«Ο Έλβις ήταν αντιπαθητικός και ο Μάιλς Ντέιβις περιορισμένος»: Ο Έρικ Χομπσμπάουμ ως νεαρός μουσικοκριτικός

«Ο Έλβις ήταν αντιπαθητικός και ο Μάιλς Ντέιβις περιορισμένος»: Ο Έρικ Χομπσμπάουμ ως νεαρός μουσικοκριτικός Facebook Twitter
Ο Χομπσμπάουμ επιθυμούσε διακαώς να είναι συγχρόνως αποδεκτός αλλά και διαφορετικός στις ιδιαιτερότητές του.
0

Τι είδους άτομο, πέρα από το πείσμα, την αποφασιστικότητα που τον χαρακτήριζε και την φαινομενικά αστείρευτη γνώση που ήδη κατείχε, ήταν ως νεαρός ο Έρικ Χομπσμπάουμ; Ο Richard Evans, συγγραφέας της νέας βιογραφίας με τίτλο "Eric Hobsbawm: A life in history", είναι εξαιρετικός ιστορικός, αν και ίσως όχι τόσο συναρπαστικός βιογράφος, οπότε ορθά δεν αναλώνεται σε ψυχολογικού τύπου εικασίες. Παρ' όλα αυτά, μέσα από το βιβλίο, διαγράφεται μια εικόνα της «πρώιμης φάσης» του κορυφαίου και σίγουρα διασημότερου ιστορικού του 20ου αιώνα που πέθανε το 2012 σε ηλικία 95 ετών.

Ο Χομπσμπάουμ επιθυμούσε διακαώς να είναι συγχρόνως αποδεκτός αλλά και διαφορετικός στις ιδιαιτερότητές του. Γοητευόταν από την ομορφιά και ειδικά από την ομορφιά της φύσης, διανύοντας μαραθώνιες αποστάσεις με το ποδήλατο στην αγγλική εξοχή ως έφηβος ακόμα. Ήταν εξαιρετικά ανασφαλής στις σχέσεις με τις γυναίκες και είχε έναν καταστροφικό πρώτο γάμο, ήταν όμως πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες καλός ακροατής, γεγονός που τον έκανε συμπαθή και γοητευτικό στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την κρίση του, ο Μάιλς Ντέιβις χαρακτηρίζεται ως μουσικός «περιορισμένης τεχνικής και συναισθηματικής εμβέλειας με ροπή στην αυτολύπηση και την άρνηση της αγάπης».

Επίσης όμως μπορούσε να γίνει και έντονα επικριτικός, στα όρια της μισαλλοδοξίας, χαρακτηριστικό που έβγαινε τακτικά στο προσκήνιο κατά τη θητεία του ως μουσικοκριτικός με το ψευδώνυμο Francis Newton από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ως τα μέσα της δεκαετίας του '60 περίπου. Σύμφωνα με την κρίση του, ο Έλβις Πρίσλεϊ απορρίφθηκε το 1956 ως «ένας ιδιαιτέρως ασυμπαθής τύπος από το Τέξας» [ο Έλβις ήταν από το Τενεσί], ενώ ο Μάιλς Ντέιβις, τέσσερα χρόνια αργότερα, χαρακτηρίζεται ως μουσικός «περιορισμένης τεχνικής και συναισθηματικής εμβέλειας με ροπή στην αυτολύπηση και την άρνηση της αγάπης».

Όταν εκδόθηκε το 1959 η ανθολογία του «Η σκηνή της τζαζ», κέρδισε την ευνοϊκή – σε γενικές γραμμές – κριτική του διάσημου Άγγλου ποιητή Φίλιπ Λάρκιν, με τον οποίο μοιράζονταν μια αντιπάθεια στις πιο πειραματικές και ελεύθερες μορφές της τζαζ, ακόμα κι αυτός όμως έσπευσε να τονίσει: «Ο κύριος Newton είναι μάλλον άχαρος ως συγγραφέας και υπάρχουν φορές που η καταγραφή του για μια τέχνη που προέρχεται κατά βάση από την εργατική τάξη, μοιάζει περισσότερο με κοινωνική ή οικονομική παραβολή».

Μπορεί να ήταν «άχαρος» ως μουσικοκριτικός με ψευδώνυμο, στις επόμενες δεκαετίες όμως ο Έρικ Χομπσμπάουμ υπέγραψε - με το όνομα του – μια ανυπέρβλητη βιβλιογραφία ως ιστορικός με προεξέχοντα τα έργα «Η εποχή των επαναστάσεων 1789-1848» «Η εποχή του κεφαλαίου 1848-1875 », «Η εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914» και «Η εποχή των άκρων: Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991».

Με στοιχεία από το Times Literary Supplement

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι επαναστάσεις του κόσμου σε ένα βιβλίο

Όταν οι λαοί γράφουν ιστορία / Όλες οι επαναστάσεις του κόσμου σε ένα βιβλίο

Οι λαοί γράφουν ιστορία και αυτή καταγράφεται με σαφήνεια μέσα από τις παγκόσμιες επαναστάσεις από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα σε έναν συλλογικό, άκρως ενδιαφέροντα τόμο με τον τίτλο «Επαναστάσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Elvis Presley: The Searcher»: To ντοκιμαντέρ του HBO για τον «Βασιλιά» είναι εξαιρετικό

TV & Media / «Elvis Presley: The Searcher»: To ντοκιμαντέρ του HBO για τον «Βασιλιά» είναι εξαιρετικό

Μέσα από τόνους πρωτότυπου υλικού το τρίωρο ντοκιμαντέρ του Thom Zimmy εστιάζει στην καλλιτεχνική/ερμηνευτική κληρονομιά του Έλβις και στον πολυδύναμο μύθο του πέρα από την κιτς φαντασμαγορία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ