συνοδευτικό απόσπασμα της ημέρας ή να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο που προσφέρεται για σημειώσεις.
Κατά την εφαρμογή των τεχνικών, ο Osho μοιράζεται μαζί μας τις μοναδικές του γνώσεις για την αγάπη, τον θυμό, τη χαλάρωση και πολλά ακόμα θέματα, με σκοπό να μας καθοδηγήσει προς ένα τοπίο εσωτερικής αποδοχής, χαράς και ενσυνειδητότητας.
Το βιβλίο Ένα Μάθημα Διαλογισμού μάς παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να ανακτήσουμε τη διαλογιστική φύση με την οποία ερχόμαστε στον κόσμο, αλλά χάνουμε με την πάροδο του χρόνου, καθώς μυούμαστε στις νόρμες που επιβάλλει η κοινωνία.
Εκτός από αυτό, στην ίδια σειρά έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής το Βιβλίο της κατανόησης - Χάραξε τον δικό σου δρόμο προς την ελευθερία, το Τι είναι η αγάπη - Πώς να αγαπάς με ενσυναίσθηση και να σχετίζεσαι χωρίς φόβο και το Συναισθηματική ευδαιμονία - Μετατρέποντας τον φόβο, τον θυμό και τη ζήλια σε δημιουργική ενέργεια.
Όπως σημειώνει ο ίδιος σε ένα από αυτά: «Δεν πιστεύω στην πίστη. Η δική μου προσέγγιση είναι η γνώση και αυτή είναι μία εντελώς διαφορετική διάσταση. Ξεκινά από την αμφιβολία, δεν ξεκινά από την πίστη. Τη στιγμή που θα πιστέψετε σε κάτι, θα σταματήσετε να ερευνάτε. Η πίστη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δηλητήρια που καταστρέφουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Όλες οι θρησκείες βασίζονται στην πίστη. Μόνο η επιστήμη βασίζεται στην αμφιβολία: όμως εγώ θα ήθελα και η έρευνα της θρησκείας να είναι επιστημονική, να βασίζεται στην αμφιβολία, ώστε να μη χρειάζεται να πιστεύουμε, αλλά να μπορέσουμε μια μέρα να γνωρίσουμε την αλήθεια της ύπαρξής μας και ολόκληρου του σύμπαντος».
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια