Ο Άρθουρ Κλαρκ του 1964 προβλέπει το μέλλον και το πετυχαίνει διάνα

Facebook Twitter
0


«Θα μπορούμε να βρισκόμαστε σε άμεση επαφή μεταξύ μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, θα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας σε όλη τη γη, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται το σώμα τους. Σε πενήντα χρόνια από τώρα, θα είναι δυνατόν για κάποιον να κάνει τις δουλείες του από την Ταϊτή ή από το Μπαλί σα να βρίσκεται στο Λονδίνο… Σχεδόν όλες οι ικανότητες, διοικητικές, ακόμα και σωματικές δραστηριότητες, θα μπορούν μια μέρα να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την απόσταση. Το εννοώ απόλυτα όταν λέω ότι μια μέρα θα μπορούμε να έχουμε χειρουργούς που θα πραγματοποιούν εγχειρίσεις στη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι ίδιοι θα βρίσκονται στο Εδιμβούργο.»

Το 2001, χειρουργοί που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια έκαναν 17 επεμβάσεις σε ασθενείς που βρισκόταν στη Ρώμη. Η ομάδα είχε στη διάθεσή της ρομπότ και τεχνολογία videoconference.

Δεν επρόκειτο απλώς για φαντασιώσεις ενός ενθουσιώδους συγγραφέα: όχι μόνο ήξερε τι έλεγε, αλλά ήταν και σε θέση να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Το 1945 δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο Extra-Terrestrial Relays — Can Rocket Stations Give Worldwide Radio Coverage, η οποία δημοσιεύτηκε στο Wireless World, ένα περιοδικό που δεν ήταν επίσημα επιστημονικό, αλλά ήταν από τα λίγα που έχαιρε αντίστοιχου σεβασμού. Στη μελέτη αυτή ο Clarke εξετάζει στην ουσία την αρχή της δορυφορικής αναμετάδοσης πληροφοριών, κάτι που άρχισε συζητιέται στα σοβαρά το 1954.

Νομίζω ότι ο Άρθουρ Κλαρκ έγινε (ξανά) γνωστός επειδή ο Κιούμπρικ σκηνοθέτησε την Οδύσσεια 2001, παρά για τις συγγραφικές του ικανότητες. Η ταινία έχει τεράστια αξία, βεβαίως, αλλά αναρωτιέμαι πόσοι κατάλαβαν τι γίνεται χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο. Οι εικόνες είναι καταπληκτικές μεν, αλλά υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτές η οποία επίσης αξίζει πολύ. Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα την τριλογία της Οδύσσειας, ήρθε η ώρα για να το κάνετε. Αν δε μπορώ να σας πείσω για το πόσο σπουδαίος συγγραφέας ήταν ο Άρθουρ Κλαρκ, ας μιλήσουν τα γεγονότα: διαβάστε την πιο μικρή – σύντομη ιστορία που έγραψε για τον εκδότη του περιοδικού Analog το 1984. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό την ίδια χρονιά:

Και ο Θεός είπε: DELETE σειρές Ένα μέχρι Άλφα. LOAD. RUN.

Και το σύμπαν σταμάτησε να υπάρχει.

 

Μετά αναλογίστηκε για μερικούς αιώνες, αναστέναξε, και πρόσθεσε: ERASE.

Και δεν υπήρξε ποτέ.

 

Υστερόγραφο: οι «Επικυρίαρχοι» είναι ακόμα καλύτερη ιστορία από την Οδύσσεια. Κατά την δική μου, εντελώς ασήμαντη γνώμη. Απλά σας το λέω…

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ